Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Färska ministern Aki Lindén: "Hoppas jag får göra annat än endast sköta coronakrisen"

Från 2022
Uppdaterad 04.02.2022 15:10.
Aki Lindén med kostym  i halvbil.d
Bildtext Aki Lindén (SDP) svär ministereden på fredag.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Finland fick en ny familje- och omsorgsminister. Krista Kiuru (SDP) blir familjeledig och vikarieras av Aki Lindén.

Den nya familje- och omsorgsministern svor sin ministered på fredagen. Första periodens riksdagsledamot Aki Lindén (SDP) tar över efter Krista Kiuru (SDP) som blir föräldraledig. Lindén väntas ha ministerportföljen fram till mitten av september då Kiuru enligt planen ska vara tillbaka.

Den nybakade ministern får enligt sig själv hoppa ombord på ett tåg i rörelse. Familje- och omsorgsministern har under de gångna två åren varit en central post eftersom det legat på hens bord att leda coronaministergruppen.

– Själv hoppas jag naturligtvis att jag också får göra annat än endast sköta om coronakrisen, säger Lindén.

Även utanför coronaplikterna har Krista Kiuru lyckats ro i land flera reformer och förnyelser. Lindén säger att han ska försöka fortsätta i samma takt.

– Jag räknade att vi har 15 lagförslag på bordet under våren och 15 på hösten.

Oroar sig för vårdkapaciteten

Regeringen beslöt tidigare i veckan att de flesta restriktioner ska slopas den 14 februari. Lindén säger att eftersom han nu är en del av statsrådet står han naturligtvis bakom beslutet.

– Jag vill ändå betona att jag är den högsta ansvarspersonen för vårt sjukvårdssystem.

Med det vill Lindén säga att han kommer att hålla ett hököga på att vården inte blir överbelastad när restriktionerna småningom avvecklas.

Aki Lindén.
Bildtext Minister Aki Lindén (SDP) har en lång karriär inom vården bakom sig.
Bild: Markku Ojala / AOP

Ministern skulle gärna se en skala där restriktionerna följer mängden personer i sjukhusvård; har vi 650 personer som vårdas på sjukhus gäller en viss mängd restriktioner och när antalet minskar, minskar också restriktionerna.

– Jag har ingen kristallkula så jag kan inte lägga fram en prognos för ifall vi igen blir tvungna att vidta restriktionsåtgärder, säger Lindén.

Rätt att vaccinera vårdare

På frågan vad han tänker om vårdarnas vaccinationstvång säger minister Lindén att det inte handlar om att tvinga någon att ta vaccinet.

– Men vi kan inte låta ovaccinerade personer jobba med våra allra mest sköra patienter.

Aki Lindén, 69, har en lång karriär inom social- och hälsovård bakom sig

Aki Lindén var röstkung i välfärdsområdesvalet: med 7 703 röster var det bara Li Andersson som fick fler i hela landet.

Lindén är riksdagsledamot sedan 2019, och fullmäktigeledamot i Åbo sedan 2021. Han satt också i Åbo stadsfullmäktige 1977-1997, först för Demokratiska Förbundet för Finlands Folk och sedan 1994 som medlem i SDP.

Största delen av hans karriär har ändå handlat om social- och hälsovårdsuppdrag. Lindén är läkare och var chef för Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt 2001-2010 och efter det vd för Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HUS 2010-2018.

Som vd för HUS uttalade han sig flera gånger kritiskt om den version av social- och hälsovårdsreform som Sipiläregeringen planerade under de åren.

Han säger att mängden vårdare som inte tagit coronavaccin endast är några procent. I smittskyddslagen finns redan en paragraf som föreskriver att vårdare ska vara vaccinerade mot mässling och vattkoppor. Vårdare som jobbar med barn ska dessutom ha vaccin mot kikhosta.

– Jag anser att grunderna för coronavaccinet är likadant.

Något coronapass tror han inte att vi kommer att se inom en snar framtid. Lindén säger att saken måste gås igenom grundligt och juridiskt, och att det också finns en EU-dimension att beakta med passen.

Vädjar till facken om sämja

För tillfället ligger årets kanske hårdaste förhandlingar på arbetsmarknadsbordet. Kommunarbetsgivarna förhandlar bland annat om vårdarnas löner. Det har förutspåtts bli tuffa förhandlingar när vårdarna vill se en löneharmonisering och bättre arbetsförhållanden.

Lindén säger att han sett både läkar- och vårdarstrejker under sin tid inom hälso- och sjukvården och vädjar till arbetsmarknadsparterna att försöka få till en överenskommelse.

– Min höga önskan är att arbetsmarknadsåtgärder är det sista vi ska behöva ta till inom vårdbranschen nu.

Aki Lindén är ordförande för riksdagens social- och hälsovårdsutskott.
Bildtext Aki Lindén (SDP) valdes in i riksdagen 2019, han fick även näst mest röster i välfärdsområdesvalet 2022.
Bild: Pekka Tynell /YLE

I övrigt uttrycker familje- och omsorgsminister Lindén sin glädje över att ta platsen som Kiurus vikarie. Kiuru, som har kritiserats för att vara en hård förespråkare av coronarestriktioner, får en värdig efterföljare.

Lindén säger att ett styrdokument om att avveckla restriktionerna kommer att ges från Social- och hälsovårdsministeriet till Regionförvaltningsverket. Men han påminner ändå om att verken är självständiga myndigheter och att det är upp till dem att bestämma om åtgärderna.

Lindén sitter sin första period i riksdagen och är invald från Egentliga Finlands valdistrikt. Han har en bakgrund som chef vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HUS.

När Lindén valdes till Kiurus vikarie sa statsminister Sanna Marin (SDP) att han var ett självklart val.

– Lindén är en riktig socialdemokratisk kämpe som fört flera viktiga social- och hälsovårdsfrågor framåt för oss, sa Marin.

Lindén svor sin minstered på fredagen. Du kan se hela hans presskonferens här nedan.

Aki Lindén (SDP) utses till ny familje- och omsorgsminister - Spela upp på Arenan