Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Mobbningsfallen i Lyceiparkens skola i Borgå har ökat under de senaste fem åren – rektor Nygren är ändå inte oroad

Från 2022
Rektor Johannes Nygren framför Lyceiparkens skola.
Bildtext Johannes Nygren har varit rektor i Lyceiparkens skola sedan 2017.
Bild: Hanna Othman / Yle

Enligt siffrorna i enkäten Hälsa i skolan har mobbningsfallen i Lyceiparkens skola i Borgå ökat för femte året i rad.

År 2017 svarade 1,2 procent av eleverna att de mobbades minst en gång i veckan. År 2021 svarade hela 6,2 procent att de mobbas. På fem år har antalet mobbade ökat med fem procentenheter.

Lyceiparkens skolas rektor Johannes Nygren säger att han känner till att mobbning förekommer.

– Sex procent är alltid sex procent för mycket. Men ökningen är inte så jättestor, säger Nygren.

Han lyfter fram att resultaten varierar mellan olika undersökningar, och att trots att enkäten pekar på en ökning så placerar den Lyceiparkens skola på medianen för alla skolor i Finland.

Många faktorer ligger bakom

I Hälsa i skolan-enkäten kommer det fram att i medeltal sex procent av eleverna i årskurs åtta och nio i hela Finland upplever att de mobbas åtminstone en gång i veckan. Medeltalet för de finlandssvenska skolorna är aningen längre och ligger på 4,9 procent år 2021.

Nygren säger att ökningen antagligen beror på många faktorer. En sak som säkert spelar in till en del är den långa undantagsperioden som vi levt igenom och den ökade psykiska ohälsan bland många.

Säckstolar i korridoren i Lyceiparkens skola.
Bildtext Många elever har upplevt det tungt att gå i distansskola.
Bild: Yle / Hanna Othman

Skolan ingriper alltid då mobbningsfall kommer till lärarkårens och kuratorers kännedom, försäkrar Nygren.

– Vi pratar alltid med dem det berör och reder ut saken. Men tyvärr betyder det inte alltid att det blir ett slut på mobbningen.

Konkret brukar personalen vid Lyceiparkens skola följa upp situationen ett par-tre veckor efter ett första samtal för att se om situationen blivit bättre. I grövre fall involveras också föräldrarna.

– Att prata, det är nu det redskapet som vi har. Det finns inte heller någon klar modell som fungerar i alla mobbningsfall.

Mobil i skolmatsalstak.
Bildtext Matsalen i Lyceiparkens skola. Nygren berömmer samarbetet mellan personalen i skolan.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

Det är också svårt att lära sig av situationer som har slutat bra, eftersom det kan vara svårt att veta vad som sist och slutligen ledde till att det löste sig.

Ingen vill vara en skvallerbytta

Nygren tror att det finns ett mörkertal, många fall som aldrig kommer till skolpersonalens kännedom.

– Eleverna säger ibland att de är rädda för att det blir värre om de berättar om mobbningsfall. De är rädda för att uppfattas som skvallerbyttor, och det är väldigt tråkigt att det är så.

Rektor Johannes Nygren känner också av en frustration då han ibland blir kontaktad av föräldrar som säger att de vill att han ska känna till att en sak händer, men de vill inte att han ska göra något åt saken. Också föräldrarna är ofta rädda för att situationen ska bli värre.

– Då är det förstås väldigt svårt att göra något konkret åt situationen, annat än att följa med. Men det är inte tillräckligt mycket.

Tunnistamaton oppilas istuu lattialla kirjastossa ja käyttää puhelinta.
Bildtext Det är svårt för skolorna att blanda sig i det som sker på sociala medier.
Bild: Benjamin Suomela / Yle

Det är också svårt med mobbningsfall som sker på sociala medier. Lärarna kan inte känna till allt som sker på de olika plattformarna.

– Vi har inga befogenheter att gräva i det som händer på fritiden. Men det kan påverka skolgången och då blir det svårt att dra gränser, säger Nygren.

För att återgå till enkätens siffror så vill rektor Nygren också peka på att siffrorna för elever i hans skola som är nöjda med livet har ökat, särskilt bland pojkar, medan det för flickornas del pekar mot det sämre. Tidigare år har det varit omsvängt.

– Det finns också siffror som visar att det är färre elever som mobbar per vecka. Det där med statistik är lite svårt att dra raka slutsatser av.

– Det vi kan göra är att göra det som vi gjort hittills: jobba, jobba, jobba och reda ut. Tyvärr finns det mobbning överallt, säger rektor Johannes Nygren med en suck.

Spotlight fokuserar på mobbning

Svenska Yles grävande program Spotlight handlade den här veckan om mobbning i de finlandssvenska skolorna. Arbetet mot mobbning är inte reglerat i Finland, vilket betyder att läget ser väldigt olika ut från kommun till kommun.

Längst ner i den här artikeln kan du se alla finlandssvenska grundskolor med klass åtta och nio, och andelen elever som svarat att de mobbas.

Diskussion om artikeln