Restriktionerna luckras upp från och med vändagen – regeringen har förhandlat om hybridstrategin
Den 14 februari börjar samhället öppnas upp i Finland. Regeringen har kommit överens om ett datum när alla restriktioner ska vara avvecklade.
Statsminister Sanna Marin (SDP) säger att restriktionerna börjar lättas upp på vändagen, den 14 februari. Då kommer restaurangbegränsningarna att luckras upp och all kultur-, idrotts- och evenemangsverksamhet kommer att vara möjlig.
– Regeringen anser att det är möjligt att nedmontera restriktionerna från den 14 februari. Då kommer indelningen i matrestauranger och restauranger som huvudsakligen serverar alkohol att upphävas, säger Marin på Ständerhusets trappa.
Restauranger, krogar, pubar och barer kommer från och med vändagen att kunna servera alkohol fram till klockan 23 och hålla öppet till midnatt.
Hon säger också att man samma dag kommer att upphäva alla begränsningar på sammankomster. Det betyder att kultur- och idrottsevenemang kan återupptas.
Nattklubbarna kommer fortsättningsvis att vara stängda på grund av restriktioner, men den 1 mars ska alla restriktioner vara upphävda.
Coronaministergruppen kommer att gå igenom regeringens beslut nästa vecka.
Statsminister Marin sa också att det för tillfället inte finns tillräckliga juridiska och epidemiologiska grunder för att ha coronapasset i bruk. Däremot kommer regeringen att jobba vidare med lagstiftningen kring passen för eventuella framtida behov.
– Vi var alla överens om den 14 februari som tidpunkt för upphävande av restriktionerna. Det ger oss lite tid att följa med hur situationen ser ut i Danmark och Norge efter att man öppnat samhället, säger Marin.
Slut på restriktioner inom februari
Regeringen samlades på onsdag morgon för att diskutera coronarestriktionerna.
Marin sa i måndags att alla restriktioner kommer att upphävas inom februari. Enligt källor till MTV3 kommer forsknings- och kulturminister Antti Kurvinen (C) i sitt diskussionsunderlag till regeringen föreslå att evenemangs- och kulturbranschen kan öppna helt den 10 februari.
De senaste veckorna har det riktats allt mer kritik mot regeringens restriktioner. Många rättslärda och statsvetare säger till exempel att besluten nu saknar kunskapsgrund.
Också Mika Salminen vid Institutet för hälsa och välfärd THL har uttalat sig om att regeringen borde lyssna mera på institutet, som är Finlands högsta smittskyddsmyndighet.
"Vår karta är föråldrad"
På morgonen sa Marin att hon är förvånad över THL:s nya linje om att coronapasset inte längre skulle göra den nytta man tidigare tänkt.
– Jag tycker ändå att vi behöver utveckla lagstiftningen om coronapasset, det är möjligt att vi får nya virusvarianter som inte är lika milda som omikron.
Justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) är inne på samma linje när hon säger att passet är bra att hålla kvar i verktygslådan. Hon jämför situationen med orientering.
– Vi vet hur viktig en uppdaterad karta av terrängen är inom orientering, och nu har vår karta blivit föråldrad.
Hon syftar till att omikron beter sig på ett annat sätt än deltavarianten, för vilken coronapasset ursprungligen planerades. Henriksson säger att regeringen behöver diskutera passet ingående.
– Själv ser jag stora juridiska utmaningar i frågan.

Kryphål i lagen
För tillfället är det möjligt för matrestauranger att hålla öppet till klockan 21, medan pubar och barer ska stänga redan klockan 18. På grund av de olika restriktionerna finns det barer som börjat servera mat och på så sätt har hittat ett kryphål för att förlänga sina öppettider.
Statsminister Marin säger att det här visar på att vi både är trötta och frustrerade över att fortfarande vara i en pandemisituation.
– Jag förstår att det kan bli hål i lagstiftningen som kan utnyttjas och vi har inte resurser till övervakning. Men det är klart att vi också vill luckra upp restriktionerna för de här restaurangerna, det är en näring bland andra och vi vill inte begränsa företagens verksamhet.
Marin säger att regeringen uppmärksamt följer med situationen i Norge, Danmark och resten av Europa där samhällen börjat öppnas upp.
– Finland ligger ungefär två veckor efter i coronautvecklingen.
Alla restriktioner ska hävas fram till den första mars.
Finlands stränga coronarestriktioner får kritik av experter: "Besluten saknar kunskapsgrund"
"Pandemihanteringen är politisk i allra högsta grad."