Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Rekordmånga sommarjobbsannonser i år: "Läget ser lovande ut"

Från 2022
Uppdaterad 02.02.2022 09:55.
Försäljare på ett kafe jobbar med en kaffemaskin.
Bildtext Arbete på restauranger och caféer är populära bland unga som söker sommarjobb.
Bild: Jorge Gonzalez / Yle

Februari är här och det betyder att jakten på sommarjobb intensifieras för många ungdomar. Men den goda nyheten är att det i år finns rekordmånga sommarjobb att söka.

Aino Salonen, ansvarar för kommunikation och innehåll på företaget Duunitori, som upprätthåller en webbsida för arbetsannonser.

Hon säger att det är svårt att säga exakt vad den ökade mängden sommarjobb beror på.

– Jag tror det beror på ekonomin och att coronasituationen är bättre nu, det går ganska bra för många företag just nu. Själv ser jag det som väldigt positivt att ungdomar får den här chansen och nyttiga upplevelser.

Just nu finns det alltså rekordmånga sommarjobb. I januari hade företaget Duunitori cirka 8300 sommarjobbsannonser. Siffran innebär en ökning på 56 procent från samma tidpunkt året innan, då antalet annonser var cirka 5000.

I verkligheten är antalet sommarjobb dessutom fler, då många företag letar efter flera sommarjobbare via en enda annons.

Aino Salonen, ansvarig för kommuniation och innehåll på företaget Duunitori.
Bildtext Aino Salonen säger att det finns fler annonser för sommarjobb nu än det fanns före pandemin.
Bild: Duunitori / Fredrik Bäckman


Hur många sommarjobb det sammanlagt kommer att finnas i år är ändå svårt att säga enligt Salonen, men läget ser lovande ut.

– Sommarjobbssäsongen börjar i november och fortsätter till juni. År 2021 hade vi sammanlagt 30 000 annonser och år 2022 uppskattar vi att det kommer att finnas över 40 000 annonser om det fortsätter som nu.

Fortsättningsvis stressigt att söka sommarjobb

En av dem som söker sommarjobb är studerande Milla Aaltonen. Hon har ändå inte märkt av att det nu finns fler lediga sommarjobb.

– Jag har inte märkt att det skulle finnas mera annonser än vanligtvis, men jag söker också jobb från många olika branscher, så då finns det sammanlagt ändå många jobb att söka.

Milla Aaltonen säger att hon och hennes kompisar har haft det svårt att hitta sommarjobb inom sin egen bransch under pandemin. Men jobb inom andra branscher har nog funnits.

Enligt Aaltonen upplever många studerande ändå processen med att söka sommarjobb som väldigt stressande.

– Det är en väldigt jobbig och tidskrävande process, jag brukar till exempel skicka in ett tiotal ansökningar varje år. Samtidigt stressar man dessutom över i fall man överhuvudtaget får ett sommarjobb eller inte.

I år kan hon ändå se en försiktig optimism hos sina kompisar.

– Jag hoppas såklart att det skulle vara lite lättare att hitta något arbete i år. Mina kompisar är också lite mera optimistiskt inställda till att få jobb, men det är inte så att man antar att man får ett.

jäätelönmyyjä
Bildtext I januari år fanns det mer än 56 procent fler arbetsplatsannonser om sommarjobb än året före.
Bild: Yrjö Hjelt / Yle

Mest jobb inom vården

På Duunitori säger Aino Salonen att sommarjobbsplatserna mest har ökat inom vården, där det också annars råder brist på arbetskraft.

– Mängden har ökat med över 200 procent jämfört med ifjol.

Även om till exempel restaurangbranschen också lider av arbetskraftsbrist för tillfället, är det ändå lättare att hitta sommarjobbare till den branschen, då det inte nödvändigtvis krävs en utbildning för det.

– Många unga ser restauranger och caféer som lockande sommarjobbsplatser, så de får ofta in många ansökningar.

Salonen har många tips till dem som nu söker sommarjobb.

– Var aktiv och sök efter så många jobb som möjligt. Bekanta dig med arbetsgivaren på förhand och skicka inte in samma ansökan till alla platser du söker. Viktigast är att visa att du är motiverad och förberedd på att lära dig nya saker.

Diskussion om artikeln