Organisationer och forskare varnar för att kryptotrejding kan skapa beroende – kryptotrejdare har börjat kontakta stödtjänster
Organisationer som jobbar med att förebygga spelskador slår larm om att den snabba handeln med kryptovaluta, så kallad kryptotrejding, kan leda till beroende. Finländsk forskning visar att speciellt unga män handlar med kryptovalutor.
Medborgarorganisationen, Föreningen för förebyggande rusmedel, Ehyt, skrev häromveckan en bloggtext om problemen som kryptotrejding kan föra med sig. Blogginlägget skrevs tillsammans med några andra organisationer som upprätthåller stödtjänster för dem som har spelproblem, Peluuri och Peliklinikka.
– Vi talar om ett nytt fenomen och därför syns det inte så mycket än. Men det finns människor som har tagit kontakt med organisationer som jobbar med spelprevention och penningspelproblem, och säger att de har problem med kryptovalutor. Det finns tecken på att det här kommer att bli ganska stort, säger Riitta Matilainen.
Hon är chef för enheten för spelprevention på Föreningen för förebyggande rusmedelsarbete, Ehyt. Hon säger att organisationerna skrev blogginlägget för att väcka diskussion om att den snabba handeln med kryptovalutor, så kallad kryptotrejding, kan komma att bli ett problem för många.
Första studien om kryptovalutor och spelproblem
Kryptovaluta är en virtuell valuta, som inte har rättslig status som valuta eller pengar, men som kan lagras, överföras och handlas elektroniskt. De används i första hand som spekulativa investeringsobjekt, och ingen kan garantera deras värde. Finansinspektionen har varnat för virtuella valutor.
En ny finländsk studie visar att de som sysslar med snabb kryptohandel, kryptotrejding, oftare har problem med penning- eller digitala spel, eller tvångsmässig internetanvändning, i jämförelse med befolkningen över lag. Den vetenskapliga artikeln är godkänd, och kommer att publiceras inom de närmaste veckorna, för tillfället finns det en publicerad preprint-version.
Den vetenskapliga artikeln publiceras i Public Health
Oksanen, A., Mantere, E., Vuorinen, I., & Savolainen, I. (2022). Gambling and Online Trading: Emerging Risks of Real-Time Stock and Cryptocurrency Trading Platforms. Public Health
Det är Atte Oksanen, professor i socialpsykologi vid Tammerfors universitet, som tillsammans med sin forskargrupp har skrivit den första vetenskapliga artikeln i Finland om riskerna med plattformar för handel med aktier och kryptovalutor i realtid.
– Våra resultat visar klart att bland dem som sysslar med kryptoväxling finns fler människor som rapporterar problemspelande, problematiskt digitalt spelande och tvångsmässig internetanvändning än bland befolkningen överlag. Kryptohandel och kryptoplattformarna intresserar många av dem som redan har olika former av funktionella beroenden, säger Atte Oksanen.
"Handlar inte om dem som investerar långsiktigt"
I studien har man ställt frågor om kryptotrejding och drygt 1500 personer har svarat. Av det här materialet framgår det att det huvudsakligen är unga män som sysslar med kryptotrejding. Det är unga män som är vana vid att leva på nätet, och gärna tar risker.
Atte Oksanen poängterar att problemen handlar om de snabba investeringarna, där tempot är snabbt, löftena om snabb rikedom stora och riskerna likaså. De som sysslar med traditionell investering på lång sikt har inte uppvisat någon som helst beroendeproblematik.
– De som växlar kryptovalutor kan spela på samma sätt som problemspelare om pengar – med lånade pengar, kanske med hjälp av snabblån. Här kan finnas beroendeframkallande element. Men det betyder inte att det inte finns de som kan investera ansvarsfullt i kryptovalutor.
Sjukhus i Skottland har börjat behandla kryptoberoende
Det här är ändå ett nytt fenomen som måste uppmärksammas, enligt Atte Oksanen. Och Riitta Matilainen är inne på samma linje. Hon hänvisar till ett sjukhus i Skottland, Castle Craig, där man börjat behandla personer som har blivit beroende av att växla kryptovaluta.
Också den brittiska tidningen The Guardian har uppmärksammat fenomenet i början av året i en artikel där en person berättar om hur han har blivit beroende av kryptotrejding. Han säger att kryptotrejding är detsamma som gambling, alltså hasardspel.
Detsamma säger också professor Atte Oksanen.
– Följderna kan för en del vara ganska svåra, man kan spela bort sin egendom, speciellt om man spelar med lånade pengar. Det är mycket svårt att förutspå hur kurserna beter sig, det är i praktiken gambling, säger Oksanen.
Det är svårt att säga något om omfattningen av problemet. På Skatteförvaltningen uppger man att 3 400 personer uppgav kryptovinster eller -förluster under 2020. I samma års beskattning rapporterades kryptovalutor för cirka 174 miljoner euro.
Det här beloppet inkluderar både överlåtelsevinster och -förluster, och inköpspriserna för kryptovalutor. Enligt deklarationerna har vinsten på kryptovalutatransaktionerna varit 31 miljoner euro, medan förlusterna har varit 3 miljoner. Skatteförvaltningen uppskattar att endast en del av finländarnas kryptovinster deklareras i skattedeklarationen.