Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Skidlegendaren Jelena Välbe chockades av de norska skidåkarnas öde – kritiserar OS i Peking: "Det här är inte ett riktigt OS, det är som rysk roulett"

Från 2022
Uppdaterad 01.02.2022 15:48.
Jelena Välbe kritiserar OS-arrangemangen i Kina.
Bildtext Jelena Välbe kritiserar OS-arrangemangen i Kina.
Bild: Sergei Fadeichev/All Over Press

Skidlegendaren Jelena Välbe som är ordförande för det ryska skidförbundet förstår inte Kinas corona-arrangemang. Hon anser att situationen är orättvis mot idrottarna.

Den 17-faldiga mästerskapsvinnaren Jelena Välbe har upplevt många stressiga tävlingsresor under sin karriär, men inget som går att jämföra med den stress som OS i Peking, som står bakom knuten, orsakat.

– Jag har aldrig varit så här nervös. Jag har varit i telefon dygnet runt, speciellt när våra skidåkare tog PCR-testet före avresan till OS. Man vet aldrig om någon bär på omikronsmittan utan att ha symptom, berättar ordföranden för det ryska skidförbundet per telefon från Moskva för Yle Urheilu.

Lejonparten av det ryska OS-laget på skidor anlände till Peking på söndagen. Det är bara sprintern Alexandr Terentjev, som lider av en mindre muskelskada, och landslagstränaren Juri Borodavko, som kommer senare under veckan. Välbe åker till Kina på onsdagen.

Hittills har de ryska skidåkarna, som hör till förhandsfavoriterna i OS, fått lättande besked från testerna, men allas situation är som känt inte lika ljus.

Simen Hegstad Krügerin olympiamatka Pekingiin on vaarassa.
Bildtext Simen Hegstad Krüger vann OS-guld på 30 km skiathlon samt stafett 4 x 10 km i Pyeongchang 2018.
Bild: Vianney Thibaut/Getty Images

De norska skidstjärnorna, som hör till ryssarnas tuffaste motståndare, har levt i plågande osäkerhet de senaste veckorna. Heidi Weng, Anne Kjersti Kalvå och Simen Hegstad Krüger diagnosticerades med coronasmitta förra veckan, och det finns inga garantier för åkarnas OS-resa.

– Det är chockerande. Jag skulle vilja att alla de bästa skulle få delta. Jag kan inte ens föreställa mig hur dessa idrottare känner nu, säger Välbe.

Även om de ryska skidåkarna tills vidare fått vara i fred, har omikron redan drabbat ryska idrottare inom andra grenar. Bland annat konståkningsstjärnan Michail Kolyada tvingas lämna återbud på grund av coronasmitta.

– Jag håller regelbunden kontakt med ledare för andra ryska idrottsförbund. Några av dem har varit på gränsen till att börja gråta för att vuxna idrottare har varit helt trasiga. Idrottarna vet att de är i bra form, men ändå blir OS-resan blott en avlägsen dröm, säger Välbe.

Skidlegendaren tror att nerverna kommer att vara på helspänn ännu länge.

– Jag tror att ingen är helt lugn innan den 20 februari (när OS tar slut). Då ger idrottarna och funktionärerna ett sista PCR-test.

– Det här är inte ett riktigt OS, det här är coronatävlingar, det är som rysk roulett. Det är också möjligt att idrottarna får falska positiva testsvar vilket bara förvärrar situationen.

"Har gått för långt"

Välbe kritiserar de kinesiska arrangörernas coronalinje, som hon anser vara överdimensionerad, speciellt eftersom nästan alla deltagare är vaccinerade eller har fått ett bevis på att de redan haft sjukdomen.

– Kina är nästan det mest slutna landet i denna fråga. Jag tycker att det redan har gått för långt. Med en så sträng kinesisk linje borde spelen ha skjutits upp med ett år.

– Hela världen borde nu ta det lugnt eftersom omikron inte är lika farlig som de övriga varianterna. Om jag vore Världshälsoorganisationen WHO, så skulle jag redan ha förklarat pandemin över.

"Som att vänta på resultat från ett graviditetstest"

Enligt Välbe är det orättvist framför allt mot de idrottare som nyligen haft sjukdomen att de ska tvingas leva i konstant stress.

Till exempel fick Ilkka Herola, som smittades av Covid-19 i början av januari, länge oroa sig för om hans PCR-test skulle bli negativt i tid.

Den svenske skidåkaren Leo Johansson gav sex negativa PCR-testresultat efter att ha haft sjukdomen, men sattes i karantän i Peking eftersom testet som togs på ankomstdagen såg positivt ut. Johansson berättade dock på måndagen för nyhetsbyrån TT att han släpptes från karantänen efter två negativa tester.

Natalia Neprjajeva firar segern i Tour de Ski 2022.
Bildtext Natalja Neprjajeva vann OS-brons i 4 x 5 kilometersstafetten i Pyeongchang 2018,
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Välbe säger att hon inte har gått igenom några specialprocedurer med sina landslagsåkare beträffande OS och corona.

– Vi talar inte alls om ämnet. Jag tycker att idrottarna inte alls ska tänka på det. Jag försöker tvärtom lätta på stämningen, även om jag nog jämt påminner om användningen av mask, om att hålla avstånd och iaktta allmän försiktighet.

De ryska åkarnas målsättningar är som vanligt högt ställda, men enligt Välbe har medaljförväntningarna ersatts med helt andra saker.

– Jag tycker inte om att spå från kaffebönor, framför allt inte nu. Alla mina tankar går till att hoppas att idrottarnas PCR-tester på morgnarna ska vara negativa. Det är lika stressigt som att vänta på resultat från ett graviditetstest.

Det ryska skidlandslaget i OS i Peking 2022:

Herrar:

Aleksandr Bolsjunov
Sergej Ustiugov
Aleksej Tjervotkin
Denis Spitsov
Ivan Jakimusjkin
Artem Maltsev
Aleksandr Terentjev
Ilja Semikov

Damer:

Natalja Neprjajeva
Julija Stupak
Tatjana Sorina
Veronika Stepanova
Maria Istomina
Anastasija Rygalina
Lilija Vasiljeva
Hristina Matsokina

Artikeln är en översättning av Jelenä Leppänens artikel på Yle Urheilu.

Diskussion om artikeln