Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Helsingfors hovrätt friar Jari Aarnio från åtalet för mord: "Finns inget samband mellan Aarnios underlåtenhet och Volkan Ünsals död"

Från 2022
Uppdaterad 04.02.2022 13:01.
Helsingin hovioikeus. Jari Aarnion murhatuomio.
Bildtext Rättegången i Helsingfors hovrätt mot Jari Aarnio pågick från augusti till november 2021.
Bild: Jorge Gonzalez / Yle

Helsingfors hovrätt friar tidigare chefen för narkotikapolisen i Helsingfors, Jari Aarnio, från åtalet för mord. Aarnio dömdes i tingsrätten till livstids fängelse. Hovrätten kan inte med säkerhet slå fast vem som ringde mystiska tipssamtal.

Aarnio stod åtalad för mord eftersom han inte försökte förhindra mordet på Volkan Ünsal 2003. Helsingfors tingsrätt dömde honom i december 2020 till livstids fängelse.

Hovrätten anser att Aarnio inte hade så detaljerad förhandsinformation eller kännedom om planerna att det fanns anledning att tro att Ünsals liv var hotat.

Därmed anser hovrätten att Aarnio inte hade en rättslig skyldighet att förhindra mordet. Hovrätten pekar på att det inte fanns stöd i lagen för Aarnio att ingripa i planerna på att mörda Ünsal.

Hovrätten anser att det inte går att visa på ett samband mellan Aarnios underlåtenhet och Ünsals död.

Vilhunen frias också i hovrätten

Statsåklagare Mikko Männikkö säger till Svenska Yle att åklagarna överväger att ansöka om besvärstillstånd till Högsta domstolen.

– Hovrätten bedömde bevisningen annorlunda och åklagare brukar i allmänhet inte ansöka om besvärstillstånd till HD för den sakens skull. Men vi har inte fattat slutligt beslut ännu hur vi gör, säger Männikkö.

Förutom Aarnio är också ex-gängledaren Keijo Vilhunen åtalad för samma brott. Han friades redan i tingsrätten och hovrätten kom till samma slutsats.

Tidigare har fyra män dömts för mordet: tre för att ha begått det och en för anstiftan. Ünsal var en svensk kriminell och mordet var en hämnd för att han berättat för polisen om ett rån på Arlanda flygplats 2002.

Han mördades i en lägenhet i Nordsjö i Helsingfors.

Dömdes enligt en paragraf om oäkta underlåtenhetsbrott

Tingsrätten ansåg att Aarnio varit medveten om mordplanerna men inte förhindrat dem, vilket han som polis borde ha gjort. Han dömdes för mord enligt paragrafen om oäkta underlåtenhetsbrott.

Tingsrätten lade vikt vid att han inte berättade det han fått reda på om mordet till någon annan och därför ansåg rätten att han själv hade en skyldighet att stoppa mordet.

Men Aarnio varnade inte Ünsal eller berättade vad han visste för andra poliser. Därför ansåg tingsrätten att det går att se ett orsakssamband mellan Aarnios underlåtenhet och Ünsals död.

Aarnios försvar ansåg tingsrättens dom vara ologisk

I sitt besvär till hovrätten ansåg Aarnios försvar att tingsrättens dom var ologisk.

Enligt försvaret borde tingsrätten ha förkastat åtalet redan utgående från att Vilhunen i tingsrätten berättade att han inte vetat var, hur och när mordet kommer att ske och vem som begår det.

Därmed kan inte heller Aarnio ha haft detaljerad information om mordet på förhand eftersom rätten i sin dom konstaterar att Aarnio fick informationen från Vilhunen.

År 2003 var det inte straffbart att förbereda ett grovt brott

Aarnio frågade sig också i besväret vilka lagliga grunder han hade att ta till för att stoppa mordet. År 2003 var det inte straffbart att förbereda ett grovt brott. Det skrevs in i strafflagen först 2013.

Polislagen ger rättigheter för en polis att gripa någon om det finns en risk att allmän ordning eller säkerhet påverkas.

