Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Chili värmer både huden och magen – gör en olja för invärtes och utvärtes bruk av bara två ingredienser

Från 2022
Glasburk med chili i olja
Bild: Carina Ahlskog / Yle

Det mesta av hettan i chilifrukten sitter inte som många tror i fröna, utan i fröfästet och mellanväggarna. Dem kan man skrapa ur om man vill ha chilismaken utan den mesta styrkan.

Hettan i chili kommer från ett ämne som heter kapsaicin. Det stimulerar både blodcirkulationen och endorfinproduktionen, där endorfin fungerar som kroppens egen smärtlindring.

Uppskuren chili med mycket frön på skärbräda
Bildtext Hettan kan variera mellan chilifrukter av samma sort. Spetsen är mildast.
Bild: Carina Ahlskog / Yle

Chiliolja för invärtes och utvärtes användning

Chiliolja kan vara riktigt behaglig om man använder den som liniment. Den ger en varm känsla på huden som liknar solvärme och hjälper mot inflammationer och muskelvärk.


Den som lider av reumatism kan må bra av att äta chili regelbundet. Den svettning som uppstår när man äter mycket chili kallas gustatorisk, eller matutlöst, svettning och anses vara välgörande för hud-, led- och muskelinflammationer.

Små röda chilin på ett fat.
Bild: Carina Ahlskog / Yle

Chiliolja

Du behöver bara färsk chilifrukt och olivolja.

Gör så här:

  1. Skär chilin i centimeterstora bitar och lägg dem i en ren glasburk.

  2. Häll på olivolja så att det täcker ordentligt.

  3. Sätt oljan i ett varmt vattenbad på spisen i fem minuter.

  4. Lyft av från spisen och låt den dra i en vecka i rumstemperatur.

Ska du använda oljan som liniment silar du bort frukterna och häller upp den orangeröda oljan i en glasflaska. Smörj på onda leder och värkande muskler vid behov.

Det går också bra att använda oljan och de inlagda chilifrukterna i matlagning. Sätt en tesked eller två i en gryta, i en marinad eller i en grönsakswok, eller använd lite av oljan till stekning eller marinad.

Själv äter jag gärna chili när jag är trött, frusen eller har ont i kroppen. Och glöm för all del inte att testa en nypa chilipulver i den varma chokladen i vinter.

Chilifrukter i olika färg på skärbräde
Bildtext Chili, eller spansk peppar, finns i många olika färger, former och med olika styrka.
Bild: Carina Ahlskog / Yle

En kort historisk resa med chili

Chili har använts som krydda och medicinalväxt i åtminstone 8000 år, de senaste 7000 åren har man också odlat den. Växten kommer troligtvis från Bolivia och har spritt sig med fåglar till hela Latinamerika. Columbus tog med sig chilin till Europa och här blev den snabbt populär och spreds på bara några år också till Indien, Kina och Afrika.

Mayaindianerna använde chili i en ceremoniell dryck med kakao och honung – varm choklad spetsad med chili. Mayakvinnorna använde chili som skönhetsmedel. Först tvättade de sig med urin och sedan baddade de chili på kroppen. Men chilin fungerade också som bestraffningsmedel för kvinnor som kastat alltför närgångna blickar på andras män eller varit otrogna. Då gned man in ögonen och underlivet på kvinnan med chili.

Chili för ämnesomsättning och sexlust

I Indien anser man att chili stöder i stort sett alla våra inre organ, framförallt är den välgörande för matsmältningen. Chili är faktiskt den enda växt som dokumenterat ökar ämnesomsättningen. Indierna säger att chili håller elden i våra magar brinnande.

Men i Indien pratas också mycket om chilins inverkan på sexlusten. Växten anses vara ett afrodisiakum och är förbjuden för unga munkar som ska hålla sig kyska.

Olikfärgade chilifrukter på skärbräda
Bildtext Receptet i Kama Sutra tar chilin steget längre.
Bild: Carina Ahlskog / Yle

Det gamla indiska verket om kärlekskonsten, Kama Sutra, innehåller många recept som ska öka lusten och uthålligheten. Ett av de märkligaste är en blandning av chili, svartpeppar och honung som mannen ska gnida in sitt organ med. När han sedan älskar med kvinnan lär han ska kunna föra henne till oanade höjder, varvid kvinnan efteråt ska vara beredd att göra precis vad som helst för mannen.

Jag testade receptet, men gned bara in lite av blandningen i armvecket där vi har extra känslig hud. Efter några sekunder kändes det som om huden brann, en inte alltigenom skön känsla. Ungefär tolv timmar satt effekten i. Det här receptet är inget jag rekommenderar, förmodligen gör det riktigt ont på känsliga slemhinnor och supertunn hud.

På andra språk