Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nu kan svenskarna läsa om mord i Maxmo: "Det är historien som ska sälja boken, att den utspelar sig i Österbotten är en extra krydda"

En ung kvinna med eldrött hår och svartbågade glasögon
Bildtext Nilla Kjellsdotter sade upp sig från sitt tidigare jobb vid årsskiftet och kommer nu skriva på heltid. Två nya böcker väntar.
Bild: Linus Lindholm

Deckare som hon själv vill läsa och skriva. Det utgår Nilla Kjellsdotter ifrån när hon skriver sina deckare. Hennes nyutgivna bok Flickan i stenparken är den andra delen om den Österbottniska kriminalpolisen Mija Wadö.

Författaren Nilla Kjellsdotter lyfter upp sina hemtrakter i Österbotten i sin litteratur. Att skriva om Österbotten var först inte givet.

– Jag har hela tiden haft som mål att nå ut på den svenska marknaden och tänkte först att jag då måste skriva om en populär svensk stad, som till exempel Malmö. Men sen blev det jättekonstigt då man inte känner igen gatorna så som man gör i Österbotten så då blev det i stället "gräv där du står".

I dagsläget känns det självklart att skriva om Österbotten. Kjellsdotter har alltid utgått från att skriva något som hon själv vill läsa och skriva om.

– Jag har skrivit för att jag har en historia att berätta som jag känner att jag måste få ut. Jag skriver för att må bra och då behöver man ju utgå från sig själv. Skulle man börja tänka på vad marknaden vill ha och så vidare blir det inte bra tänker jag, säger Kjellsdotter.

Intresset för deckare började redan i lågstadiet med Vi fem-böckerna och Kitty-böckerna.

– Det har hela tiden varit givet att det skulle bli en deckare för själv läser jag uteslutet bara deckare och några enstaka självbiografier som oftast är väldigt tragiska och handlar om något brott. Någon annan genre skulle jag inte heller behärska i och med att jag inte själv är intresserad.

Blir utgiven av sitt drömförlag

Kjellsdotters andra bok är utgiven av det svenska förlaget Norstedts som bland annat ger ut böcker av David Lagercrantz och Anna Jansson.

Boken kom ut i januari och har fått ett bra mottagande. I början av februari låg boken högt på topplistorna hos flera svenska bokhandlar på nätet.

– Nordstedts har alltid varit mitt drömförlag. Det är här jag ville bli utgiven.

Fick du jobba mycket på det manus du skickade in?

– Både ja och nej. Manuset hade jag till en början skrivit utifrån det perspektivet att man ganska tidigt vet vem som är gärningspersonen. Det här var då något som de tyckte att vi ska vända på. Man ska inte alls veta vem som är gärningspersonen.

– Så själva grundstoryn är samma men det blev ju då att täcka över ledtrådarna man hade satt ut och ändå portionera ut någon form av ledtrådar så inte läsaren i slutet av boken känner att "hur skulle jag någonsin kunna räkna ut det här?"

För det är ju som en oskriven regel att man som läsare ändå ska ha en chans att räkna ut.

Kjellsdotter trodde först att det var det österbottniska som skapade intresse hos förlaget. Men i marknadsföringen har man inte satt stor vikt på Österbotten.

– De sa att klart att det är nytt i Sverige men det är inte liksom det som boken kommer sälja på. Det är hela boken i sig själv. På så vis tycker jag att det är jätteroligt att det var det de fastnade för, att det är mitt sätt att skriva som de ville ha.

Deckare som bokgenre är populära just nu och det finns gott om urval på marknaden. Enligt Kjellsdotter kan man inte veta hur bra ens bok säljer när det finns så många nya deckare på marknaden.

– Österbotten är ändå en marknad som jag tänkte att kanske österbottningar vill läsa i alla fall. Och det finns österbottniska deckare men inte direkt österbottniska deckarserier.

Inspiration från hemtrakterna

Boken Flickan i stenparken utspelar sig i Österbotten och inleds med ett mord i Maxmo.

Att bokserien kommer locka turister till Österbotten som är intresserade av att se åkrarna och landskapet som handlingen utspelar sig i har inte Kjellsdotter tänkt på.

– Men nog finns det en och annan som sagt att sen får vi ha guidade turer i Oravais och folk ska se stenparken och så vidare men jag tror ju inte riktigt att vi är där.

Karaktärerna i Kjellsdotters böcker baserar sig inte specifikt på någon verklig person. Karaktärsdrag hämtar Kjellsdotter från alla personer hon möter.

– När jag sedan sätter mig ner och skriver så kommer de här olika karaktärsdragen som man har snappat upp.

Nya böcker på kommande

Två böcker i serien om kriminalkonstapel Mija Wadö är utgivna. Åtminstone två böcker till ska Kjellsdotter ge ut med Nordstedts. Nästa del i serien heter Himmelsgården och har preliminärt boksläppsdatum i april 2023.

Den första delen, I rättvisans blod, kom ut för två år sedan men räknas som en fristående del i serien om Mija Wadö.

– Sedan Nordstedts tog över serien ville de göra en ompaketering ur marknadsföringssyfte så därför finns inte I rättvisans blod inkluderat.

Några diskussioner om filmatisering av bokserien har ännu inte förts.

– Nej inte annat än att mina kompisar och släkt skulle vilja se en film av det. De får vänta en stund till.

Diskussion om artikeln