Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Myndigheter vill hitta lösningar till situationen i Närpes – saken diskuteras på möte i dag

En vietnamesisk kvinna står på en stege mellan två rader av tomatplantor.
Bildtext Invandrad arbetskraft misstänks ha fallit offer för grovt ocker i Närpes. Personen i bild har inget med fallet att göra.
Bild: Juho Teir / Yle

I dag, fredag ska myndigheter samlas för ett möte om situationen i Närpes. Myndigheterna oroar sig för hur invandrarna egentligen har det i Närpes efter att brottsmisstankar om ocker uppdagats.

Ockermisstankarna har kastat en skugga över integrationsarbetet i Närpes och nu ska saken utredas.

Representanter från NTM-centralen, Närpes stad, Regionförvaltningsverket, polisen, växthusföretagarna, Migri samt arbets- och näringsministeriet ska diskutera saken under ett möte på fredag eftermiddag.

Myndigheterna vill bland annat få en klarare bild av hur invandrad arbetskraft lever i Närpes.

Polisen har tidigare sagt till tidningen Hufvudstadsbladet att det vuxit fram ett slags slutet parallellsamhälle (bakom betalmur) inom bland annat de Vietnambördiga invånarna och att det skulle vara en bidragande orsak till att missförhållandena kunnat fortgå.

– Vi diskuterar hurdant läget är och alla får säga vad de har på hjärtat. Sedan kanske vi grundar en arbetsgrupp. Jag vill ta reda på hurudana möjligheter vi har att gå vidare med det här, säger överdirektör Timo Saari på NTM-centralen i Österbotten.

– Jag vill få några lösningar på hur vi kan hjälpa vietnamesiska människor i Närpes och andra kommuner där de bor. Jag hoppas att vi hittar några lösningar tillsammans och att vi kan hjälpa dessa människor. Deras läge oroar mig mycket.

Saari uttrycker sin oro speciellt för barnfamiljernas situation.

– Där finns barn och familjer och jag vill veta att allt är bra med dem. Det oroar mig mest. Det som också oroar är hur läget med företagarna är i Närpes. Jag hoppas att deras verksamhet inte lider av det här.