Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ny snöstorm sveper över södra Finland och västkusten – varning för olyckor, elavbrott, förseningar i kollektivtrafik och mycket dåligt väglag

Från 2022
En person går med sin hund genom snö i en snöstorm.
Bildtext Ymnig snöyra o uppvirvlande snö ställer till med problem på flera håll i landet.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

En ny vintersnöstorm drar in över landet i dag. Meteorologiska institutet beskriver snöstormen som kraftig och konstaterar att ordentligt med snö är att vänta.

Det börjar med snöyra i väster under morgonen, som sakta men säkert sprider sig också österut till i morgon.

Väglaget blir mycket dåligt på flera håll på grund av ymnig snöyra o uppvirvlande snö. I Österbotten och i västra delarna av Lappland drivar sig snön.

Mest snö är att vänta i söder, kring västkusten och i sydvästra Lappland.

"I landets södra delar och på västkusten samlas det 10–20 centimeter snö. Vid södra kusten kan det komma upp till 25 centimeter snö. I Lapplands västra delar och i Norra Österbotten kan det snöa 15–25 centimeter, lokalt upp till 30 centimeter", säger meteorologen Paavo Korpela i ett pressmeddelande.

Kollektivtrafiken drabbas – problem med snöröjning

Trafikstyrningsbolaget Fintraffic, Trafikledsverket, VR och HRT har på förhand förberett sig för snöstormen och konstaterar att förseningar är att vänta. En del tåg har färdigt ställts in.

Närtågstrafiken i huvudstadsregionen drabbas bland annat – från och med klockan 15 kör A- och K-tågen med längre mellanrum än normalt.

Mycket snöröjningsarbete återstår fortfarande efter snöstormen Valtteri. Genom att minska på tågtrafiken hoppas aktörerna få mer tid för snöröjning på järnvägarna.

En snöplog lassar snö i en stor snöhög på Senatstorget framför Domkyrkan i Helsingfors under Valtteri-snöstormen.
Bildtext Myndigheterna har ännu inte hunnit med all snöröjning efter snöstormen Valtteri. Situationen försvåras i och med att det nu väntas ännu mer snö.
Bild: Lehtikuva

Meteorologiska institutet varnar för mycket dåligt väglag i alla landskap förutom Karelen, Kajanaland, Kymmenedalen och Savolax. I dessa landskap blir väglaget dåligt på lördag.

Bilister uppmanas vara försiktiga och undvika att köra bil.

Också till havs har det utfärdats vädervarningar. Meteorologiska institutet konstaterar att havsföret är dåligt eller mycket dåligt. Institutet kommer med stormvarning, varning för sjögång, varning för högt vattenstånd och varning för nedisning av fartyg.

Varning också för olyckor och elavbrott

Meteorologiska institutet beskriver snöbelastningen i landets västra delar som tung. Institutet varnar för olyckor och elavbrott.

Elavbrott kan drabba de områden där elnätet inte är nergrävt.

Tung snö ligger redan på många trädgrenar och på en del områden kan belastningen nu bli så stor att man är nära bristningsgränsen. Det kan med andra ord hända att träd välter omkull i stormen.