Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Quynh Tran vinner Runebergspriset med debutboken Skugga och svalka: ”Väldigt överraskad och glad – hade inte vågat hoppas på det”

Från 2022
Författaren Quynh Tran i Runebergs hem i Borgå.
Bildtext Quynh Tran tilldelas Runebergspriset för sin debutroman "Skugga och svalka".
Bild: Outi Paappanen

Runebergspriset år 2022 tillfaller Quynh Tran för debutromanen Skugga och svalka – en berättelse som enligt juryn är en subtil och språkligt laddad helhet.

Quynh Tran säger att han blev väldigt överraskad över att få priset:

– Jag fick reda på det i ett mejl som jag läste här om morgonen när jag vaknade. Man kan säga att det var en bra början på dagen. Jag blev väldigt, väldigt överraskad. Jag hade nog inte riktigt vågat hoppas på det, men det känns oerhört fint.

I höstas tilldelades Quynh Tran Svenska Yles litteraturpris för Skugga och svalka och romanen är också nominerad till Borås Tidnings debutantpris som delas ut i mars. Man kan ju fråga sig om Quynh Tran börjar bli lite bortskämd med framgång?

– Det kan man väl säga, säger Quynh Tran och skrattar glatt. Men det är vanskligt att förlita sig på den sortens bekräftelse, så jag försöker att inte låta det påverka mig så mycket även om det känns fint och är ett erkännande, så jag försöker akta mig lite för att bli alltför bortskämd.

Pärmen till Quynh Trans roman "Skugga och svalka".
Bild: Förlaget M

En roman som bygger på det visuella

Skugga och svalka är Quynh Trans debutroman och berättelsen bygger i hög grad på det visuella. Varje kapitel är som ett polaroidfoto – ett fruset ögonblick som väcks till liv genom berättarjagets fantasi, dröm, minne eller synintryck.

En obruten ström av bilder, de skulle komma till mig stötvis, som maneter i vattnet under mina ögonlock.

― ur Skugga och svalka

Jagberättaren i Skugga och svalka är en ung kille som iakttar och registrerar allt som sker i hans näromgivning med förhöjd uppmärksamhet och sinne också för de allra minsta, betydelsebärande och avgörande detaljerna.

Jag undrar om Quynh Tran själv ser det han skriver i bilder, scener och tablåer?

– På ett sätt tror jag att jag utgår från det visuella. Ibland försöker jag tänka i termer av fotografering, som i vinklar och avstånd, men jag är ju inte fotograf eller bildkonstnär, utan jag jobbar med språk. Med ord som ska formuleras. Men på något plan tänker jag i bilder, ja,

Quynh Trans språk är måleriskt och filmatiskt, sinnligt och fullt av stämningsskapande och stämningsförstärkande bilder och beskrivningar.

Bildspråket är suggestivt och sensitivt, på samma gång konkret och lyriskt – hur jobbar han med bildspråket?

– Jag tänker mycket på exakthet, vilket de flesta som skriver gör. Det handlar inte om att skildra verkligheten så exakt som möjligt rent fotografiskt eller naturalistiskt, utan jag fokuserar på att skildra världen så exakt som möjligt ur berättarjagets särskilda blick. Och jag skulle säga att han ser omvärlden lite upphöjt, det finns ett slags skimmer över allt han ser.

Läs en recension av Skugga och svalka.

Läs en intervju med Quynh Tran.

Quynh Tran är uppvuxen i Jakobstad, men bor i dag i Malmö där han jobbar som psykolog.

De litterära pris han fått för sin debutroman under det senaste halvåret känns sporrande, inte minst med tanke på kommande skrivprojekt:

– Jag har tänkt försöka skriva något nytt, men det får ta sin tid. Jag vill inte stressa fram någonting.

Tre finlandssvenska verk bland de nominerade till priset

I prisjuryn för Runebergspriset satt i år författaren Marja-Leena Tiainen, kritikern Merja Leppälahti och litteraturforskaren Hanna Lahdenperä.

Prisjuryn utsåg vinnaren bland de verk som urvalsjuryn nominerat, nämligen Niillas Holmbergs roman Halla Helle, Anneli Kantos roman Rottien pyhimys, Kaj Korkea-ahos roman Röda rummet, Susinukke Kosolas lyrikverk Turkoosi vyöhyke, Martina Moliis-Mellbergs lyrikverk Falk, Emma Puikkonens roman Musta peili, Kaija Rantakaris lyrikverk Salit, Matias Riikonens roman Matara, Quynh Trans roman Skugga och svalka samt Suvi Vallis lyrikverk Hallittua kaatumista ja muita ruumiin kielen asentoja.

Runebergspriset instiftades år 1986 och delades ut första gången år 1987. Prissumman uppgår till 20 000 euro. Bakom priset står Borgå stad, tidningen Uusimaa samt föreningarna Suomen Kirjailijaliitto, Suomen arvostelijain liitto och Finlands Svenska författareförening.

Diskussion om artikeln