Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

De östnyländska medborgarinstituten öppnar för närundervisning igen – att få träffas är mycket viktigt i lokala sammanhang

Från 2022
Kokkärl i ett undervisningskök.
Bildtext Huslig ekonomi och körsång är kurser som är svåra att hålla på distans. Arkivbild.
Bild: Yle / Leo Gammals

Efter ytterligare ett år med olika kombinationer av distans- och närundervisning får de östnyländska medborgarinstituten nu välkomna sina kursdeltagare till en späckad vårtermin.

Undervisnings- och kulturministeriets rekommendation om distansundervisning i det fria bildningsarbetet upphörde den 31 januari. Vid medborgarinstituten inleds en del verksamhet från och med den 7 februari.

– I Borgå har vi faktiskt börjat redan på tisdagen (1.2) direkt när vi fick möjlighet att sätta igång, säger biträdande rektor Maria Malin vid Borgå medborgarinstitut.

Många praktiska kurser övergick direkt den första dagen till närundervisning, medan andra har övergått stegvis under veckan, till exempel språk.

– De som haft paus i januari kom väldigt snabbt tillbaka. Kursdeltagarna har varit enbart glada både för att de får lära sig det de ville och för att de får träffa de andra deltagarna så det har varit riktigt positivt, säger Malin.

En del lärare har tyckt att omställningen gått snabbt, men meddelandet om att institutet får övergå till närundervisning kom fredagen innan, den 28 januari.

– Allting har skett snabbt nu med restriktionerna.

Undervisning hållits vid liv på distans

När Borgå medborgarinstitut gick på paus i januari så sköts starten för många kurser upp och det är de som nu börjar i februari. Det har inte funnits tid eller behov av att ordna nya kurser för vårterminen.

Det kan därför finnas behov för repetition i kurser som inte kunde genomföras i sin helhet under hösten, men flera har kunnat hållas på distans.

– Digikurser, musik, konst, en hel del jumppakurser och så gott som alla språkkurser har hållit på med distansundervisning och håller tidtabellen, säger Malin.

Distanskurserna har fungerat bra med digitalt stöd till både lärare och studerande.

Många kurser ordnas i medborgarinstitutens egna lokaler, men verksamheten är också spridd runt om i byarna och resulterar ofta i offentliga utställningar eller framföranden.

– Vårutställningen har vi inte hunnit fundera på allvar på. Det finns en plan på att hålla utställning varje vår, men vi får se om den kan förverkligas. Det beror på hur mycket folk hinner göra på sina kurser och om lokalerna behövs till att hålla ersättande gånger för pausen i januari, säger Malin.

En rad med människor av olika ålder och kön sitter bakom pulpeter och koncentrerar sig på läroböckerna framför sig.
Bildtext Alla medborgarinstitut har lyckats ordna språkkurser på distans. Arkivbild.
Bild: Yle/Lone Videstam

I Sibbo ser både lärare och studerande fram emot att få återgå till närundervisning igen.

– Vi har ju väntat på det här åtminstone en hel månad att vi skulle få komma i närundervisning igen den här veckan. I och med att det slutliga beslutet kom den 31 januari så hade vi inga möjligheter att starta genast på tisdagen, säger rektor Annelie Åkerman-Anttila.

Nu återstår att se om alla som har anmält sig verkligen deltar, men samtidigt bekräftar Åkerman-Anttila att också nya personer har anmält sig till vårterminens kurser.

Sibbo institut inleder verksamheten nästa vecka (vecka 6) men om lärarna önskar och de studerande vill så kan vissa grupper börja redan den här veckan.

– För tillfället har vi inte behövt göra några större ändringar i utbudet som vi inte skulle ha vetat om i slutet på förra året. Vi har minskat antalet studerande i vissa grupper eftersom vi måste kunna hålla det avstånd som lokalen kräver, säger Åkerman-Anttila.

Samtidigt är Sibbo institut lyckligt lottat i och med att det har fått ta i bruk en ny fastighet för konst och hantverk, den så kallade Blå hallen på 400 kvadratmeter i Nickby.

Vävstol
Bildtext Vävstolar tar mycket plats och lämpar sig dåligt för distansundervisning. Arkivbild.
Bild: Yle/Nina Bergman

– Lokalen är generös och där är det inte svårt att hålla avstånd i vare sig keramik, målning eller grafik. Den är dessutom planerad för våra behov.

Åkerman-Anttila säger att fler kurser än tidigare har kunnat fortsätta med distansundervisning än tidigare terminer.

– Mer än tidigare men nog är det ju någonting som både lärarna och studerandena övar sig på. Vissa språk har vi kunnat förverkliga, också gymnastik, idrott och välfärdskurser. Men hantverk och körsång är nog inte lätt på distans, säger Åkerman-Anttila.

