Hoppa till huvudinnehåll

Sport

NHL-kolumnen: "Se den fantastiska Mr Anton blockera skott, vinna puckar och göra mål i samma byte"– är ligans mest kompletta nykomling på väg mot Calder Trophy?

Från 2022
Uppdaterad 04.02.2022 13:31.
Anton Lundell till vänster, kommentarsbild på Anders Nordenswan till höger.
Bild: /All Over Press

Cirkusar bjuder på världens starkaste män, ormkvinnor, svärdslukare och andra fenomen. Ett av NHL-cirkusens största underverk den här säsongen är alla tiders kanske mest mogna 20-åring. Ladies and gentlemen: Anton Lundell – årets nykomling?

Därför är Evander Kane den sista spelaren Edmonton behövde

28:09

Är Evander Kane verkligen det vad eviga krislaget Edmonton Oilers behöver, kan Ville Husso bli Blues förstaval och varför lossnar det inte ordentligt för Kasperi Kapanen? Det är vad Yle Sportens NHL-poddare grubblar över den här veckan.

Florida Panthers reserverade Anton Lundell med nummer tolv knappa tre månader före HIFK-adepten gjorde succé i ett JVM där Lundell ledde Finland till brons. Några månader senare gjorde 19-åringen succé i herrlejonens VM-silverlag.

En kvalificerad gissning är att Lundells reserveringsnummer inte blivit tvåsiffrigt om ligans General Managers hade kunnat titta några månader in i framtiden.

Visserligen hade Esbokillen redan tidigare vunnit guld i både JVM och U18-VM och övertygat i FM-ligan. Bara att konstatera: dålig scouting av många NHL-klubbars europeiska talangjägare.

Chefen för NHL-ligans scoutingverksamhet i Europa, Göran Stubb, hade dessutom faktiskt hållit låda om Lundells kapacitet.

Vilka av de elva första valda skulle du placera före Lundell? Alexis Lafrenière (VF/1.), Quinton Byfield (C/2.), Tim Stützle (VF/3.), Lucas Raymond (VF/4.), Jake Sanderson (B/5.), Jamie Drysdale (B/6.), Alexander Holtz (HF/7), Jack Quinn (HF/7.), Marco Rossi (C/9.), Cole Perfetti (C/10.), Jaroslav Askarov (MV/11.).

Florida Panthers tackar – och säkert även Anton Lundell själv. Han kunde inte ha hamnat i en bättre organisation.

Lundell har anmält sig för Calder-racet

Precis som i draften, var det också andra namn i täten när det på hösten snackades om favoriterna till Calder Trophy. Lundell var en outsider och fick dessutom poängmässigt en lite blyg inledning. Han var också skadad en kort tid, men tog ändå sin plats i laget direkt.

Statistiken var från första dagen helt förbluffande när det gällde att spela ansvarsfullt i båda riktningarna. Faktiskt så bra att det inte finns en lika ung nykomlingscenter i NHL:s historia med motsvarande siffror.

Stora publiken och de flesta av journalisterna som bevakar ligan och även röstar om vem som tar pris följer ändå främst mål och assist. Och uppseendeväckande individuella konststycken.

På de områdena var det andra spelare som drog ner applåder: amerikanen Trevor Zegras i Anaheim och Detroit-duon Lucas Raymond samt tyska backen Moritz Seider.

Anton Lundell skjuter ett skott.
Bildtext Anton Lundell övertygar under sin rookiesäsong.
Bild: Sam Navarro-USA TODAY Sports

Plattan i mattan

Anton Lundells poängproduktion började ta ordentliga steg framåt mot slutet av hösten och under de senaste veckorna har han verkligen levererat. Speciellt efter att ganska färska kedjan med Mason Marchment, Lundell och Sam Reinhart hittat en fantastisk kemi.

Samtidigt har Raymond, Zegras och Seider inte levererat riktigt i samma takt som i början av säsongen. Ser man på nykomlingarnas poängliga sedan mitten av december är Lundell på en helt egen nivå – visserligen lyft av fem poäng i en match, men alla räknas.

Sedan 15 december har Lundell spelat 19 matcher och stått för 5+15. Zegras och Raymond har under samma tidsperiod båda gjort tio poäng, Seider ett mindre.

Nu är det många som lyfter handen och påminner om att killarna spelat olika mängd matcher i den coronadrabbade ligan.

Därför är det bäst att titta på poängsnittet per match under perioden: Lundell 1,05, Zegras 0,71, Raymond 0,56 och backen Zeider 0,50.

Det är faktiskt två onämnda nykomlingar som ligger tvåa och trea efter Anton Lundell i poäng och -snitt sedan halva december. Nashvilles Tanner Jeannot (13 p/0,72) och Torontos Michael Bunting (10 p/0,83).

Bunting fyller 27 i september och Jeannot 25 i maj, så de är väl ändå lite utanför racet – fast de officiella reglerna säger annat.

Sett över hela säsongen ser toppen i nykomlingarnas poängliga ut så här:

Nykomlingarnas poängliga:

1. Lucas Raymond: 47 matcher 11+24=35

2. Revor Zegras: 42/12+20=32

3. Anton Lundell: 43/10+22=32

4. Michael Bunting: 42/13+16=29

5. Moritz Zeider: 47/4+25=29

6. Tanner Jeannot: 46/14+13=27

Florida tycks bara bli bättre och bättre, precis som Anton Lundell, så det är rentav sannolikt att han är poängbäst bland nykomlingarna när grundserien tar slut.

