Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Det finns snart en övervakningskamera för varannan invånare i Kina – och polisen övergår till Robocop-teknologi

Från 2022
Två män i mörkblå polisuniform med hjälmar på huvudet med texten "POLICE". Hjälmarna har kameror och mörka visir.
Bildtext Poliser i Chengdu bär nätuppkopplade smarthjälmar med videoutrustning som snabbt identifierar medborgare på samma sätt som i de amerikanska Robocop-filmerna.
Bild: Shutterstock/All Over Press

Kina är världens mest övervakade land och beräknas ha över hälften av antalet övervakningskameror i världen.

De olympiska vinterspelen i Peking överskuggas av olika protester i världen och bojkotter på grund av Kinas övergrepp mot oliktänkare och minoriteter som de muslimska uigurerna.

Förföljelserna möjliggörs av världens mest avancerade system för teknisk övervakning av medborgarna.

De flesta kineser använder de inhemska apparna Wechat och Weibo för olika former av kommunikation och betalningar. Västliga appar som Facebook, Whatsapp och Twitter är blockerade av statens internet-brandmur mot omvärlden.

En mobilskärm med den gröna WeChat-logotypen.
Bildtext Wechat är en multiapp som man både kan chatta, föra videosamtal och betala med.
Bild: Budrul Chukrut/SOPA Images/Shutterstock/All Over Press

Wechat och Weibo är enligt kinesisk lag skyldiga att förse statens övervakningssystem med data om användarna. Därmed får övervakaren i princip möjlighet att i realtid följa med vad medborgarna gör och var de rör sig.

Det här kombineras med en världsledande teknologi för ansiktsigenkänning via övervakningskameror.

Antalet övervakningskameror har ökat dramatiskt under coronapandemin – officiellt för att förhindra smittspridning – och beräknas vara cirka 600 miljoner, enligt västliga uppskattningar.

Det skulle innebära en kamera på varannan vuxen invånare i genomsnitt.

En man passerar en rad med övervakningskameror.
Bildtext Övervakningskameror i Peking.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Sedan ett par år har också de kinesiska poliserna försetts med smarta hjälmar som har kameror med ansiktsigenkänning som är direktuppkopplade till en central databas med personuppgifter.

Redan för fyra år sedan skröt det kinesiska kommunistpartiets officiella språkrör Folkets Dagblad på Twitter med att övervakningskamerorna med ansiktsigenkänning kan scanna alla Kinas 1,4 miljarder invånare på en sekund.

Det centrala övervakningssystemet kallas Skynet – ett namn som i väst främst associeras med det onda datasystem med artificiell intelligens som är mänsklighetens fiende och nemesis i de dystopiska Terminatorfilmerna.

Påståendet i Folkets Dagblad låter överdrivet, men det är inte så viktigt om det stämmer eller inte, anser den tyska Kinakännaren Kai Strittmatter.

– Det har egentligen ingen betydelse om det är sant eller inte så länge folk tror på det, sa han till amerikanska NPR.

Enligt Strittmatter försöker kommunistpartiet delegera kontrollen. Då kineserna tror att man inte kan undvika den teknologiska övervakningen, behövs det inte längre en polis på hörnet.

– Man blir sin egen polis.

Källor: Wall Street Journal, People's Daily, Global Times, South China Morning Post, New York Times, IHS Markit, National Public Radio.