Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Talman Vanhanen om den politiska våren: "Vi kan inte förutspå läget i Europa"

Matti Vanhanen
Bildtext Matti Vanhanen (C) valdes till riksdagens talman på tisdagen.
Bild: Lehtikuva

Den nyvalda talmannen säger att utrikes- och säkerhetspolitiken kommer att bli en stor fråga under den politiska våren.

Matti Vanhanen (C) som valdes till riksdagens talman på tisdagen säger att en stor och intressant fråga för de kommande månaderna blir läget i Europa. Med andra ord; läget vid gränsen mellan Ryssland och Ukraina.

– Vi har diskuterat saken med regeringen och bett om ett underlag för en debatt i plenum. Vi kan inte förutspå situationen i Europa, det kan tyvärr hända att temat blir en långkörare under året.

Vice talman Antti Rinne (SDP) säger att Östersjösituationen också kommer att bli ett viktigt ärende för den politiska diskussionen under våren.

Intressant och mångsidig politisk vår

Under våren kommer också flera propositioner som påverkar en stor del av befolkningen att behandlas.

– Förnyandet av postlagen till exempel; hur många dagar i veckan ska posten delas ut och förnyelsen av fastighetsskatten, säger talman Vanhanen.

Finanspolitiken kommer att spela en stor roll i riksdagens arbete under våren, i april startar vårens budgetförhandlingar.

Regeringen kommer också att fortsätta på det klimatarbete som redan påbörjats för flera regeringsperioder sedan.

– Innehållsmässigt blir det ett väldigt intressant riksmöte.

Vice talman Rinne påminner om riksdagsvalet 2023 som närmar sig.

– Som vi såg inför välfärdsområdesvalet så kommer vi att se intensiva diskussioner om många olika ämnen både under frågetimmarna och utanför riksdagen, säger han.

Andra vice talman Juho Eerola (Sannf) påpekar att coronasituationen och uppluckringen av restriktionerna också kommer att kräva sin egen arbetsinsats de kommande veckorna.

Antti Rinne och Juho Eerola tittar på varandra i riksdagens plenisal.
Bildtext Antti Rinne (SDP) och Juho Eerola (Sannf) omvaldes till riksdagens vicetalmän.
Bild: Silja Viitala / Yle

En värdig samtalskultur

Diskussionskulturen inom riksdagen har varit ett omtalat ämne under hela regeringsperioden. Speciellt har några oppositionspolitiker utmärkt sig genom att kommentera saker på ett sätt som tidigare inte varit kutym inom riksdagen. En av journalisterna på talmännens möte med pressen frågar om talman Vanhanen kommer att göra något åt Ano Turtiainens (VKK) sätt att uttrycka sig i plenum.

– Ett sakligt och värdigt uppträdande och sätt att tala rör oss alla, jag tänker inte lyfta fram någon enskild ledamot.

Enligt grundlagens 31 paragraf ska en riksdagsledamot "uppträda sakligt och värdigt och utan att kränka andra". Vanhanen säger att det är en balansgång mellan att följa grundlagen och att respektera demokratin och yttrandefriheten.

– Riksdagen måste vara en arena där man kan och ska uttrycka sina åsikter, men man måste kunna uttrycka dem utan att såra sina medmänniskor. Det tycker jag är kärnan i det här och visar på om vi har förbundit oss till det, säger talmannen.