Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

"Om de velat prioritera vildsvinens liv hade de hittat dem ett nytt hem" – Högholmen avlivade sina vildsvin på grund av oljud från Kronbrobygget, djurrättsorganisation kritisk

Från 2022
Uppdaterad 06.02.2022 16:44.
Ett vildsvin i en inhägnad tittar in i kameran.
Bildtext Fem vildsvin avlivades, och ett flyttades till Ähtäris djurpark.
Bild: Annika Sorjonen / Högholmen

Fem vildsvin på djurparken Högholmen har avlivats på grund av att oljudet från Kronbroarnas bygge är för högt. Djurrättsorganisationen Oikeutta eläimille kritiserar parkens agerande och säger att djuren endast haft ett underhållningsvärde.

– Vi försökte hitta andra ställen för dem, i andra djurparker och här på Högholmen, men tyvärr fanns inga alternativ. Ett svin kunde vi ändå flytta till Etseris djurpark, säger Högholmens direktör Sanna Hellström.

Enligt henne var oljudet aningen högre än förväntat.

Oljudet beror på att Helsingfors stad fyller ut havsbottnen, genom att köra ut sten och jord med lastbilar, som man sedan tömmer i havet.

– Jag tror planen ursprungligen var att utföra arbetet på vattnen, men då viken frusit så har de i stället kört jorden med lastbil. Men vi visste förstås att byggarbetet är nära inhägnaden, och vi har haft decibelmätare där hela tiden.

Högholmen har vetat om oljudet sedan arbetet började

Jari Humalajoki, Kronbroarna

Hellström säger att svinen valde att stanna inomhus på grund av oljudet. I övrigt verkade de inte oroliga.

Det var ändå inte möjligt att låta svinen bo kvar, och utstå oljudet, eftersom regionförvaltningsverkets anvisningar förbjuder oljud över 60 decibel vid inhägnaden.

– Vi hade några andra ställen där de kunnat vara här på ön, men vi skulle ha tvingats flytta dem flera gånger, vilket inte heller skulle ha varit bra.

Porträttbild av Sanna Hellström på en asfalterad väg i skogen.
Bildtext Högholmens direktör Sanna Hellström säger att parken gör allt de kan för att inga andra djur ska behöva avlivas.
Bild: Högholmen / Mari Lehmonen

Vildsvin är inte tillräckligt "exotiska"

– Det här är ett väldigt sorligt fall. Vildsvinen har avlivats av väldigt små skäl, säger miljöexpert Maija Aro på Oikeutta eläimille.

Högholmen skriver i sitt pressmeddelande att parken inte kommer att få nya vildsvin i framtiden, utan att de fokuserar på arter som behöver skyddas.

– Enligt oss borde man prioritera varje djurindivids liv. Men människans förhållande till djur definieras av att djurens värde bestäms utifrån hur vi kan dra nytta av dem.

Tre vildsvin tittar på en gran.
Bildtext Här kalasar de framlidna svinen på julgranar i december i fjol.
Bild: Annika Sorjonen / Högholmen

Hon säger att vildsvinet är en intressant art, då den är någorlunda exotisk, men som det här fallet visar inte "tillräckligt" exotisk.

– Vi har svin som produktionsdjur, dem dödar köttindustrin miljoner av årligen. Vildsvinet är ändå sällsynt i Finland, men klarar sig inte i fråga om sällsynthet då den konkurrerar med andra mer sällsynta arter på Högholmen.

Aro säger att hon inte vet hur noggrant Högholmen letat efter ett nytt hem för svinen.

– Jag tror ändå att om Högholmen velat prioritera vildsvinens liv hade de hittat ett nytt hem för dem, Högholmen är ändå en så pass stor aktör.

Byggentreprenör: "Normalt oljud, Högholmen visste om det"

Jari Humalajoki, projektchef för Kronbroarna, säger att det handlar om normalt byggarbete och oljud.

– Högholmen har vetat om oljudet sedan arbetet började. Gränsen för oljudets medelvolym är 60 decibel, den har överskridits något.

så ska bron över kronbergsfjärden se ut (vy över broarna till Högholmen och vidare till Degerö)
Bildtext Här ska Kronbroarna gå i framtiden. Ön till höger är Högholmen.
Bild: Helsingfors stad

Humalajoki säger att de fått en del övriga klagomål om oljudet, men inte ovanligt många.

– Vi får alltid klagomål, speciellt då vi arbetat med pålning, det orsakar mycket oljud. Men så är det, om staden vill att vi ska bygga Kronbroarna. Vi försöker bygga så tyst som möjligt men det här är inte ett arbete man kan utföra speciellt försiktigt.

Djurens skydd är svagt i lagen

Enligt Aro från Oikeutta eläimille har Högholmen knappast tolkat regionförvaltningsverkets anvisningar för hårt.

– Fallet är väldigt typiskt, man avlivar djur med väldigt låg tröskel.

Djur är väldigt svagt skyddade i Finlands lag, säger Aro.

– Djurskyddslagen förbjudet människan från att utsätta djur för lidande, i alla fall på pappret. Men till exempel grundlagen skyddar inte djur på något sätt. Myndighetsbeslut skyddar också väldigt sällan djurindivider.

Det finns en del skyddshem för djur i Finland, men beroende på ras kan det vara svårt att hitta ett hem för till exempel ett vildsvin.

– Speciellt om rasen inte producerar någon slags nytta för den potentiella nya ägaren.

Sanna Hellström, finns det en risk att andra djur måste avlivas på grund av oljudet?

– De inhägnaderna som är närmast bygget är tomma. Hittills har inga andra djur utsatts för för högt oljud, men vi följer hela tiden med läget, vi har många decibelmätare på ön. Vi gör förstås allt vi kan. Vi för hela tiden också en dialog med byggentreprenören.

Artikeln korrigerades den 6.2. Ordet ras ändrades till art.