I så fall ska hotet vara tidsmässigt nära, men så detaljerad information hade Aarnio inte. Enligt polislagen får en person bara hållas omhändertagen under 24 timmar.

Sitter fortfarande i fängelse

Hovrätten beslöt redan i december 2021 att det inte finns förutsättningar att hålla Aarnio fortsatt häktad med anledning av mordfallet. Hovrätten motiverade det här med "omständigheter som framkommit under huvudförhandlingen".

Hovrätten hänvisar i sitt beslut till bevis och övriga utredningar.

Aarnio är trots det fortsättningsvis frihetsberövad eftersom han fortfarande avtjänar ett fängelsestraff för grova narkotikabrott. Han släpps sannolikt från fängelset under 2022 och får då övervakad frihet på prov.

Volkan Ünsal.
Bildtext Volkan Ünsal var en svensk kriminell som mördades för att han gav information till polisen om Arlandarånet 2002.
Bild: Polisen

Spaningen i Sverige skedde efter mordet och inte före

Bevisningen i fallet var till största delen samma i hovrätten som i tingsrätten, men hovrätten gör en annan bedömning av flera uppgifter.

Den svenska pensionerade polisen Ali Lindholm hördes både i tingsrätten och hovrätten och berättade att Aarnio begärde att svensk polis spanar på två av dem som senare dömdes för mordet när de var i Sverige.

Men enligt hovrätten skedde det här några dagar efter mordet och inte en månad innan, vilket tingsrätten ansett.

Däremot anser hovrätten, liksom tingsrätten, att Aarnio i slutet av september 2003 fick information av Keijo Vilhunen om att Ünsal anlänt till Helsingfors. Den här informationen förmedlades sedan till Lindholm.

Fanns verkliga misstankar om narkotikabrott

Polisen hade teleövervakning på dem som senare dömdes för mordet. Övervakningen inleddes en knapp vecka före mordet i oktober 2003.

När Aarnios roll i mordet nu har utretts har det visat sig att den verkliga orsaken till spaningen var mordplanerna och inte narkotikabrott.

Helsingfors hovrätt anser ändå att det funnits verkliga misstankar om narkotikabrott. Därmed går det inte, som tingsrätten gjorde, att dra slutsatsen att Aarnio ordnade med teleövervakning på de personer som planerade mörda Ünsal.

"Saara" ändrade sitt vittnesmål flera gånger

En central person i brottshärvan kring Jari Aarnio är en tidigare prostituerad som i media kallats "Saara".

Hon var huvudsaklig hyresgäst i den lägenhet där Ünsal mördades natten mellan 15 och 16 oktober 2003.

Hon har under mordutredningen mot Aarnio ändrat sin berättelse flera gånger.

I tingsrätten berättade hon plötsligt att det finns något skumt med Aarnioutredningen och Centralkriminalpolisens agerande. I hovrätten ändrade hon sig igen och berättade att hon gett nycklarna till mordlägenheten till Aarnio

Enligt hovrätten försvagar det här hennes trovärdighet.

Vem som ringde tipssamtal förblir mysterium

Vem som ringde in tipssamtal om mordet till polisen förblir enligt hovrätten ett mysterium.

Ett samtal ringdes mellan klockan tre och fyra under mordnatten och ett annat på kvällen den 16 oktober 2003 från en telefonkiosk på Bulevarden i Helsingfors centrum.

Är någon våldsutredare på plats …

En sex sekunder lång snutt med inringaren finns sparad.

"Är någon våldsutredare på plats … en anmälan …. inte riktigt … är där ingen jour", lyder hela samtalet i utskriven form översatt från finska.

Flera poliser har vittnat om att rösten tillhör en kollega till dem, en polis som vid tiden jobbade inom narkotikapolisen och som senare deltog i mordutredningen. Han nekar själv till att vara inringaren.

Enligt hovrätten går det inte att med säkerhet slå fast inringarens identitet.

Diskussion om artikeln