Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Halten av coronavirus ökar i avfallsvattnet – preliminära siffror visar att 21 dog i covid-19 i Egentliga Finland i januari

Maria Ruotsala ottaa koronanäytettä autossa istuvalta ihmiseltä.
Bildtext Alla som misstänks smittade av coronaviruset testas inte längre, vilket kan leda till ett mörkertal i smittsiffrorna. Arkivbild.
Bild: Kalle Niskala / Yle

Allt färre nya fall av coronavirussmitta konstateras i Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt. Sjukvårdsdistriktet påpekar att också testningen minskat i omfattning.

Totalt 21 personer dog i sjukdomen covid-19 i Egentliga Finland i januari, enligt preliminära siffror från Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt. Siffran kan ännu ändras, uppger sjukvårdsdistriktet.

Genomsnittsåldern för alla som dött i covid-19 under coronapandemin är 81 år i Egentliga Finland.

På tisdagseftermiddagen vårdades 29 patienter med coronavirussmitta vid Åbo universitetscentralsjukhus. Färre än 5 av dem fick intensivvård. Av de 29 patienterna hade 17 tagits in på sjukhus på grund av coronavirussmitta medan 12 blivit intagna av andra orsaker.

På måndagen vårdades dessutom totalt 17 patienter med coronavirussmitta på vårdavdelningar vid andra enheter i sjukvårdsdistriktet.

Färre nya fall men andelen positiva testsvar har ökat

Antalet nya fall av coronavirussmitta minskar i sjukvårdsdistriktets statistik men enligt sjukvårdsdistriktet kan det bero på att alla som misstänks vara smittade inte längre testas. Andelen positiva resultat i de coronavirustester som gjorts är däremot rekordhögt, 41,4 procent.

Coronaprover i en sjuksköterskas hand.
Bildtext Andelen positiva testresultat i coronavirustester i Egentliga Finland har ökat. Arkivbild.
Bild: Kalle Niskala / Yle

Ett annat mått för smittspridningen är mängden coronavirus i avfallsvattenprover.

– Halten av coronavirus i avfallsvattenprover som tagits vid Kakolabackens rengöringsverk i Åbo har tiofaldigats på några veckor, säger Harri Marttila, ansvarig smittskyddsläkare vid Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt, i ett pressmeddelande.

Chefsöverläkare: Omikron verkar orsaka lindrig sjukdom

Enligt sjukvårdsdistriktets chefsöverläkare Mikko Pietilä har coronavirusvarianten omikron inte påverkat dödligheten eller belastningen på sjukhusen särskilt mycket.

– Den ursprungliga uppfattningen som man fått av omikron, att den sjukdom som varianten förorsakar skulle vara lindrigare, har tillsvidare visat sig vara sann. Trots detta kan omikronvarianten vara farlig för en del som får smittan och vi måste vara vaksamma och skydda varandra, säger Pietilä i pressmeddelandet.