Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Pappersförbundet förlänger strejken vid UPM:s fabriker med tre veckor – arbetsgivaren tackar nej till fackets förslag om förhandlingar

Uppdaterad 04.02.2022 15:25.
UPM:s fabrik i Jakobstad
Bildtext UPM bedöms förlora miljonbelopp dagligen på grund av strejken.
Bild: Kalle Niskala / Yle

Den hittills fem veckor långa strejken vid UPM:s fabriker förlängs ytterligare, meddelar facket Pappersförbundet. Samtidigt signalerar facket beredskap att förhandla, men bolaget tackar nej.

Fackets styrelse har på fredagen beslutat att strejken pågår till den 12 mars, ifall inget förhandlingsresultat nås före det. Strejken inleddes den första januari och enligt ett tidigare beslut skulle den avblåsas den 19 februari.

Den förlängs alltså med tre veckor.

Pappersförbundet meddelar sig samtidigt vara redo för nya förhandlingar med arbetsgivarsidan vid UPM. Den huvudsakliga tvisten gäller hur täckande det nya kollektivavtalet ska vara.

Facket redo förhandla sektorsvis

Arbetsgivaren vill ha separata avtal för vart och ett verksamhetsområde inom koncernen. Facket har hittills meddelat att man vill ha ett enda avtal som omfattar alla personalgrupper inom hela bolaget.

Nu verkar facket göra en eftergift. I sitt meddelande om förlängningen skriver Pappersförbundet nämligen att man nu är redo att förhandla sektorsvis.

Bolaget meddelar på fredagseftermiddagen att man tackar nej till förhandlingsinviten. Fackets förslag innebär att representanter för också andra skogsbolag skulle delta i förhandlingarna och det vill UPM inte gå med på.

Om konkurrerande bolag medverkar, måste förhandlingarana föras bara på en mycket allmän nivå, framhåller UPM.

Pappersförbundet skriver i alla fall att arbetsgivaren borde förstå att orsakerna till den många veckor långa strejken har stor betydelse för de anställda.

Analytiker har bedömt att UPM förlorar 2-3 miljoner euro i rörelsevinst per strejkdag.

Text och rubrik är ändrade 4.2.2022 kl 15.21 efter att bolaget UPM meddelat sin ståndpunkt.