Skolcoachen är en trygg vuxen i skolan: "Med att vara genuin och öppen kommer man långt"
Att det finns flera vuxna i skolan, utöver pedagogerna, som jobbar med elevhälsa har en positiv inverkan på elevernas välmående. Det säger skolcoachen Emil Öhberg i Sursik skola i Pedersöre.
Emil Öhberg är skolcoach i Sursik högstadieskola i Pedersöre. Han är en av allt fler vuxna som jobbar i skolan, utan att vara lärare.
Öhberg säger att flera vuxna innebär mera välmående och mindre mobbning.
– Jag är en liten pusselbit i ett större maskineri. Jag finns till främst för eleverna men också för lärare och övrig personal, säger Emil Öhberg.
När det gäller mobbning arbetar Emil tillsammans med bland annat Vänligan, som jobbar mot mobbning, och antimobbningsteamet i Sursik.
Strävar till noll mobbning
I enkäten Hälsa i skolan rapporterar 3,9 procent av eleverna i årskurs 8 och 9 i Sursik att de varje vecka utsätts för mobbning. Det innebär att skolan ligger rejält under medeltalet i Svenskfinland som ligger 6 procent.
– Det är bra att få se det svart på vitt. Men vi vill bli ännu bättre och vi strävar efter noll, att ingen mobbning alls skulle förekomma i skolan, säger Öhberg.
Skolcoachens jobb består av fyra delar, individuell elevhälsa, arbete med smågrupper, arbete i klasser och kontakt med med hemmen.
Just nu jobbar Emil Öhberg främst med individuell elevhälsa, alltså enskilt med eleven.
Skolcoachen finns med lite överallt
Ofta kommer initiativet till att skolcoachen ska gripa in från klasssföreståndare, närvarokoordinatorn eller från skolpsykologen eller kuratorn.
– Men jag jobbar också förebyggande genom att finnas med i skolan och på rasterna, man ser mig lite överallt. Då märker jag om det är någon eller något som sticker ut.
Naturligtvis får de studerande själva också rycka Emil i ärmen.
– Som skolcoach har jag den lägsta tröskeln för att ta in elever och lätt kolla läget. Om allting känns okej så lämnar vi det där, annars träffas vi flera gånger eller så slussar jag eleven vidare till kurator eller skolpsykolog.
Emil Öhberg hoppar också in på lektioner för att få en grupp att fungera bättre eller avlasta lärare.
– Jag finns någonstans mittemellan elever, lärare och annan personal. Där vill jag placera mig och lätt kunna röra på mig och ha ett mångprofessionellt förhållningssätt till mitt arbete.
Större polarisering bland eleverna
I dag pratas det mycket om att unga mår dåligt. Men att de skulle må sämre än tidigare vill Emil Öhberg inte hålla med om. Öhberg är en vän av statistik, och den stöder hans påstående.
– Problemet ligger främst i en tendens till polarisering. De som klarar sig bra klarar sig ännu bättre, men de som har det jobbigt får det ännu värre. Och det är just det som vi borde få tag i.
Emil Öhberg säger att illamåendet ofta tar sig uttryck i skolfrånvaro.
– Det är en grupp som vi riktat in oss på lite extra på här i Sursik, för att försöka jobba med den problematiken.
Om en elev samlat på sig en hög frånvaro så tar man upp ärendet till diskussion och sen får man se vart det leder.
– Ibland kan det vara så enkelt att det handlar om sömnrutiner. Då går det rätt snabbt att fixa. Ibland handlar det om större problem och då kopplar vi in flera experter som lärare och kurator. Det är varierande hur vi jobbar.
Jag kan tro att pandemin och distansundervisningen inte förbättrat läget?
– Det är sant och jag är rädd för att vi inte ännu sett alla konsekvenser. Man förväntar sig en fördröjd effekt, bland annat i form av fler barnskyddsanmälningar. Kanske i år, kanske ännu nästa år.
Emil Öhberg säger att samma regel gäller här, de som redan haft det jobbigt har fått det ännu tyngre.
– Där har vi verkligen försökt göra en insats och förebygga problem så långt vi bara kan.
Skolcoachen får vara sig själv
Emil Öhberg säger att han får vara sig själv i sitt jobb. Det är något han uppskattar väldigt mycket.
– Det är lyx för mig att jag får ta en väldigt genuin roll. Här underlättar det också att jag tidigare jobbar som fotbollsproffs. Jag har lite foten inne, säger Öhberg.
Emil Öhberg är bland annat tidigare förstemålvakt och lagkapten i FF Jaro. Det underlättar ofta den första kontakten med de unga.
– Jag är ett bekant ansikte och med många har jag en gemensam kontaktyta. Jag har också jobbat som projektledare här i Bennäs och träffat många av eleverna när de var yngre.
Öppenhet och förtroende är a och o i jobbet som skolcoach säger Emil Öhberg. Då är det lättare att ta kontakt, även om det inte alltid handlar om så stora problem.
– Jag är en ganska öppen och glad filur själv. Och jag tror på öppenhet och att våga vara sig själv. Det kommer man långt med, säger Emil Öhberg.