Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryssland stänger ner Deutsche Welles kontor och sändningar i Ryssland

Från 2022
En glasvägg eller en liknande yta med en logotyp och texten Deutsche Welle.
Bildtext Alla anställda på Deutsche Welles kontor i Moskva ska överlämna sina pressackrediteringar.
Bild: Lehtikuva

Ryssland stänger ner det tyska mediebolaget Deutsche Welles kontor i Moskva och har dragit in journalisternas ackrediteringar, rapporterar Deutsche Welle.

Chefen för Deutsche Welles kontor i Moskva Juri Rescheto säger att han beordrats att stänga kontoret på fredagsmorgonen. Alla anställda ska överlämna sina pressackrediteringar.
Det handlar om en motåtgärd sedan de tyska myndigheterna tidigare i veckan meddelade att det ryska mediebolaget RT DE, som sänder på tyska, inte får sända i Tyskland med en serbisk licens.

Det ryska utrikesministeriet beskriver i ett uttalande det tyska beslutet som ovänligt.

Ministeriet säger vidare att man kommer att förbjuda Deutsche Welles satellitsändningar och andra sändningar på ryskt territorium. Vidare ska ministeriet vidta åtgärder för att stämpla Deutsche Welle som en utländsk agent.

Enligt Utrikesministeriet kommer man att förbjuda inresa till Ryssland för de tyskar som varit involverade i beslutet att förbjuda RT DE.

En videofotograf utanför den byggnad där Deutsche Welles Moskvakontor ligger.
Bildtext Journalist filmar i Moskva den 3 februari utanför den byggnad där Deutsche Welle har sitt kontor.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

En större tvist ligger bakom

Deutsche Welle är ett public servicebolag som står för förbundsrepublikens utlandssändningar. Bolaget säger att den ryska reaktionen är en total överreaktion. Bolaget lovar utmana beslutet juridiskt.

Tysklands kultur- och medieminister Claudia Roth säger att de ryska åtgärderna mot Deutsche Welle är oacceptabla och hon uppmanade Ryssland att inte missbruka RT:s licensproblem i Tyskland politiskt.

I bakgrunden finns en större tvist mellan västländer och Ryssland om Ukraina och europeisk säkerhetspolitik.

Tysklands förbundskansler till Ryssland

Ryssland meddelade tidigare på torsdagen att Tysklands förbundskansler Olaf Scholz ska besöka Ryssland, men det är oklart när det ska hända.

Det tyska journalistförbundet DJV uppmanar Rysslands president Vladimir Putin att omedelbart häva förbudet mot Deutsche Welle. Journalistförbundet fördömer de ryska åtgärderna som drastisk censur.

Deutsche Welles generaldirektör Peter Limbourg talar också om en rysk överreaktion. Han säger att bolaget kommer att intensifiera sin bevakning av Ryssland även om det skulle tvingas lämna landet. Deutsche Welle finansieras av staten, men är redaktionellt oberoende.

Youtube stängde i september två tyska RT-kanaler med hänvisning till felaktiga upplysningar om coronaviruset.

Källor: Deutsche Welle, Reuters, AP, Tass