Kulturbranschen demonstrerar igen – kulturminister Kurvinen svarar på kritiken och lovar försöka bygga upp kultursektorn igen
Kulturbranschen vill aldrig mera se en nedstängning. – Det är så dåligt ledarskap att man rodnar, säger teaterchefen Erik Söderblom. Kulturminister Antti Kurvinen (C) blir upprörd över kritiken och satsar på kulturens återbyggnad.
När kultur- och evenemangsbranschen i början av juni demonstrerade utanför riksdagshuset i symmetriskt raka led fick de löften om bättre tider. Bland annat av den då färske kultur- och idrottsministern Antti Kurvinen (C) som sade att han skulle satsa på återuppbyggnad och framtiden.
– Det har visat sig vara en svårare uppgift än jag då tänkte mig. Helt ärligt så trodde jag att pandemin skulle vara över sommaren 2021, säger han nu.
Kurvinen har ändå tillsatt en arbetsgrupp som i maj ska komma med konkreta och användbara förslag för hur kulturfältet och de kreativa branscherna i Finland ska ta sig ur krisen och enligt Kurvinen "komma ut ännu starkare". Arbetsgruppen består av olika experter inom branschen, bland annat några av dem som varit aktiva med att ordna demonstrationen.
– Själv är jag intresserad av hur vi kan skapa nya förtjänstlogiker och nya marknader för den finländska kultursektorn och de kreativa branscherna. Vi måste utreda hur vi kan få fart på vår export. Vi sackar för mycket efter våra grannländer Sverige, Norge och Danmark. Vi har potential men vi måste få mera boost.
Kurvinen anser också att kulturaktörernas kunnande inom försäljning och marknadsföring måste utvecklas. Han vill utreda möjligheten att skapa skatteincitament för den som köper konst och kultur.
– Så att man kanske kunde få hushållsavdrag på dem eller skattelättnader för företag när det gäller allmännyttiga ändamål.
Enligt Kurvinen behöver kultursektorn både statsstöd men också nya marknader.
– En stor målsättning för mig är att vi måste öka möjligheterna för kulturarbetare att kunna sysselsättas. Vi behöver fler professionella inom kultursektorn och de kreativa branscherna.
"Politikernas löften, ett skämt"
Åtta månader efter den förra demonstrationen samlas kultur- och evenemangsbranschen åter till barrikaderna, den här gången med stöd av idrottsbranschen och publiken. På torsdagen klockan 12 samlas de på Senatstorget utanför Statsrådsborget. De kräver ett slut på nedstängningen, att den blir den sista och att lagstiftningen ses över med tanke på framtida epidemier.
Erik Söderblom, chef för Esbo stadsteater har varit med i planeringsgruppen för demonstrationen Viimeinen sulku – Ovet auki, på svenska ungefär sista nedstängningen, öppna dörrarna. Politikernas löften under den senaste demonstrationen ger han inget för.
– Det är ju ett skämt, ett dåligt skämt. Ingenting har infriats egentligen. Att vi fortfarande är i samma situation vittnar om att beslutsfattarna inte förstår vad det innebär att jobba med kultur i praktiken, vi kan inte öppna och stänga hela tiden.
Att beslutsfattarna fortfarande inte lyckats ändra på lagparagraferna under de två år som pandemin pågått tycker han är "minst sagt irriterande".
– Vi sitter precis där vi var för två år sedan när det här skräpet började. Hur är det möjligt? Det har kostat hundratals miljoner euro. Någon borde svara för det här. Det är så dåligt ledarskap att man rodnar, säger Söderblom och fortsätter:
– Vreden är så stor så demonstrationen egentligen bara är ett ramaskri, nu får det vara nog. Nu ska utrymmena öppnas och kulturen ska aldrig mera behandlas så här.
I onsdags meddelade regeringen att restriktionerna ska börja luckras upp från och med den 14 februari. Söderblom välkomnar det men säger att de snabba kasten har orsakat kulturbranschen mångdubbelt med arbete utan ersättning, och har tärt på publikens tilltro när det gäller att våga köpa biljetter. Stadsteatern har gjort om hela sin repertoar tre gånger sedan november.
– Varje gång man går ut med ett budskap är det som att sälja en ny förställning. Vi har sålt 16 gånger mer föreställningar i år än vad vi skulle ha haft ett normalår med samma arbetskraft. Då förstår man att vi är utpumpade.
Kritik mot Kurvinen – "för inte vår sak"
En del kulturaktörer är frustrerade över att Antti Kurvinen i egenskap av ansvarig minister inte har drivit kulturbranschens sak i tillräckligt hög grad. Skådespelaren Tobias Zilliacus ger Kurvinen skolvitsordet 4 +.
– Han har inte visat stöd eller ifrågasatt de beslut som drabbat branschen. Jag känner inte att han jobbar för oss.
Författaren Juha Itkonen är inne på samma linje. Han är förvånad över att Kurvinen i lördags (i en intervju för MTV) sade att det finns vetenskapliga grunder för restriktionerna. Hans uttalanden väckte också mycket kritik inom kulturfältet, i synnerhet kommentarerna kring THL:s poängsättningstabell för hur riskabla olika evenemang är upprörde många.
– Det stämmer ju inte att det finns vetenskapliga grunder för restriktionerna. Social- och hälsovårdsministeriet bryr sig inte om kulturen, men den ansvariga ministern måste stå upp för kulturen. Han vet hur den här branschen har lidit.
Minister Kurvinen blir provocerad av Svenska Yles fråga om hur han bemöter kritiken om att han inte har bevakat branschens intressen. Han säger att kommunikationen med olika intresseorganisationer inom kulturfältet har löpt bra och kontrar med han har fått mycket till stånd.
– Jag har förverkligat den historiska statsandelsreformen som innebär mer pengar för scenkonsten, det har betalats mycket coronastöd under min tid, jag såg till att tvåmetersregeln slopades så att biograferna, operorna och teatrarna kunde öppna. Så nog har det gjorts mycket under min tid som minister, säger Kurvinen bitskt.
– Fråga de här riktiga aktörerna, institutionerna istället för någon enskild musiker, fortsätter han i upprörd ton.
Erik Söderblom, som representerar en institution som fått coronastöd av staten, är mildare i sin dom mot hur väl Kurvinen lyckats försvara kultursektorn, och säger att ministern nog har försökt.
– Problemet är att hans ministerium är ett fjärtministerium ur vissa andra ministeriers synvinkel och han får inte information om vad som händer.
– Mitt höttande finger pekar mot Social- och hälsovårdsministeriets märkliga politik. Den långa covidskugga som minister Krista Kiuru målade fram handlar mer om hur vi ska få tillbaka vår publik.