Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Penselfabriken i Borgå kan bli ett musikens mecka: "Här ska allt vara möjligt"

Fyra proffs i musikbranschen i Penselfabriken.
Bildtext Några av Penselfabrikens nuvarande invånare: Jaakko Kujala, Sami Ahonen, Olli Kykkänen och Robert Palomäki .
Bild: Mikael Kokkola / Yle

Proffs i musikbranschen vill skapa ett musikcentrum i Penselfabriken i Östermalm och samtidigt erbjuda övningslokaler för bandverksamhet.

Om några år vet alla musikvänner i Borgå var Penselfabriken finns. Den visionen har de entusiaster som nu hoppas på att Borgå stad hyr in sig i fastigheten och tillsammans med dem bygger upp en kreativ miljö för musik och kultur.

Idékläckarna har redan sina egna arbetsrum och studior i en flygel i den stora fastigheten. Bakom deras dörr öppnar sig en enorm industrihall där Lindgrens gamla penselfabrik en gång fanns.

Nu är allt tyst och tomt i hallen. Här finns gott om plats för att bygga övningslokaler för Borgåband. Men planerna, visionerna är större än så.

Robert Palomäki.
Bildtext Här finns plats för skapa dynamiska möten mellan olika musikutövare, unga och gamla, proffs och nybörjare, anser Robert Palomäki.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

– Vi vill skapa något större av det här än bara en plats för övningslokaler. Här ska allt vara möjligt. Penselfabriken kan bli en plats för kultur och musik för både unga och äldre, säger Robert Palomäki.

Vi står mitt i den stora hallen. Fönster efter fönster finns längs med långväggen. Golv, tak och väggar är slitna. Tankarna går lätt till Kabelfabriken i Helsingfors eller varför inte till den legendariska Lepakko.

Robert Palomäki ser sig omkring och ritar glatt i luften.

– Här längs den här väggen kan vi bygga fyra träningslokaler på 35 kvadratmeter. Och där längre bort finns det bra med plats för en scen och en publikmängd på 150 personer. Borgå behöver en sådan här konsertplats, säger han.

Robert Palomäki i Penselfabriekn.
Bildtext Allt som allt finns det 750 kvadratmeter att tillgå i den stora industrihallen.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

Representanter från stadens ungdoms- och kulturväsende var på besök i Penselfabriken i november. De letar efter lämpliga övningslokaler för ungdomarnas bandverksamhet samt en lämplig lokal för skejtboarding.

– Här kommer tyvärr takhöjden emot då det gäller skejtande, men här kan vi erbjuda en unik helhet, vårt yrkeskunnande och möjligheter till ett kreativt kulturcentrum. På sommaren kan man till exempel ordna en musikfestival här på gården, säger Robert Palomäki.

Palomäki är själv ljudtekniker, teknisk producent och turnémanager för bland annat J. Karjalainen och har också jobbat med artister som Jonna Tervomaa, Egotrippi och CMX.

Robert Palomäki i sin studio.
Bildtext Robert Palomäki började sin yrkesbana som ljudtekniker på Magnusborg i Borgå och nu är det Penselfabriken som gäller.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

Hans sju kumpaner i Penselfabriken jobbar med bland annat ljud, filmmusik, TV-produktioner, barnmusik, teater, fotografi och som musiker. Kändast av dem är Tero Vesterinen som med sitt band åker landet runt och spelar för fulla salar.

– Också den kända högtalartillverkaren Genelec har visat intresse för att vara med här på ett hörn. De kan tänka sig att bygga en studio full med instrument som unga sedan kan testa på.

Hur gärna ställer de då upp som "ungdomsledare" om det byggs övningslokaler i Penselfabriken?

– Det är hela idén. Själv tränade jag i Lepakko på 90-talet. Det vara bara 20 meter att gå till Pave Majanens studio då man behövde få råd. Då fick man höra att de brukade göra så här med Wigwam på 70-talet, säger Robert Palomäki.

Bollen ligger nu hos Borgå stad och närmare bestämt hos kultur- och fritidsdirektör Anders Lindholm-Ahlefelt. Pengar för hyra och ombyggnad finns i årets budget. Penselfabriken är ett alternativ bland andra, säger han.

Staden funderar

– Där finns en mycket levande koncentration av musiker och proffs. Det skulle vara "hurja kiva" om vi skulle kunna bygga ihop det till en helhet där ungdomar och de som tar sina första stapplande steg inom musikbranschen har en möjlighet att träna och öva, säger Anders Lindholm-Ahlefelt.

Alla diskussioner med möjliga hyresvärdar är ännu oavslutade och upplägget att också få med en skejtpark inomhus hör än så länge till ekvationen för stadens del.

– Något måste hända ännu i år eftersom vi har fått anslag av fullmäktige, säger Lindholm-Ahlefelt.

Han har nyligen presenterat läget och kraven för hallplanerna för Yle Östnyland.

Gärna ett musikhus i Penselfabriken

Den stora fastigheten i Östermalm ägs av järnhandelskedjan RTV som gärna ser att musikhusvisionerna förverkligas i Borgå.

– Vi har ägt fastigheten i cirka fem år och söker aktivt efter olika verksamhetsformer för den, så vi hoppas förstås att Borgå stad fattar beslut om att hyra in sig där. Vi har ingenting emot ett livligt kulturliv här i huset, säger fastighetschef Juha Uhlgren.

Penselfabriken i Borgå.
Bildtext En sommarfestival skulle kunna ordnas på gårdsplanen utanför Penselfabriken.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

Diskussion om artikeln