Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Morgonbussen från Lovisa via Borgå till Helsingfors slutar gå – staden förhandlar med NTM-centralen om motsvarande busstur

Buss utanför busstation
Bildtext Bussen det gäller trafikeras avgår från busstationen i Lovisa klockan 7.15. Den kör för sista gången på fredagsmorgonen. Arkivbild.
Bild: Yle/Fredrika Sundén

Försöket med morgonbussturen som kör från Fredrikshamn via Lovisa och Borgå till Helsingfors upphör. Bussturen körs för sista gången i morgon, fredagen den 4 februari.

Lovisa stad understödde försöket som inleddes i augusti 2021.

– Det var på hösten när skolorna började och då kom det fram att det är svårt att komma från Lovisa till Borgå. Liikenne Vuorela ville prova hur det skulle fungera men det är tydligen för lite passagerare, säger Lovisa stads infrastrukturchef Markus Lindroos.

Han säger att det i höst varit tal om kring femtio passagerare per tur, men att det nu varit cirka tio passagerare som åkt med. Det är särskilt studerande som har använt morgonturen mellan Lovisa och Borgå. Bussen har avgått från Lovisa busstation klockan 7.15.

Motsvarande tur kan vara i antågande

Nu förhandlar Lovisa med NTM-centralen om att ordna en motsvarande busstur. Staden kan inte själv beställa busstrafik som överskrider kommungränser, utan man ska komma överens med NTM-centralen om att ordna turer.

– Vi hade ett möte mellan stadens ledning, Cursor och NTM-centralen för två veckor sedan. Nu kommer vi att ha ett nytt möte där vi försöker hitta lösningar på det här, säger Lindroos.

Gul avlång stenbyggnad.
Bildtext Det blir igen svårare att ta sig västerut från Lovisa centrum. Arkivbild på Lovisa busstation.
Bild: Milena Hackman / Yle

Det andra mötet hålls i slutet av februari. Vid det här laget går det ännu inte att säga när en ersättande tur kan börja köra, ifall man kommer överens med NTM-centralen. Busstrafiken som understöds av kommuner och NTM-centraler ska dessutom konkurrensutsättas.

– Men klart vi förstår att det är ett problem och det borde hittas någon bra lösning, säger Lindroos.

Varför förhandlar staden med NTM-centralen om den här morgonturen först i det här skedet?

– Det har ju fungerat, det har inte varit ett problem förrän nu när de tänker sluta köra. Nog underhandlar vi ju med NTM-centralen varje år, säger Lindroos.

Staden och NTM-centralen samarbetar kring flera andra bussturer, för vilka staden betalar en del av kostnaderna.

Tidningen Östnyland skrev nyligen om att bussföretaget Onnibus den här veckan har börjat köra flera turer per dag via Lovisa centrum.

Diskussion om artikeln