Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Många döda i jordskred i Ecuador – människor kämpade för sina liv i vågor av lera

Från 2022
Många döda i jordskred i Ecuador - Spela upp på Arenan

Videor från Ecuadors huvudstad Quito visar hur människor tvingas kämpa för sina liv då vågor av lera väller in över gatorna. Ecuador har drabbats av ovanligt häftiga regn sedan i oktober.

Ecuador har drabbats av de värsta översvämningarna i landet på ett par decennier och minst 24 människor i huvudstaden Quito har mist livet.

Ett skyfall som pågick i 17 timmar ledde till att en bergssluttning i staden gav vika. Enligt nyhetsbyrån AFP fanns en stor bassäng för regnvatten på sluttningen, men den översvämmades. Plötsligt regnade det sten och lera över arbetarstadsdelarna La Gasca och La Comuna i de norra delarna av Quito. En plan där det pågick en volleybollmatch dränktes i lera.

Utöver de 24 som har bekräftats döda saknas ett dussintal människor och åtminstone ett femtiotal har skadats. Det är oklart hur många av offren som var på idrottsplanen, men vittnen uppger att åtminstone en familj som kommit för att titta på volleyboll begravdes under lermassorna.

I ett skede uppmanade polisen till tystnad för att räddningsarbetarna skulle kunna höra rop från möjliga överlevande.

En kvinna och hennes hund vadade genom lera och bråte efter skyfallen.
Bildtext En kvinna och hennes hund vadade genom lera och bråte efter skyfallen.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Vågor av lera vällde in över gator, åkrar, kliniker, skolor och en polisstation, bland annat, uppger AFP.

22 av Ecuadors 24 provinser har drabbats av ovanligt häftiga regn sedan oktober. Åtminstone ett tjugotal människor hade omkommit i de här skyfallen redan före måndagens jordskred.

Källor: AFP, Reuters