Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Arbetet med vem som ska leda välfärdsområdet har börjat – SFP: ”Innan vi slår fast något ska vi ju också diskutera med de övriga partierna”

Från 2022
Vasa centralsjukhus i vinterskrud.
Bild: Anna Wikman / Yle

Den sjunde mars har välfärdsområdets fullmäktige sitt första möte och då ska förslagen på bland annat vem som ska sitta i styrelsen, vem som ska vara ordförande och alla nämnder vara klara.

På måndagen samlades Svenska folkpartiets fullmäktigegrupp i Österbottens välfärdsområde till sitt första möte. Senast den 17 februari ska SFP:s kommunorganisationer komma med sina förslag eller önskemål om vem som ska inneha vilken post.

– Innan vi slår fast något ska vi också diskutera med de övriga partierna. Vi har inte kommit överens om någon fördelning, inte ens antal presidieposter, säger Patrick Ragnäs, tillfällig gruppordförande för SFP under de politiska platsförhandlingarna.

"Behövs fler platser"

Ragnäs säger att SFP utgår från att välfärdsområdets styrelse ska ha 13 platser. Något som SDP:s Peter Sjökvist tycker kan bli för få.

– Jag skulle personligen vara beredd att utöka för att kunna skapa en sådan demokrati som skulle fungera över hela välfärdsområdet, säger Sjökvist.

Sjökvist hoppas också att nämnderna har minst 13 ledamöter, så alla delar av välfärdsområdet och alla partier ska kunna få representation.

Eftersom SFP fick majoritet i fullmäktige ska det också synas i fördelningen av poster.

– Inom sjukvårdsdistriktet har det ju varit kommunerna som har föreslagit kandidater till posterna, men nu har det ju varit ett direkt val och då gäller proportionalitetsprincipen, säger Ragnäs.

– Jag hoppas att vi får seriösa diskussioner och att vi hittar gemensamma riktningar att fortsätta på, både SFP och SDP och förstås övriga partier, säger Sjökvist.

Inget fastslaget

Ragnäs säger att man inom SFP har räknat ut hur många styrelseplatser SFP skulle ha rätt till när de fick 32 av 59 mandat i fullmäktige.

– Sådana saker har vi tittat på, men vi har inte slagit fast något om vem som till exempel ska vara ordförande, säger Ragnäs.

På torsdag möts ledningen för FSD och SDP i Österbotten för att för första gången diskutera bland annat fördelningen av poster inom välfärdsområdet.

Diskussion om artikeln