Även i Sibbo ordnar institutet och studerandena konstutställningar i egna lokaler eller på olika håll i kommunen. Men det rådande läget gör också detta osäkert.

– Vi har nog inte vågat planera någonting, men konstutställningar har vi ganska kontinuerligt. Vi har ett eget litet galleri i Nickby instituthus, som man kan besöka och se på konst när kansliet är öppet, men någon vernissage ordnar vi inte, den flyttas framåt, säger Åkerman-Anttila.

Linda Andersson syr haklappar på maskin.
Bildtext Kurser i att sy barnkläder uppskattas i bland annat Lovisa. Arkivbild.
Bild: Yle / Leo Gammals

Kurser som erbjuder motion viktiga i Lovisa

I Lovisa sparkade medborgarinstitutet igång terminen i tisdags utan kurser i dans, gymnastik och körsång, som istället inleds efter den 8 februari.

Även här har lärare och studerande väntat på att få börja med närundervisning, bland annat några kurser som redan hann börja på distans i januari.

– Vi har hållit några kurser på distans, mest teoretiska ämnen som språk och några gymnastikkurser. Men folk är nog ganska trötta på distansundervisning, säger rektor Merja Sillanpää vid Lovisa medborgarinstitut.

Distansundervisningen har varit ett bra alternativ, men Sillanpää betonar att Lovisaborna nu vill träffa varandra – prata och dricka kaffe tillsammans och umgås.

Sillanpää betonar också nyttomotionen som är viktig för människor i alla åldrar. Om man i normala fall rört på sig tre - fyra gånger i veckan och sedan suttit mest stilla under pandemin tar det en lång tid innan kroppen kommer igång igen.

Trots en längre tid av distansundervisning och inhiberade kurser har medborgarinstitutet lyckats med sitt uppdrag.

– Det var lite överraskande igår när vi räknade att vi har förverkligat så gott som alla våra timmar ifjol när vi tyckte att vi har inhiberat så många kurser. Om det blir timmar kvar i vår så blir det säkert nya kurser, men vi är inte säkra på att det behövs. Nu ser det ut som att vi inte har någon möjlighet till det, säger Sillanpää.

Det betyder samtidigt att den pågående coronapandemin varken lett till ett stort manfall bland lärare eller studerande.

Merja Sillanpää
Bildtext Merja Sillanpää betonar nyttomotionen som ingår i medborgarinstitutens utbud. Arkivbild.
Bild: Yle / Fredrika Sundén

Sillanpää tror att de flesta lärare är nöjda med att få återgå till närundervisning, men vet om några som kämpar med ekonomin.

– Vi har lärare med så kallat dagsarbete och som har några timmar hos oss. De är glada och har motiverade kursdeltagare. Men själv tycker jag jättesynd om några timlärare som får sina huvudinkomster från medborgarinstitut och deras situation har varit tråkig, säger Sillanpää.

Hon känner till flera lärare som varit tvungna att söka annat jobb och kanske inte har möjlighet eller vilja att längre fortsätta undervisa vid medborgarinstituten.

– Jag tror att det är svårt att hitta annat arbete i Lovisatrakten, men i huvudstadsregionen börjar det bli brist på lärare.

Inför nästa termin tar Lovisa medborgarinstitut därför gärna emot förslag på nya kursönskemål som ofta innebär att det också behövs nya timlärare.

Efterfrågan på distanskurser

Distansundervisningen har tärt på både krafter och tålamod, men Merja Sillanpää ser också klara fördelar med det alternativet.

– Distansundervisning är bra, men alla kurser kan inte vara på distans. I framtiden kunde kanske 15 procent vara på distans.

Sillanpää talar om en tendens där invånare kanske inte har möjlighet att lämna hemmet eller vill gå ut på kvällarna när det är mörkt, halt och kallt.

– Men äldre människor vill också helst studera dagstid. Det finns de som vintertid vill vara hemma klockan fem på kvällen när serierna börjar på Yle 1, säger Sillanpää med ett skratt.

Den här utvecklingen med ett större utbud kurser som man kan delta i hemifrån är något Lovisa medborgarinstitut lystrat till och kan redan idag erbjuda fler kurser dagtid än tidigare,

Kurserna i de östnyländska medborgarinstituten håller på till mitten av maj och samtliga rektorer hoppas nu att läget fortsätter vara tillräckligt lugnt för att verksamheten ska kunna fortsätta.

Och önskar att alla följer rekommendationerna med munskydd, avstånd och hygien.

Diskussion om artikeln