Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Regerande OS-mästarna tog vara på chanserna och körde över Damlejonen – matchslutet spelades om efter att domarna missat finländskt mål: "Aldrig varit med om det"

Från 2022
Uppdaterad 05.02.2022 22:40.
Jenni Hiirikoski och Kendall Coyne Schofield i närkamp
Bildtext Damlejonen hade en tuff inledning på OS-turneringen
Bild: Lehtikuva

Damlejonen hängde med i regerande OS-mästarnas tempo i en period, men sedan var det kört. Missade målchanser i öppningsperioden och fortsatta svårigheter med att komma ur egen zon i period nummer två, gav USA en hyfsat enkel seger i OS-premiären.

Damlejonen inledde piggt och fördomsfritt. Höstens turbulens kring målvaktsrollerna och Noora Räty verkade som bortblåst, åtminstone för stunden.

Anni Keisala såg trygg ut mellan stolparna. Förstakedjan med Michelle Karvinen i spetsen visade prov på både skicklighet och lämplig fräckhet framför USA:s burvaktare Maddie Rooney.

Också andrakedjan med Jenniina Nylund, Noora Tulus och Elisa Holopainen skapade målchanser. Nylunds skott på mål i öppningsperioden kunde med lite tur ha gått i mål, men Maddie Rooney tvekade inte utan plockade pucken i tryggt förvar med plockhandsken.

En intressant detalj i Damlejonens laguppställning är att lagets mentala tränare Markus Arvaja noterats som assisterande tränare. Ett medvetet val efter en tuff uppladdning inför OS eller en miss av arrangören?

USA:s stjärnspelare skadad – turneringen över?

Halvvägs in i den första perioden åkte USA på ett enormt bakslag då Ronja Savolainen högt uppe i anfallszon trasslade in sig med USA:s Brianna Decker och bägge två föll omkull.

I den så gott som tomma ishallen hördes det tydligt hur Decker skrek av smärta. Savolainen blev också kvar en stund på isen men reste sig sedan, medan Decker bars ut på bår.

– Ärligt talat så vet jag inte vad som hände. Jag tror vi fastnade i varandra, och sedan föll båda två. Jag kände hur hennes ben hamnade under mig och sen fick jag hennes skridskoskena i baklåret, vilket gjorde mig lite rädd, berättar Savolainen till Yle Sporten.

– Jag hörde att hon fick mer ont, så jag blev var räddare för vad som hände henne.

En ren och skär olyckshändelse, men frågan är om USA tvingas klara sig utan en av sina nyckelspelare turneringen ut.

Brianna Decker sitter på bår.
Bildtext Brianna Decker skrek av smärta.
Bild: Lehtikuva

USA lyckades ändå samla leden raskt och bara några minuter senare lämnades Amanda Kessel obevakad i hörnet, och efter att ha fått pucken körde hon in framför mål längs den förlängda mållinjen och överlistade Anni Keisala. 1–0 till USA.

Två minuter senare skedde det en markeringsmiss för Damlejonens backpar Minnamari Tuominen och Ella Viitasuo i egen zon och en obevakad Alex Carpenter hittade en liten glipa mellan främre stolpen och Anni Keisala. 2–0 till USA.

Andra perioden fortsatt svår för Damlejonen

Damlejonen har haft problem med de nordamerikanska lagen framförallt i de andra perioderna. Då Kanada och USA pressat på i anfallszon i kombination med längre väg till bytesbänken tvingas spelarna hänga kvar på isen alltför länge. Så var det i VM i augusti, i träningsmatcherna mot Kanada och så var det nu också.

USA känner till Finlands akilleshäl väl och inledde den andra perioden med att hålla kvar pucken i anfallszon i mer än två minuter.

Backen Ronja Savolainen kom åt att lämna isen efter närmare tre minuter. Ett par långa byten för Damlejonen och en förlorad spelrytm – då tog USA taktpinnen och drämde till.

– Vå måste våga hålla i pucken och inte bara slänga bort den. Det blir inte bättre av att bara ge pucken till nästa, vi måste ta hand om den, betonar Michelle Karvinen.

Anni Keisala med pucken vid klubbladet.
Bildtext Anni Keisala fick svettas i målet.
Bild: Michael Madrid-USA TODAY Sports

Dryga fem minuter in i den andra perioden åkte Kendall Coyne Schofield mot mål och levererade ett skott som överlistade Keisala.

Minuten senare var Coyne Schofield där igen och Keisala var chanslös. 4–0 till USA efter två blixtmål av USA.

– Det känns som luften har gått ur Damlejonen, konstaterade Yle Sportens kommentator Mattias Simonsen i Yle X3M:s sändning.

– Vi har våra medel för att lösa problemen, men vi klarar inte av det. I dag var det väldigt simpelt, motståndaren var bättre, summerar förbundskapten Pasi Mustonen.

