Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finlands medaljhopp Enni Rukajärvi öppet kritisk till OS i Kina och hälsar herrarna i IOK: “Skärp er – så här kan det inte få vara!”

Uppdaterad 06.02.2022 06:25.
Enni Rukajärvi.
Bildtext Enni Rukajärvi är inte rädd för att säga vad hon tycker
Bild: imago/Eibner Europa/All Over Press

Idrotten eller samvetet? Det var ingen självklarhet för dubbla OS-medaljören Enni Rukajärvi att hon skulle åka till Kina. Men nu är hon här och gläds över den fina banan, samtidigt som hon inte räds att säga vad hon tycker om valet av OS-värd.

Människorättsläget i Kina – en fråga som få idrottare vill kommentera innan OS sparkar igång på allvar. De flesta avböjer och säger att de är här för att tävla, men det finns undantag.

Snowboardåkaren och dubbla OS-medaljören i slopestyle Enni Rukajärvi, har aldrig varit rädd för att gå sin egen väg och fatta stora beslut enligt vad hon själv känner är rätt. Bland annat valde hon år 2016 att avsluta samarbetet med en energidrycksjätte och därmed också en hel del sponsorpengar, då hon kände att sponsorns värderingar stred mot hennes egna.

– Jag dricker hellre vatten, konstaterade hon då.

Hon hör också till de få idrottare som öppet kritiserar IOK:s val av värd för vinter-OS 2022 bland annat på grund av den rådande människorättssituationen i Kina och klimatfrågor. För fyra år sedan trodde hon att hon knappast kommer att tävla i Peking.

– Det är tråkigt att man inte ingriper i det skedet då man utser värdnation. Nu talar man om det men det är lite sent nu, när tävlingarna börjar och alla redan är på väg hit.

Enni Rukajärvi.
Bildtext Rukajärvi är ett av Finlands medaljhopp i Peking.
Bild: Guillaume Horcajuelo/EPA-EFE/All Over Press

"OS borde arrangeras där arenorna redan finns"

Rukajärvi ger också IOK en känga för att OS kunde arrangeras mer hållbart än i dag. Vinter-OS på konstsnö, med arenor som sannolikt kommer att stå och förfalla är inte längre okej.

– I framtiden hoppas jag att man arrangerar OS där arenorna redan finns, så att man inte behöver bygga nytt varje gång. Men inte vet jag vem som kan påverka herrarna.

En hälsning har hon i alla fall till herrarna i IOK:

– Skärp er, så här kan det inte få vara!

Men vad kan då en enskild idrottare göra för att få till stånd en förändring? Inte mycket, säger Rukajärvi.

– En enskild idrottares åsikt väger inte speciellt tungt, inte ens om man är världens bästa idrottare. Men jag tycker att alla har ett ansvar här. Behöver man köpa alla de där kinesisktillverkade sakerna till exempel?

Det märks på Rukajärvi att hon har funderat en hel del på de här frågorna och beslutet att delta i OS har inte varit lätt. Valet föll slutligen på idrotten, hon älskar fortfarande sin gren.

– Jag njuter fortfarande av att åka och kände att jag ännu har något att ge. När möjligheten gavs valde jag att ännu komma hit och göra mitt bästa.

Enni Rukajärvi.
Bild: EPA

Medaljfavoriten känner ingen press

Rukajärvi anlände till Kina för några dagar sedan och har haft möjlighet att provåka banan, som hon beskriver som välbyggd och praktfull med bland annat en kopia av den kinesiska muren.

– Det är först när man kommer nära som man inser hur stort allting är och muren har man säkert jobbat med i flera månader.

Efter OS-silvret i slopestyle i Sotji och bronset i Pyeongchang är 31-åringen ett av Finlands medaljhopp. I OS-genrepet i Laax slutade hon på en sjätte plats. På lördag avgörs kvalet i slopestyle och tar hon sig till final försvarar hon sin OS- medalj på söndag.

Men trots att en hel nation hoppas få se Rukajärvi på pallen också i Peking, känner hon ingen större press. Snarare tvärtom.

– Just nu siktar jag på att ta mig till final och göra så bra ifrån mig som möjligt där. Men jag tänker inte så mycket på placeringar, jag har ju redan två medaljer och det är ju inte så tokigt.

Är Kina en värdig OS-värd? Frågan diskuteras också i Slaget efter tolv idag med Frank Johansson, verksamhetsledare på Amnesty Finland och sportjournalisterna Bror-Erik Wallenius och Ann-Christine Karhu.

Är Kina en värdig OS-värd?

37:45

Diskussion om artikeln