Hoppa till huvudinnehåll

Litteratur

Runeberg Junior-pris till Edu Kettunen – hederspris till Hanna Lundström och Frank A Unger för Bilskelettet

Från 2022
Uppdaterad 07.02.2022 10:49.
Edu Kettunen, Frank A Unger och Hanna Lundström i ett bildcollage.
Bildtext Edu Kettunen tilldelas Runeberg Junior-priset, Hanna Lundström och Frank A Unger får ett hederspris.
Bild: Marit Lindqvist / Yle

Barnlitteraturpriset Runeberg Junior delas i år ut för sjätte gången. Priset tillfaller boken "Elppu matkalla kotiin" av Edu Kettunen. Ett hederspris ges till Hanna Lundström och Frank A Unger för boken "Bilskelettet".

Barnlitteraturpriset Runeberg Junior 2022 tillfaller boken Elppu matkalla kotiin av Edu Kettunen.

Förvalsjuryn motiverade sitt val så här:

"Elppu matkalla kotiin, skriven och illustrerad av Edu Kettunen, är en fartfylld, varmhjärtad och stundvis även spännande berättelse om en hund som av misstag skiljs från sin familj i slutet av familjesemestern.

Tack vare sin beslutsamhet och påhittighet samt alla vänliga människor som Elppu möter under sin resa, kommer han sakta men säkert hemåt, samtidigt som hans oroliga familj försöker hitta sin hund. Illustrationerna är fyllda med roliga detaljer och vi får en inblick i hundens färd över land och hav, genom snöstormar och under gassande sol."

Omslagsbilden till Edu Kettunens bok "Elppu matkalla kotiin".
Bildtext Edu Kettunen är mest känd som musiker, men han har också gett ut några böcker för barn. Bland dem "Elppu matkalla kotiin" som belönats med Runeberg Junior-priset.
Bild: Minerva kustannus

Hederspris till finlandssvensk barnbok

Boken Bilskelettet av författaren Hanna Lundström och illustratören Frank A. Unger premieras med ett hedersomnämnande.

Förvalsjuryns motivering:

"I Bilskelettet, skriven av Hanna Lundström och illustrerad av Frank A Unger, målas episoder ur barns liv och vardag fram, tydliga och klara med ett fint och levande språk. I sju korta historier får vi stiga in i huvudpersonernas liv, känslor och upplevelser. En viktig bok som inte skyggar för svåra ämnen men som alltid inger hopp."

Omslaget till boken "Bilskelettet" av Hanna Lundström och Frank A Unger.
Bild: Schildts och Söderströms förlag

Vinnaren valdes av åtta barnjurygrupper, sammanlagt 180 barn, från skolor och förskolor i Borgå.

Bakom Runeberg Junior-priset står Borgå stad och tidningen Östnyland/KSF Media. Priset är 10 000 euro, och det utdelades första gången på Runebergsdagen år 2017 i Borgå för att fira jubileumsåret Finland 100.

Priset tilldelas en finsk- eller svensk barnbok som riktar sig till åldersgruppen 6–9 år. Syftet med priset är att främja barnens läslust.

För prisutdelningen tillsätts en förvalsjury som nominerar högst tio priskandidater.

Förvalsjuryn bestod i år av illustratören och serietecknaren Filippa Hella, specialbibliotekarien Mikaela Wickström och klassläraren Christa Viitanen.