Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Muminpussel och jakten på Iivo Niskanens autograf – Remi Lindholm är tillbaka i landet där han lärde sig vad som krävs för att nå toppen: "De tränade så perkele"

Från 2022
Remi Lindholm firar vid målgång.
Bildtext Remi Lindholm har fått fira i många lopp i år. Blir det en ny fullträff i OS-debuten?
Bild: Tomi Hänninen / Yle

På söndag sluter sig cirkeln för Pernåbördige Remi Lindholm, som OS-debuterar i skiathlon. Utan insikterna han fick i Kina för ett par år sedan hade han aldrig varit här. Nu vill han ge formbesked – och få Iivo Niskanens autograf.

I början av vintern sveptes Remi Lindholm med av en virvelvind.

En drömhelg i Ruka ledde till en ny chans i Lillehammer, som ledde till Tour de Ski – och nu står han här framför Yle Sportens kamera i Zhangjiakou, självsäker och avslappnad, som alltid.

Han har fortfarande svårt att ta in allting.

– Allt har hänt snabbt den här säsongen, så jag har inte hunnit tänka så mycket, säger östnylänningen.

Han har laddat upp inför debuten genom att löpa kring den fyrkantiga idrottarbyn, ligga mycket på sängen och försöka få tiden att gå.

Det var ett Muminpussel med tusen bitar, så det fanns mycket att göra

Remi Lindholm

Då coronavirusets dominobrickor fortsätter falla bland OS-atleterna försöker de finländska landslagsåkarna undvika onödiga närkontakter. Men lite samvaro har det ändå blivit.

Linholm förklarar att han lagt ett pussel tillsammans med kollegorna Krista Pärmäkoski, Joni Mäki och Lauri Vuorinen.

– Det var ett Muminpussel med tusen bitar, så det fanns mycket att göra.

På tal om pussel: Det var här i Kina som bitarna började falla på plats för Lindholm.

"Hade inte varit här annars"

I samband med att Remis pappa Glenn Lindholm för ett par år sedan började träna OS-satsande kinesiska idrottare fick sonen chansen att hoppa med på tåget.

Det betydde att han i tre månaders tid hjälpte till med träningen och fick stifta noga bekantskap med en helt ny kultur.

Lindholm – som numera är känd som en idrottare med träningsmoral i total världsklass – lärde sig att han kan pressa på hårdare i träningspassen än han någonsin trott.

Eller som han själv säger det:

– De tränade så perkele.

Vad gav den insikten dig?

– Till exempel den här OS-platsen. Om jag inte själv hade börjat träna mer hade jag inte varit här.

Levererar spjuvern stafettbesked?

Nu gäller det att lägga plattan i mattan: Skiathlonstarten i urtuff terräng kan bli utslagsgivande för Lindholms fortsatta tävlingar.

Landslagsledningen får ett kvitto på hur Lindholm presterar i tävlingsfart på hög höjd, både i fristil och klassiskt. Det betyder mycket för uttagningen till stafetten, där Pernååkaren tampas om den sista platsen med sprintspecialisten Joni Mäki.

Förbundskapten Teemu Pasanen tror på Lindholm både i Zhangjiakou och de kommande åren.

– Remi är i gott skick och det blir intressant att se hur han presterar. Han är en av våra framtida åkare och är förhoppningsvis med i många mästerskap i framtiden.

Hur viktigt är hans resultat i skiathlontävlingen med tanke på andra starter?

– I den tävlingen ser vi på vilken nivå åkarnas form och ork är. Det kan hända att han får åka mer i det här mästerskapet.

Teemu Pasanen ringer ett samtal med telefonen.
Bildtext Teemu Pasanen tog ut Lindholm sent till spelen.
Bild: Tomi Hänninen

Lindholm får ta i ordentligt, i en tävlingsform han inte är van vid. Han världscupdebuterade i skiathlon i Lahtis i fjol och slutade på 48:e plats i tävlingen. Efteråt sade han att det kändes som om toppåkarna var ute efter att döda varandra.

Nu är det dags att prestera bättre i de tunga spåren i Zhangjiakous bergslandskap.

– Spåren är de tuffaste jag har åkt på. Uppförsbackarna är superlånga och det går inte mycket neråt. Det gör att det blir tungt att tävla, men det gillar jag.

Autografjakten fortsätter

De kommande dagarna ska landslagets skojare – som på Instagram beskriver sig som "Pro Fortnite player 🏆" – fortsätta höja stämningen i truppen.

Landslagskollegan Perttu Hyvärinen trivs bra med teamets nya nuna.

– Remi är väldigt välkommen i vårt gäng. Han har bidragit med mycket kul i teamet och har en tuff träningsmoral. Han har fått upp farten i spåret och den kommer bara att öka.

Perttu Hyvärinen åker skidor i Vanda. Han ser koncentrerad ut.
Bildtext Perttu Hyvärinen har haft det tufft under säsongen och tampats med hälsoproblem.
Bild: Lehtikuva

Och det är inte bara pangplaceringar i loppen som Lindholm är ute efter – utan också Iivo Niskanens autograf.

Hur går den jakten?

– Jag har inte vågat fråga honom, men kanske jag ska göra det innan OS är över. Jag löpte nyss på matta och Iivo spelade bordtennis bredvid mig, men jag vågade ännu inte fråga.

Diskussion om artikeln