Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Krögare om att få hålla öppet till midnatt: "Väldigt stor betydelse"

Från 2022
Jani Mattlar.
Bildtext Jani Mattlar på Office i Vasa.
Bild: Merja Siirilä / Yle

Det var på tiden. Det säger Jani Mattlar på Office i Vasa om att pubarna från den 14 februari får hålla öppet till midnatt. På Wasa Teater gläds man över att möjligen kunna köra igång igen.

Statsminister Sanna Marin gav under onsdagen besked om att coronarestriktionerna i Finland ska börja lindras från den 14 februari. Det innebär bland annat att pubar och krogar får hålla öppet till midnatt, istället för som nu till klockan 18.

Ett besked som naturligtvis välkomnas, bland annat av Jani Mattlar som driver sportbaren Office i Vasa.

- Bättre sent än aldrig. Men vi får väl vara nöjda och ta emot det här. Sen tycker man förstås synd om nattklubbarna, säger Mattlar.

Den 1 mars ska alla restriktioner vara upphävda och då kan alltså också nattklubbsverksamheten köra igång igen.

För Mattlar och Office har det en väldigt stor betydelse att få hålla öppet till midnatt. Nuvarande restriktioner om att stänga klockan 18 är i stort sett samma sak som att hålla stängt.

- Får vi hålla öppet till midnatt så hinner vi visa matcher.

Och förlängningen av öppettiderna kommer i grevens tid.

- Några veckor till så skulle jag verkligen ha fått börja fundera på hur man ska klara det här, säger Mattlar.

Wasa Teater: "Det låter fantastiskt"

Regeringens beslut innebär också att kultur- och idrottsevenamang ska kunna ordnas igen från den 14 februari. Sanna Marin säger att man då kommer att upphäva alla begränsningar på sammankomster.

På Wasa Teater hade man redan tidigare siktat på att kunna börja spela igen i mitten av februari. Detta långt baserat på att regeringen i ett tidigare skede sagt att det är möjligt att börja avveckla restriktionerna från och med just mitten av februari.

- Det låter fantastiskt, det här har vi väntat på, säger marknadsföringschef Jan Fröjdö om onsdagens besked.

Men han ropar inte hej riktigt ännu. Det är Regionförvaltningsverken som fattar beslut om restriktioner gällande sammankomster.

På onsdagen meddelade Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland att man med snabb tidtabell förbereder beslut om lindrigare restriktioner i Österbotten. Detta utgående från coronagruppens bedömning av läget i tisdags.

Om regeringens beslut kommer att synas i det beslut som RFV fattar återstår att se.

- Det känns ännu lite oklart var det här landar. Men vi utgår från att vi kan börja spela om ett par veckor, säger Jan Fröjdö.