Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Ole Norrback stod för "folket" i Svenska folkpartiet: "Jag var överviktig och sågs som torr och okunnig"

Från 2022
Veteranpolitikern Ole Norrback gästar Daniel Olin för att diskutera sin kritik mot massmedierna och hur vi ska förebygga ensamhet och fattigdom bland pensionärer. - Spela upp på Arenan

Partiordförande, minister, ambassadör, president för en dag – Ole Norrback har gjort det mesta som politiker. Idag är han en rastlös själ på 80 år som gärna sticker hål på dryga människor och okunniga journalister.

Minister Ole Norrback är numera pensionär i den meningen att han faktiskt lever bara på sin pension. Efter tretton år som Svenska Pensionärsförbundets ordförande lämnade han posten i fjol, men för den sakens skull kommer han knappast att sitta still i gungstolen.

– Så länge jag lever kommer jag att vara aktiv. Jag är en rastlös själ, det ska hända saker. Annars blir det tråkigt.

I själva verket känner sig Norrback fysiskt i bättre skick än någonsin. Skarp och rapp i repliken deltar han fortfarande i samhällsdebatten, samtidigt som han vårdar kroppen som han försummat under många slitsamma år i politiken.

Donner och Rehn stal rampljuset

Med knaggliga finskakunskaper och en folkskollärarexamen i bakfickan valdes bondsonen från lilla Övermark till Svenska folkpartiets ordförande år 1990. För första gången sen kriget fick en österbottning leda partiet.

– Jag gjorde mera rätt för ordet “folk” i folkpartiets namn i den mening att jag representerade en majoritetsgrupp som inte hade haft en ledande position i partiet tidigare.

Men det var inte som om Norrback kom från någon avskärmad byhåla. I Övermark blåste internationella vindar och livet var rikt.

– Man hade släktingar från USA, lyssnade på Sveriges radio, läste svenska tidningar. Det var inget isolerat samhälle, ingen bakgård.

En man med glasögon och mörkblå kostym tittar in i kameran.
Bildtext Då Ole Norrback var tonåring kom både han och hans föräldrar fram till att pojken knappast skulle bli en framgångsrik bonde. "Jag var mer teoretiskt lagd än handfast praktisk" säger han.
Bild: Barbro Ahlstedt / Yle

Samarbetet med partiets "högreståndsnylänningar" gick trots allt som på räls. Inom partiet fanns ömsesidig respekt och utrymme för alla.

Ändå var det partikollegorna Jörn Donner och Elisabeth Rehn som för det mesta stal rampljuset i media. Men för Norrback var det främst en lättnad.

– De levde för publicitet och var skickliga på det. Jag var överviktig och inte så mediesexig. Jag betraktades säkert som torr och lite okunnig, vilket delvis var rätt. Men det var jag inte ensam om.

Under årtiondets gång kom Norrback att bli en fast och orubblig punkt i rikspolitiken. Förutom partiordförande och riksdagsledamot var han minister hela tolv år i sträck.

Men höjdpunkten var nog en sommardag år 1991. Då fick Norrback vikariera presidenten i en hel förmiddag.

– Det var det bästa uppdrag jag haft. Det hände ingenting i världen den dagen.

Svårt för snorkar och journalister

Trots alla år på Arkadiabacken talar Norrback fortfarande flytande närpesiska – det är ju hans modersmål – och hans finska blev aldrig helt felfri. Men vad gör det egentligen?

– Min finska har blivit bättre med åren, men fortfarande talar jag sujuvasti ja virheellisesti. Och det bryr jag mig inte om. Det är en del av min identitet och ingenting jag skäms för.

Men uppblåsta och högfärdiga människor som bara tänker på sig själv – det har Ole Norrback svårt för. Under sitt liv har han kommit på kant med flera sådana personligheter, men inga namn vill han nämna.

Jag kommer ihåg då journalisterna jagade Matti Vanhanens brädhög i månader

― Ole Norrback

– Jag har svårt med dryghet. Och jag tycker om att sticka hål på dryga människor!

En annan grupp som Norrback inte skyggar från att kritisera är journalistkåren. Redan som politiker var relationen till reportrar knepig. Som flitig skribent av insändare tar han än i dag ställning till mediala vinklingar som i hans tycke hamnar fel.

I grund och botten efterlyser han högre kvalitet och mer positivitet i massmediers rapportering.

– Jag kommer ihåg då journalistkåren i månader jagade Matti Vanhanens brädhög som ingen hade sett. Och om vi tittar på coronarapporteringen – inte behöver vi varje morgon få veta hur många som ligger på sjukhus. Det finns många andra problem i samhället.

Ole Norrback

Ole Norrback gästar Daniel Olin i kväll klockan 19.00 på Yle Fem och på måndag 14.2 kan en längre version av intervjun höras i Yle Vega klockan 19.22. Hela intervjun finns också på Yle Arenan.

Hör Ole Norrback berätta hur vi ska förebygga fattigdom och ensamhet bland pensionärer:

Veteranpolitikern Ole Norrback: Coronan fick orimlig plats i medierna - Spela upp på Arenan