Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tv-profilen Whoopi Goldberg avstängd från jobbet efter kritiserat uttalande om Förintelsen – påstod att behandlingen av judar inte var rasism

Från 2022
Uppdaterad 02.02.2022 11:53.
Whoopi Goldberg tittar in i kameran. Hon är fotograferad framför en vit vägg.
Bildtext Whoopi Goldberg stängs av från sitt jobb som programledare med omedelbar verkan efter kommentar om Förintelsen.
Bild: MediaPunch / BACKGRID/All Over Press

Whoopi Goldberg som är en av programledarna för talkshowen The View stängs av från jobbet i två veckor efter vad ABC News kallar "felaktiga och skadliga kommentarer" om judar och Förintelsen.

Enligt direktör Kim Goodwin vid ABC News, som sänder talkshowen, har Whoopi Goldberg bett om ursäkt för vad hon sade om Förintelsen under talkshowen.

"Även om Whoopi har bett om ursäkt, så har jag bett henne ta tid att reflektera över vad hon sade och lära sig av konsekvenserna. Hela ABC News organisation står i solidaritet med våra judiska kollegor, vänner, familjer och samfund", säger direktör Kim Godwin i ett uttalande.

Beslutet kommer en dag efter Goldbergs uttalande i samband med inspelningen av The View på måndagen. Goldberg sade att etnicitet inte spelade någon roll under Förintelsen – ett uttalande som kritiserades häftigt efteråt.

I den offentliga debatten i USA används ordet ras (race) för att beskriva etnicitet.

– Förintelsen handlade inte om ras, det handlade om människans omänsklighet gentemot andra människor, sa hon under showen på måndagen.

Hon bad om ursäkt några timmar senare och också i samband med tisdagens sändning av The View.

– Jag utryckte mig fel. Mina ord sårade många människor och det var aldrig min avsikt. Jag förstår varför och jag är djupt, djupt tacksam för den information som jag fick om Förintelsen. Informationen har hjälpt mig förstå olika saker.

Experter ryter till: Judar definierades inte av religion, utan av etnicitet

Experter världen över har kritiserat uttalandet och beskrivit det som förolämpande mot judar. Experter konstaterar att rasism finns i olika former och att det inte bara är mörkhyade människor som utsätts för rasism.

– Det har under senare tid uppstått en ny definition av rasism, där rasism definieras som något som endast riktas mot mörkhyade människor. Men historien visar oss att det här inte är fallet. Allt om Nazityskland, Förintelsen och behandlingen av judarna visar att det handlade om ras och rasism, säger experten Rabbi Abraham Cooper som specialiserar sig i sociala frågor.

Många kallar Goldbergs uttalande för farligt och för en vanlig vanföreställning om judar, antisemitism och Förintelsen. Goldberg sade att Förintelsen handlade om "vita personer som gjorde saker mot vita personer", något som experter säger att är fullständigt felaktigt.

– Hon reflekterade ett missförstånd om judar som är både utbrett och farligt. Det här kallas ibland för utplånande antisemitism. Många framställer judar som vita och priviligierade, men med det förnekar man judars identitet, säger människorättsexperten Kenneth L. Marcus.

Han konstaterar att den judiska identiteten går bortom religion och att den judiska befolkningen är förenade genom en delad historia, kultur, språk och traditioner.

"Rasism var en central del av den nazistiska ideologin. Judar definierades inte av religion, utan av ras. Rasismen bland nazisterna blev en drivkraft för folk- och massmord", skriver det amerikanska museet United States Holocaust Memorial Museum på Twitter.

Experter konstaterar att Förintelsen i högsta grad handlade om ras eftersom nazisterna kallade judarna en "underlägsen ras", medan vita icke-judar beskrevs som den överlägsna rasen.

"Nazisterna avhumaniserade judarna och använde sin rasistiska propaganda som ursäkt för att ta livet av sex miljoner judar. Desinformation om Förintelsen är farlig", skriver Jonathan Greenblatt, expert i frågor som rör ärekränkning, på Twitter.

Källor: AP, AFP, Reuters