Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vården klarar trycket – lättade restriktioner föreslås för Österbotten

Från 2022
Uppdaterad 01.02.2022 18:15.
Seinäjoen keskussairaalan pandemiaosaston osastonhoitaja Anne Saarela esittelee tyhjää kahden hengen koronapotilashuonetta.
Bildtext Risken för smitta är stor i Österbotten men nu är färre vårdare i karantän och helhetsläget är sådant att restriktionerna kan lättas.
Bild: Mirva Ekman / Yle

Det är dags att lätta på restriktionerna för Österbotten. Det anser coronasamordningsgruppen som nu ber regionförvaltningsverket se över begränsningarna.

Många smittas och en jättestor andel av coronatesterna är positiva. Men vården klarar trycket och patienterna har blivit färre. Det säger Marina Kinnunen, direktör för Österbottens välfärdsområde.

– Vi har jättemånga som testar positivt men vi kan konstatera att vi klarar verksamheten rätt bra, säger Kinnunen.

Just nu vårdas fyra patienter på avdelning på Vasa centralsjukhus, ytterligare två får intensivvård. Nio patienter finns på avdelningar inom primärvården, alla behöver inte vård för covid-19 men de har flyttats till vårdavdelningar eftersom det är personalbrist på en del servicehem.

Inga nya dödsfall till följd av covid-19 har konstaterats de senaste dagarna, totalsiffran är fortfarande 27 personer.

Slopar rekommendationer om sociala kontakter

Rekommendationerna kring vuxna personers hobbyverksamhet och sociala kontakter tas bort, beslöt coronasamordningsgruppen. Likaså behöver elever i årskurs 3 och 4 inte längre bära munskydd.

– Men annars rekommenderar vi att man använder munskydd och vi väntar ännu med besked om distansarbete, det utvärderar vi i mitten av månaden, säger Kinnunen.

Coronasamordningsgruppen ber också regionförvaltningsverket att lätta på sina restriktioner.

– Vi diskuterade att det inte är riktigt bra när alla områden verkar fungera på helt olika sätt och ha olika karantänstider. Vi gick en diskussion med tanke på hur vården klarar det och ur den synvinkeln klarar vi det ganska bra.

När regionförvaltningsverket väntas komma med nya besked kan Kinnunen inte säga något om, bara att de brukar reagera snabbt på önskemål från coronasamordningsgruppen.

– När det nu ser ut så här så reagerar vi också och tar upp det med RFV. Då vården klarar situationen kan också de snabbt utvärdera sitt beslut.

Hur ser du på läget den närmaste tiden?

– Å ena sidan finns mer smittade än någonsin i Österbotten och risken att smittas är stor. Men har man tagit tre doser vaccin så tror jag inte man behöver vara rädd.

Å andra sidan är det bra att komma ihåg att det inte är över fast man hela tiden tar bort begränsningar och rekommendationer, påpekar Kinnunen.

Hon har också förståelse för protesterna från kulturbranschen de senaste dagarna.

– Jag förstår att alla har fått tillräckligt av det här. Vi är också trötta på hela situationen, men vi måste ta hand om det här tills det är över.

Färre vårdare i karantän

Inom hem- och boenden är cirka 60 anställda borta från jobb nu på grund av smitta eller karantän. Totalt inom hela välfärdsområdet handlar det om cirka 100 vårdare.

– Vi har ännu en hel del som är borta men också där kan vi konstatera att situationen är bättre än den har varit de senaste veckorna.

Här finns statistik över antal vaccinerade, antal insjuknade och incidens inom Österbottens välfärdsområde.

Incidensen har sjunkit till 2 116 jämfört med 2 417 i fredags (28.1). Det torde bero på att allt fler bara gör hemtest.