Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Breda leenden när Raseborg visar upp bokslutet för 2021: "Vi har en god grund att stå på"

Från 2022
Uppdaterad 29.03.2022 13:22.
Porträttbild på Ragnar Lundqvist.
Bildtext Stadsdirektör Ragnar Lundqvist är lättad över att siffrorna i stadens bokslut visar på plus.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Raseborgs stad har blivit av med sitt kumulativa underskott och bokslutet för 2021 ser ut att visa bättre siffror än väntat. Arbetslösheten har minskat, och när fler haft jobb har skatteintäkterna blivit större.

Raseborgs stad kunde visa upp goda siffror i sitt bokslut för 2021. Stadsdirektör Ragnar Lundqvist är mycket nöjd över läget, men han höjer också ett varningens finger.

– Vi måste fortsättningsvis vara kostnadseffektiva. Det är en balansgång mellan vad man önskar och vad man har råd med.

Staden har låtit göra en statistisk analys där man jämför Raseborg med andra kommuner och ser på trender framåt. Enligt analysen kan staden igen visa ett minusresultat om fyra eller fem år, ifall man inte fortsätter med att anpassa ekonomin.

– Man borde njuta av stunden men vår uppgift är också att jobba för framtiden. Vi måste fundera på hur vi ska tackla de utmaningar som vi fortfarande har. Men vi har en god grund vi kan stå på i det här skedet, säger Ragnar Lundqvist.

Efter många år har Raseborg inget kumulativt underskott

Raseborgs stad presenterade bokslutsprognosen på ett pressinfo på distans. Bokslutet omfattar affärsverket Raseborgs Vatten.

– Vi ser ut att göra ett betydligt bättre resultat än budgeterat för år 2021, säger stadsstyrelsens ordförande Anita Westerholm (SFP).

Kvinna ler mot kameran. Det är vinter och kväll.
Bildtext Stadsstyrelsens ordförande Anita Westerholm (SFP) ser det som mycket positivt att staden blivit av med det kumulativa underskottet.
Bild: Johan Gullmets / Yle

Prognosen för resultatet år 2021 är 7,4 miljoner. Det betyder att underskottet från tidigare år på dryga 1,2 miljoner euro nu är täckt.

– Vi får bort det kumulativa underskottet som vi har dragits med. År 2009 efter första året som staden Raseborg var det 25,8 miljoner, och nu är det äntligen på plus-sidan, säger Westerholm.

Större skatteinkomster än väntat

Vad ligger då bakom det goda resultatet. Dels har staden dragit åt svångremmen. Hösten 2020 inledde staden samarbetsförhandlingar och lyckades dra ner på personalkostnaderna.

Men så har också inkomsterna ökat mer än väntat. Staden har fått 4 miljoner mer i skatteinkomster än vad som var budgeterat. Av det kommer 3 miljoner från kommunalskatten och 1 miljon från samfundsskatten.

Jeanette Bäckström
Bildtext Ekonimichef Jeanette Bäckström.
Bild: Maria Wasström/Yle

Det är den goda sysselsättningsgraden som lett till ökade skatteinkomster, säger ekonomichef Jeanette Bäckström. Hon jämför läget i december 2020 med december 2021.

– Vi har drygt 160 personer fler som är sysselsatta än vad vi hade för ett år sedan och det ger givetvis utslag i kommunalskatten.

Jeanette Bäckström konstaterar att coronapandemin inte har påverkat sysselsättningsläget så illa som man befarade.

Raseborg har erhållit statens coronastöd på 4 miljoner euro. Det täcker kostnader orsakade av pandemin år 2021.

Camilla Grundström står lutad mot ett skåp.
Bildtext Camilla Grundström, SDP, vice ordförande i stadsstyrelsen. Bilden är från 2016.
Bild: Yle/Bubi Asplund

Camilla Grundström (SDP), vice ordförande i stadsstyrelsen, deltog också i pressträffen och hon påminde om att staden har en investeringsskuld.

– Det som har lidit under många år är att vi inte kunnat investera så mycket som vi borde. Vi har en viss skuld där så vi har att jobba med. Men det gäller att ha is i hatten, säger Grundström.

Bokslutsprognosen som staden nu förevisar baserar sig på läget 1.2 och kan ännu leva litet, men borde i det stora hela stämma.

Diskussion om artikeln