Zabaglione är världens enklaste efterrätt med bara tre ingredienser: äggula, socker och möjligen en lämplig skvätt från barskåpet
Varför blir en maträtt en klassiker? Ofta handlar det om enkelhet och renhet i smaken. Zabaglione är en efterrättsklassiker med ursprung i Italien, i Frankrike heter den sabayon och i Argentina och Uruguay sambayón.
Ingredienserna i en zabaglione är de samma oavsett var i världen den vispas ihop: äggula, socker och ibland en skvätt vin eller likör.
Kocken Julien Huébers italienska mormor bjöd ofta på den här rätten när storfamiljen samlades till söndagsmiddag.
Zabaglione
Ingredienser per person:
en äggula
1-2 msk socker
en skvätt sött vin (marsala är en klassiker), likör eller sprit som smaksättning, t.ex. mandellikör, limoncello eller rom
frysta inhemska bär
Gör så här:
Vispa äggulorna, sockret och en skvätt lämplig dryck till ett skum.
När sockret har smält, fortsätt att vispa över ett varmt vattenbad (säkrast) eller direkt på spisen. Vispa då ordentligt så att det inte blir till äggröra!
Såsen är klar när blandningen är lagom tjock och blir till ett varmt skum. Zabaglione skall vara luftig.
Tips! Zabaglione smakar utmärkt som den är (varm eller ljummen), eller hälld över en kall fruktsallad. Den passar även på färska bär som man sedan gratinerar hastigt i ugnen eller bränner med en gasbrännare.
Om du vill du nolla matsvinnet går bra att frysa in äggvitorna som blir över. Har du tid vispar du snabbt ihop en maräng eller så steker du en omelett på bara äggvitor.