Hoppa till huvudinnehåll

Sport

JVM spelas i sommar – truppförändringar tillåts och öppnar upp för NHL-spelare

Från 2022
Roni Hirvonen spelar ishockey.
Bildtext Finland hann spela två matcher innan JVM avbröts. Roni Hirvonen var lagkapten i Finlands lag.
Bild: Andrea Cardin/HHOF-IIHF Images/AOP

Det blir junior-VM i ishockey i sommar, säger IIHF:s ordförande Luc Tardif till Ria Novosti. Ett definitivt beslut om tidpunkten fattas efter vinter-OS i Peking.

JVM, som alltid arrangeras i årsskiftet, fick för en månad sedan plötsligt avbrytas på grund av många konstaterade coronafall.

Nu meddelar det internationella ishockeyförbundet IIHF:s ordförande Luc Tardif i en intervju med Ria Novosti att turneringen spelas i sommar, förmodligen i augusti.

Att JVM spelas utanför NHL-säsongen innebär att även NHL-spelarna, åtminstone i teorin, står till lagens förfogande. Det bekräftar landslagets GM Kimmo Oikarinen till MTV.

Det lär alltså bli förändringar i trupperna som igen består av spelare födda 2002 eller senare.

Pennanen eller Jalonen?

Finlands trupp lär ändå förbli rätt så intakt. Anton Lundell är den enda finländska NHL-spelaren i 20-årsåldern och tre månader för gammal för att få delta.

Däremot är Aatu Räty högaktuell för en plats i truppen. Räty kunde inte åka till Kanada i december efter att ha exponerats för corona strax före turneringen.

En het potatis är vem som ska träna JVM-laget, Antti Pennanen eller Kari Jalonen? Pennanens kontrakt löper ut i vår då Jalonen tar över juniorlejonen.

Pennanen har kopplats ihop med Jokerit vars KHL-säsong brukar köra i gång under de första dagarna i september. Oikarinen säger till MTV att förbundet väntar på besked om när turneringen ordnas innan ett beslut fattas i tränarfrågan.

Diskussion om artikeln