Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Natochefen Jens Stoltenberg blir centralbankschef i Norge – Finansministern: "Hade varit enklare att välja någon annan"

Uppdaterad 04.02.2022 14:45.
En gråhårig man i glasögon och mörk kostym: Jens Stoltenberg.
Bildtext Jens Stoltenberg är generalsekreterare för Nato.
Bild: Andreas Gora / EPA

Jens Stoltenberg har blivit utsedd till ny centralbankschef i Norge. Det här trots kritik om att Natos generalsekreterare kan rubba Norges Banks självständighet.

Jens Stoltenberg har blivit utsedd till ny centralbankschef i Norge. Stoltenberg som tidigare ledde Arbeiderpartiet har varit Norges statsminister i två omgångar, senast mellan åren 2005 och 2013. Han är den första med bakgrund som statsminister som blir utsedd till centralbankschef i Norge.

Jens Stoltenberg har varit Natos generalsekreterare sedan 2014 och har naturligt haft en väldigt framträdande roll i förhandlingarna mellan Nato och Ryssland. Stoltenberg har meddelat att han kommer att vara Natos generalsekreterare fram till den 1 oktober 2022 då hans mandatperiod löper ut.

– Jag är tacksam för förtroendet, och jag ser fram emot att ta mig an jobbet. Norges Bank är en viktig institution för vårt land, säger Stoltenberg på en presskonferens.

Norges bank

  • Norges Bank ska bland annat hålla koll på penningmängden i landet.

  • En av huvuduppgifterna är dessutom att säkerställa finansiell stabilitet tillsammans med bland annat Finansdepartementet. Tillsammans ska de förhindra att norsk ekonomi hamnar i allvarliga problem.

  • Till skillnad från i andra länder har riksbankschefen i Norge också att en särskild uppgift som styrelseordförande för oljefonden.

  • Centralbankschefen är ytterst ansvarig för allt detta, och är därför en av landets mäktigaste personer.

  • Eftersom besluten ska säkerställa att ekonomin håller en stabil kurs över tid måste centralbanken vara oberoende av politiker, som arbetar mot mer kortsiktiga mål.

  • Regeringen kan inte bestämma vad Norges Bank ska göra, om inte en mycket ovanlig situation uppstår.

    Källa: NRK

Det är Norges finansdepartement som väljer landets centralbankschef. I och med valet trotsar departementet varningar från oppositionen och ekonomer som menar att utnämningen av Stoltenberg kan rubba Norges Banks självständighet, skriver NRK.

– Jag har varit mån om att hitta den bästa centralbankschefen för Norge, och jag är säker på att det är Jens Stoltenberg. Kombinationen av finansiell bakgrund, förståelse för samhället och en chefserfarenhet som få i Norge har, gör honom mycket lämplig som toppchef för Norges Bank, en institution som sköter viktiga sociala uppgifter på uppdrag av oss alla, säger finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) i ett pressmeddelande.

God vän med statsministern

Redan före utnämningen har det möjliga valet av Jens Stoltenberg till ny centralbanschef kritiserats i medier. Bland annat för att han är god vän med den nuvarande statsministern Jonas Gahr Støre (Ap).

– Vi känner varandra väl, och det står helt klart för mig att jag inte kan delta i någon del av behandlingen av ett sådant ärende, om det skulle bli aktuellt, sade Støre till norska DN i november.

Gro Harlem Brundtland tillsammans med Jens Stoltenberg och Jonas Gahr Støre. De äter kaka.
Bildtext Jonas Gahr Støre tillsammans med Arbeiderpartiets tidigare statsministrarna Jens Stoltenberg (mitten) och Gro Harlem Brundtland (t.h).
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Stoltenberg blev ombedd av finansdepartementet att söka tjänsten. Det blev också vice riksbankschef Ida Wolden Bache som kommer att vara tillförordnad chef fram till det att Stoltenberg tillträder.

Norska medier har länge spekulerat i olika middagar som Stoltenberg deltagit i före den tidigare centralbankschefen Øystein Olsen meddelade att han avgick. Under middagarna lär jobbet som centralbankschef ha diskuterats.

– Vi är ett litet land med de viktigaste positionerna som fylls av ett litet antal av samma personer från den norska eliten. Jag tror inte att det här skulle se bra ut i ett annat land och det ser inte bra ut i Norge, ssade Kari Elisabeth Kaski, parlamentsledamot för Sosialistisk Venstreparti som är ett stödparti till den nuvarande regeringen, tidigare i januari.

På grund av den debatt som förts i media kring utnämnelsen sade Norges finansminister Trygve Slagsvold Vedum att det varit enklare att välja någon annan.

– Det hade varit enklare att välja någon annan, men jag ville välja den som är bäst kvalificerad för jobbet, säger Vedum.

Professor: "Olyckligt att välja en chef med partipolitisk bakgrund"

En av de stora debatterna i Norge kring utnämningen av Jens Stoltenberg till centralbankschef har varit hans bakgrund inom partipolitiken. Trots att han inte varit verksam inom den norska inrikespolitiken på åtta år så kopplas han fortfarande till det i dag styrande Arbeiderpartiet. Stoltenberg säger själv att han fortfarande är socialdemokrat.

– Jag tycker att det är olyckligt att man väljer en centralbankschef med en ren partipolitiks bakgrund. Jag föredrar att de som blir centralbankschefer är mera av rena ämbetsmän med erfarenhet av exempelvis finansbranschen, säger Gisle Natvik, professor vid Handelshøyskolen BI till Svenska Yle.

Natvik tror inte att Jens Stoltenberg kommer att ha problem med att styra Norges bank på ett opartiskt sätt, men det är principen han är emot.

– Jag önskar att Norges bank ska vara oberoende. Det finns flera goda professionella grunder till att det ska vara en armlängds avstånd mellan politiker och centralbanken, säger Natvik.