Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Penkis kan ordnas i Österbotten, Karlebygymnasier väntar ännu på besked

Från 2022
Abiturienter på lastbilsflak firar penkis i Vasa.
Bildtext Abiturienter på lastbilsflak firar penkis i Vasa 2019.
Bild: Yle/Sara Bergström

Det är okej att årets abiturienter i Österbotten åker på lastbilsflak på Penkis. Välfärdsområdet har gett klartecken för det medan gymnasierna i Mellersta Österbotten ännu inte fått samma löfte.

Vasa gymnasium ordnar Penkis den 10 februari. Programmet ska ordnas så tryggt som möjligt. De gamlas dans som brukar ordnas för årskurs två i gymnasierna flyttas till maj.

Abiturienterna åker traditionellt lastbilsflak med start klockan 12. Programmet i gymnasierna ordnas i digital form. Det betyder alltså att det program som abiturienterna har planerat strömmas så att de andra eleverna kan se det i sina klassrum.

I festen för eleverna i årskurs två i gymnasiet, alltså de gamlas dans, medverkar totalt cirka 300 studerande. Den dansen ordnas i maj i ishallen i Vasa och publiken består av ungdomarnas familjer.

– Vi hoppas att situationen med coronaviruset redan är bättre i maj och att tillställningar med publik får arrangeras. I maj får vi förhoppningsvis alltså också föräldrarna med som publik för att njuta av ungdomarnas uppvisning, säger Vasa gymnasiums rektor Anne Levonen och Vaasan lyseon lukios rektor Jaakko Perttu i ett pressmeddelande.

Inte det vanliga ståhejet i skolorna

När Yle Österbotten ringer upp rektor Cecilia Hägglund-Nygård på Jakobstads gymnasium har hon samma dag fått klartecken från välfärdsområdet för lastbilsåkning. Hon kollade upp saken efter att hon läste i en tidning att Penkis blir av i Vasa.

Och samma riktlinjer gäller alltså för hela välfärdsområdet. Programmet i skolan blir ändå inte traditionellt.

– Det blir ingen gemensam samling. Abiturienterna kommer att dela upp sig och gå in i grupper och ha en timmes program där. De visar film, men det blir inte det stora hallået som det brukar. Inga stora samlingar, säger Hägglund-Nygård.

Nej till lastbilsåkning i Karleby än så länge

Penkis firas den 17 februari i Jakobstad. Samma datum gäller också för Karlebygymnasierna.

Där är budet just nu ändå att det inte blir någon lastbil.

– Vi avvaktar ännu, allt är lite oklart. Soite har tillsvidare sagt att det inte blir lastbilskörning, säger rektor Milka Mattila på Karleby svenska gymnasium.

Hon poängterar ändå att hon inte vet något med säkerhet just nu.

– Så här ser det ut nu, nästa onsdag kan det se annorlunda ut.

I skolan blir det åtminstone någon form av program.

– Abiturienterna planerar och gör lakan de skulle ha satt på bilarna, annars hänger de dem inne i skolan. De funderar som bäst kring programpunkter och vi har en jättestor sal som vi kanske kan samlas i.

Diskussion om artikeln