Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Bussbolaget Amper & Wikströms vd är inte överraskad över att Pohjolan Liikenne slutar köra i Västnyland: "Trafik på marknadsmässiga grunder lönar sig inte längre"

Från 2022
En man lyfter in en cykel i bussens bagageutrymme.
Bildtext Att åka buss eller annan kollektivtrafik är klimatsmart, i synnerhet om man kombinerar med att fortsätta färden med cykel, som på bilden. Under pandemin har många ändå valt att ta egen bil i stället för bussen, vilket bussbolagen fått känna av.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Det att bussbolaget Pohjolan Liikenne lägger ner busslinjerna i Västnyland var en nyhet, men inte helt oväntat, säger Krister Rehn som är verkställande direktör för aktiebolaget Amper & Wikström.

– Inte är det helt överraskande. Det är ingen överdrift att säga att läget är just så här i hela landet och coronapandemin har inte gjort det bättre heller. Trafik på marknadsmässiga grunder lönar sig inte längre.

Marknadsmässig trafik innebär att den inte får något statligt eller kommunalt stöd.

Aktiebolaget, där Krister Rehn jobbar, ägs av bussbolagen Amper som finns i Pojo och Wikströms busstrafik som har hemadressen Bromarv.

– Summan av kardemumman är att biljettintäkterna är för låga. Det är för få som åker till de biljettpriser vi har i dag, säger Krister Rehn.

Finns ingen stödtrafik längre

Den långt utdragna coronapandemin har också gjort att de två västnyländska bussbolagen har mist nästan all beställningstrafik, men Krister Rehn säger att lönsamheten minskade redan före våren 2020.

– Lagstiftningen ändrade för drygt tio år sedan men trädde till alla delar i kraft från och med 2019. Ingenstans i Finland har man någon form av stödtrafik längre. Det är antingen ren marknadsmässig trafik eller köptrafik.

Tidigare kunde olönsamma busslinjer få stöd av Närings- trafik- och miljöcentralen, men de har fallit bort relaterat till EU-direktiv och nationell lagstiftning.

– Det har därför blivit allt mer utmanande att bedriva sådan här trafik, konstaterar Krister Rehn.

Vad betyder det då för bussresenärer att en så här stor aktör som Pohjolan Liikenne slutar köra i Västnyland?

– Det betyder enligt mitt sätt att se på saken att berörda kommuner och NTM-centralen som är behörig myndighet i ärendet, det vill säga att upprätthålla någon form av miniminivå på trafiken, kommer att sammanstråla i ganska rask takt och fundera hur en ersättande trafik kan ordnas.

På ren svenska betyder det att kommunerna tillsammans med NTM-centralen måste köpa en del av de bussturer som faller bort i maj när Pohjolan Liikenne slutar köra i Västnyland.

– Då ska vi minnas att upphandlingen är öppen för alla intresserade aktörer som uppfyller kraven, säger Krister Rehn.

en man står vid ett skogsbryn,
Bildtext De två västnyländska bussbolagen Amper och Wikströms busstrafik gick samman i ett aktiebolag vid årsskiftet 2020–2021. Orsaken var att det skulle vara lättare att hävda sig i konkurrensen om man är ett större bolag. De två företagen har inte försvunnit, men nu samarbetar man i stället för att tävla mot varandra. Det nya bolagets vd är Krister Rehn.
Bild: Sofia Kajander / Yle

Huruvida Ampers eller Wikströms busstrafik kommer att försöka få någon av den linjetrafik som kommunerna och NTM-centralen eventuellt köper är ännu för tidigt att säga, säger Krister Rehn.

– Vi får nu se hur kommunerna agerar. Intressenter finns garanterat, frågan är med vilket tidsintervall kommunerna agerar och hurdan trafik de tänker köpa.

Bromarv skola med Wikström & Degerlunds buss.
Bildtext Den här bilden har redan en del år på nacken, men så har också det lokala bussbolaget i Bromarv som grundades 1945.
Bild: Yle/Tove Virta

Det som gör det extra utmanande för bussbolagen är enligt Krister Rehn kortsiktigheten, bland annat vad gäller olika avtal, men också de höga bränslepriserna och den tidigare nämnda coronapandemin.

Inget behov av fler chaufförer i nuläget

Vid Pohjolan Liikenne kommer 65 busschaufförer att sägas upp. Bolaget uppger ändå att de flesta av dem kommer att erbjudas jobb på annat håll.

Behöver Amper & Wikström flera busschaufförer?

– Till den trafik vi har har för tillfället så har vi nog tillräckligt med chaufförer, säger Krister Rehn och tillägger att bolaget har långvariga och pålitliga busschaufförer.

Hur har ni klarat pandemin och lönsamheten?

– Nå, på något sätt, en dag i sänder. Vi har väldigt, väldigt lite rent marknadsmässig trafik, det mesta vi kör nu är avtalstrafik när vi talar om linjetrafiken, säger Krister Rehn, vd för bolaget Amper & Wikström.

Diskussion om artikeln