USA:s hockeydamer firar framför Finlands mål.
Bildtext USA drog ifrån i den andra perioden.
Bild: Lehtikuva

Det måste medges att också den egna blicken gled in över mot bytesbänken. Dags att kalla in Meeri Räisänen? Men ingen reaktion där. Keisala fick fortsatt förtroende och levererade också ett par riktigt fina parader. Finlands förstamålvakt verkade kunna samla sig.

Alldeles i slutet av mittenperioden lyckades Petra Nieminen trolla fram en målchans ur ingenstans, ett rappt slagskott från blålinjen, men det tröstade föga.

Resultattavlan talade sitt tydliga språk. USA utnyttjade sina lägen och Finland hade svårt att hänga med när USA:s stjärnor lägger in en ny växel.

Skotten på mål i den andra perioden: USA 19, Finland 2. Matchbilden i ett nötskal.

Hoppet tändes: Tapani öppnar målkontot

I den tredje perioden sumpade Michelle Karvinen en solklar målchans, men några minuter senare levererade förstakedjan Finlands öppningsmål. USA:s burväktare Maddie Rooney, som knappt hade gjort några räddningar alls i matchen, var aningen långsam med plockhandsken och Susanna Tapani fick äran att punktera nollan.

Finlands hockeydamer firar mål.
Bildtext Finlands förstakedja öppnade lagets målskytte i turneringen.
Bild: Lehtikuva

Men glädjen blev kortvarig. USA:s punkterade matchen genom Alex Carpenter 5–1 till USA.

Under slutminuterna av perioden åker USA på en utvisning och Susanna Tapani var nära att panga in balja nummer två, men det blev stolpe ut den här gången. Det var åtminstone vad alla antog då matchen fortsatte som normalt till slutsummern.

Men pucken var inne, konstaterade domarna i samband med videogranskning efter matchen. Tapanis andra mål för kvällen var ett faktum – och matchslutet togs på nytt från tidpunkten 57.40, utan fler mål som resultat.

– Det var konstigt, vi var redan på väg till omklädningsrummet. Jag har aldrig varit med om något sådant, men det var roligt att få fortsätta spela. Man vill ju spela, säger Savolainen.

Nerver syntes

Pasi Mustonen var nöjd med kampviljan och två powerplay-mål från premiärmatchen. Rutinerade Michelle Karvinen tyckte att det märktes att det fanns en del OS-debutanter på isen.

– Det blev en ganska typisk OS-premiär. En del nervositet syntes, vi har en del nya spelare. Jag tycker att första och tredje perioden var helt okej, men i andra måste vi vara bättre, funderar Karvinen.

Michelle Karvinen skymmer målvakten.
Bildtext Michelle Karvinen gör sitt fjärde OS.
Bild: Lehtikuva

För fyra år sedan i OS i Pyeongchang vann USA över Finland med 3–1 i gruppspelet och med 5–0 i semifinal. Den gången tog Finland brons. Oavsett hur det går nu i gruppspelet tar Finland sig ändå till kvartsfinal, eftersom samtliga lag i grupp A går vidare i turneringen.

Och för den som undrar om Finland någonsin har lyckats klå USA i OS, så är svaret nej. Finland har aldrig vunnit över USA i OS, men nog i VM, men inte under ordinarie speltid.

Året var 2008 och VM spelades i Harbin i Kina. Mellan stolparna stod Noora Räty och då 60 minuter hade spelats stod det 0–0. I förlängningen tog USA två utvisningar och Heidi Pelttari satte 1–0-segermålet vid tiden 63:42. I den VM-turneringen tog Finland brons.

Resultat

Finland–USA 2–5

10:37 0–1 Amanda Kessel, Savannah Harmon

13:00 0–2 Alex Carpenter, Kelly Pannek, Jincy Dunne

25:32 0–3 Kendall Coyne Schofield, Cayla Barnes

26:36 0–4 Kendall Coyne Schofield, Savannah Harmon, Hannah Brandt

43:15 1–4 Susanna Tapani, Nelli Laitinen, Petra Nieminen

48:01 1–5 Alex Carpenter, Abby Roque, Amanda Kessel

57:40 2–5 Susanna Tapani

Målvakternas räddningar:

FIN Anni Keisala 12+17+18=47

USA Maddie Rooney 5+2+3=10

Tuff inledning på turneringen för Damlejonen och lättare kommer det inte att bli i match nummer två. På lördag väntar regerande världsmästaren Kanada.

– Vi kommer att möta ett Kanada som kanske är bättre än någonsin. De går ännu rakare in på mål och spelar lite annorlunda – de är oerhört spelskickliga, varnar Mustonen.

Diskussion om artikeln