Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

HS: Riksdagspartierna överens om Veikkauspengarna – de blir en del av statsbudgeten

Rahapelejä Tampereen kasinolla.
Bildtext Användningen av intäkterna från Veikkaus penningspel har diskuterats mycket de senaste åren.
Bild: Antti Eintola / Yle

Riksdagspartierna rapporteras ha nått enighet om hur intäkterna från Veikkaus penningspel ska användas. De ges inte längre direkt till förmånstagare, utan hamnar i statskassan, rapporterar Helsingin Sanomat

Överenskommelsen mellan partierna som Helsingin Sanomat (betalmur) rapporterar om följer huvudprincipen i regeringens förslag. Det vill säga att de organisationer som hittills har fått Veikkauspengar inte längre får några bidrag från spelbolaget.

I stället förs spelintäkterna till staten och de delas ut till olika mottagare i form av anslag i statsbudgeten, som rikdagen bestämmer om.

I det sammanhanget är pengarna inte öronmärkta för särskilda ändamål, utan politikerna beslutar år för år hur de används.

Det har förekommit oro inom till exempel kultursektorn, idrotten, ungdomsorganisationer och vetenskapssamfundet att deras finansiering försämras då den bakas in i den statliga budgeten.

Enligt uppgifterna i Helsingin Sanomat har partierna enats om att förmånstagarna fram till år 2026 ska få anslag i samma klass som hittills.