Sveriges statsminister: "Restriktionerna slopas den 9:e februari"
Nu försvinner deltagartak, krav på vaccinationsbevis, råd om att inte delta i idrottsaktiviteter och de flesta andra restriktioner i Sverige. Folkhälsomyndigheten anser inte längre att covid-19 är en samhällsfarlig sjukdom.
Först slopade Danmark sina restriktioner, Norge följde snabbt efter och nu är Sverige det tredje landet i Norden som slopar nästan alla restriktioner och rekommendationer.
Vissa rekommendationer för ovaccinerade och sjuka hålls kvar.
I övrigt är det fritt fram att ordna stora evenemang, fylla krogar och restauranger och delta i idrottsverksamhet från och med den nionde februari i Sverige.
Återgången till arbetsplatsen ska nu ske successivt för att inte smittspridningen ska öka för snabbt.
Orsaken till att restriktionerna kan hävas är att kunskapsläget om virusvarianten omikron blivit bättre, samtidigt som antalet svårt sjuka ligger på en stabil nivå.
– 80 procent av de över 50 har tagit den tredje sprutan, säger Magdalena Andersson på en pressträff på torsdag morgon.
Smittspridningen är fortsatt hög i Sverige men pandemin är påväg in i en ny fas enligt Andersson.
– Nu kan vi snart återgå till vardagen, säger hon och fortsätter:
– Vi kan åka och hälsa på mamma och mormor, särskilt om man är vaccinerad, gå på konsert och äntligen komma iväg till den där handbollscupen som tidigare blev inställd.
FHM: Covid-19 inte längre samhällsfarlig
Eftersom den helt dominerande omikronvarianten ger färre fall av allvarlig sjukdom anser Folkhälsomyndigheten att man kan se på covid-19 på ett nytt sätt.
– Folkhälsomyndigheten har omvärderat covid-19 till att inte längre vara en samhällsfarlig och allmänfarlig sjukdom, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell.
Det är riksdagens om fattar beslutet om denna klassning ska upphöra.
Karin Tegmark Wisell lyfter också upp vaccinet som det viktigaste vapnet mot covid-19.
– Vaccination kommer vara den viktigaste åtgärden åt covid-19 även efter 9 februari, säger hon.