Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Två tonårspojkar i Raseborg dömdes för misshandel och anstiftan till misshandel

Från 2022
En persons knytnäve.
Bildtext Misshandeln filmades och i filmsnutten kommer det tydligt fram att han uppmanas till misshandeln.
Bild: Petri Aaltonen / Yle

En tonårspojke misshandlade sin klasskamrat efter att en annan tonårspojke uppmanade honom till det. Nu har de dömts för misshandel som ung person och anstiftan till misshandel som ung person.

De dömda pojkarna var 15 år då misshandeln ägde rum i Raseborg i december förra året.

Händelseförloppet fick sin början då pojkarna träffades på ett berg utomhus. Den ena dömda pojken blev uppmanad av den andra dömda pojken att slå sin klasskamrat.

Han slog honom två gånger mot huvudet med knytnäven, så att klasskamraten föll omkull. Efter det slog han klasskamraten ännu en gång i huvudet med knytnäven och sparkade honom.

Pojken som misshandlade sin klasskompis upplevde att den andra pojken pressade honom att slå. Misshandeln filmades och i filmsnutten kommer det tydligt fram att han uppmanas till misshandeln, konstaterar Västra Nylands tingsrätt.

Därför ska de båda dömda pojkarna solidariskt ersätta målsäganden. Tonåringen som dömdes för misshandel som ung person fick 40 dagar villkorligt fängelse. Den andra tonåringen som dömdes för anstiftan till misshandel som ung person fick 20 dagar villkorligt fängelse.