Poängen är ändå inte det mest uppseendeväckande i Lundells spel.

Överlägsen på tunga nyckelområden

Om poängen läggs åt sidan och perspektivet skiftas till vad Anton Lundell gör annat än producerar poäng, borde han egentligen vara ganska överlägsen favorit till att vinna Calder Trophy.

I den ofta nedvärderade plus/minus-statistiken är Lundell överlägsen etta med +25. Raymond, Zegras och Seider finns alla på röda sidan om nollstrecket. Såklart hjälper det att Lundell spelar i Florida, men tänk på det här: han är åtta i hela ligans +/-. Selke-kandidat?

När det gäller att vinna puckar (takeaways) är det igen Lundell i rookietoppen. 47 på 43 matcher. Zegras 23, Seider 22, Raymond 16 – trion har dessutom alla tappat många mer puckar (giveaways) än vunnit dito. Lundell? 21 tappade – 47 vunna.

Tekningar då? Zegras som center är jämförelsen: 141 vunna tekningar – 195 förlorade, 41,96 procent. Lundell: 251 vunna – 288 förlorade, 46,57 procent.

Observera då att Lundell tar över hälften av sina tekningar i defensiv zon, medan Zegras hittills tekat främst offensivt – två av tre i anfallsområdet.

Så ska man inte heller glömma att Lundell hittills tagit nästan en fjärdedel av sina tekningar (74) i boxplay. Zegras är inte i rinken när Anaheim har utvisning.

Anton Lundell med pucken.
Bildtext Lundell har hela +25 i plus/minus-statistiken.
Bild: Jasen Vinlove-USA TODAY Sports

Apropå boxplay: Lundell har dödat utvisningar i 117 minuter och 45 sekunder. Näst mest av alla nykomlingar efter 25-åriga Nashvillebacken Alexandre Carrier. Utmanarna i Calder-racet? Seider 78:24, Zegras och Raymond är inte inne när det ska försvaras.

Lite till ännu. Blockerade skott är något som blir allt viktigare. Etta bland nykomlingarna i det här smärtgränstestet är Moritz Seider med 85 blockerade skott. Föga överraskande är de sju flitigaste blockerarna backar. På åttonde plats hittas sedan Anton Lundell, 43 blockeringar.

Lucas Raymond har slängt sig framför pucken 13 gånger – exakt samma mängd för Zegras.

Är det då speltiden som förklarar? Den som spelar mest ska väl ligga i topp gällande många statistikområden? Seider, Raymond och Zegras har alla spelat mer än Lundell som inte är bättre än tia i nykomlingarnas speltidsjämförelse.

För att inte allt ska gå Lundells väg i den här jämförelsen: både Raymond och Zegras har varit flitigare skyttar än trean Lundell. Båda har också högre förväntad målmängd än finländaren.

Då är det igen faktumet att Lundells minuter handlar så mycket om defensivt ansvar som spelar in. Lundell skyddas inte alls, utan matchas hela tiden som en ärrad veteran.

Egentligen borde han väl vara ganska solklar favorit redan i det här skedet till att vinna Calder? Så enkelt är det ändå inte.

Till slut står det mellan Zegras och Lundell

I ett försök att se in i framtiden tippar undertecknad att de tre nominerade Calder-kandidaterna blir Moritz Seider, Anton Lundell och Trevor Zegras. Två Detroit-spelare blir inte nominerade och Seider är en exceptionellt mogen nykomlingsback. Exit Raymond.

Lundell gör sig omöjlig att förbises och Trevor Zegras är fortfarande den odiskutabla storfavoriten. Han spelar i Kalifornien, är amerikan, grymt sevärd med en specialkompetens i att leverera highlights som får hela hockeyvärlden ät kippa efter andan. Exit Seider.

Zegras har lyfts till skyarna i nordamerikansk hockeymedia alltsedan han var stjärnan nummer ett då USA vann JVM i januari 2021. USA slog Kanada i finalen. Dessutom är han bra i intervjuer och tilltalar just den unga publikpotentialen i USA som NHL vill nå.

Calder är helt enkelt vikt för honom bara han levererar sina offensiva i kvaliteter, vilket han gör. Endast två USA-söner (Patrick Kane och Auston Matthews) har vunnit nykomlingspriset under 2000-talet. Det finns alltså minsann beställning på en amerikansk vinnare.

Trevor Zegras med pucken.
Bildtext Trevor Zegras.
Bild: Jeff Curry-USA TODAY Sports/AOP

Lundell är ett tråkigare alternativ för många. För att förstå hans ansvarsfulla spel räcker det inte med att kolla matchernas höjdpunkter. Dessutom gäller det att koncentrera sig på vad Lundell gör när han inte har pucken. Inte lätt för alla.

För den som älskar juniorhockeyn – vilket nordamerikanska NHL-journalister i regel gör – och bemödar sig om att göra hemläxorna, blir det ändå snabbt klart att Lundell trots sitt fullvuxna spelsätt är sju månader yngre än Zegras. Och har vunnit sina juniorguld.

Faktum kvarstår: om Lundell ska bli den andra finländaren i ordningen att vinna Calder Trophy måste han göra fler mål och poäng än Zegras. Annars går titeln till trollkonstnären som ser ut att utveckla nya sätt att göra och passa till mål så gott som varje vecka.

Det blir spännande att se vem som till slut regerar i cirkusen: magiska Mr Z eller ultrastabila Mr Anton?

Tack för att du läste.

Källor för statistik: naturalstattrick.com, nhl.com, hockeydb.com, hockey-reference.com