Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lejonens färska kedjor på is för första gången, höll skärpan i covidkaoset: "OS betyder väldigt mycket"

Från 2022
Finländsk spelare i svart blus på träning
Bildtext Valtteri Filppula har på nytt fått dra på sig Lejonens träningströja, den här gången i Peking. (arkivbild)
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

Spelare faller bort till höger och vänster, men Lejonen som fått grönt ljus är fokuserade och laddade. Laget kan ha hittat kedjorna som ska göra att Valtteri Filppula får kröna karriären med OS-guld.

Den första spelaren föll bort redan innan onsdagens avfärd då coronasmitta satte stopp för Joonas Kemppainens OS-deltagande. Som en säkerhetsåtgärd stannade också Toni Rajala i Europa, och hur det blir med hans OS är ännu oklart.

Genast efter ankomsten i går testade Marko Anttila dessutom positivt för viruset och sattes i isolering. Lägg till detta att två spelare i det svenska landslag som i veckan fanns på samma flyg som Lejonen har fått smittan.

Det skulle vara förståeligt om Herrlejonen i dag haft små problem med koncentrationen, speciellt som spelarna garanterat ännu känner av sömnbrist och jetlag.

Men när de finländska herrarna för första gången tränade i Peking märktes inget av detta. Eftermiddagens pass i träningshallen bredvid Nationella inomhusstadion var effektivt, fokuserat och genomfördes med skärpa i högt tempo. Och som vanligt när Jukka Jalonen står vid spakarna var det ett genomtänkt träningspass med klart upplägg.

Bråttom också efter passet

Den handfull åskådare som var på plats fick se ett lag som framstod som mycket spelsuget.

– OS betyder väldigt mycket för mig. Det är en fin turnering och man får inte många chanser att vara med under karriären. Det är bara andra gången för mig och jag är stolt över att ännu få representera Finland, hinner kaptenen Valtteri Filppula kommentera till Yle genast efter träningen.

Efter passet hade laget nästan lika bråttom som det haft på isen, det gällde att skynda för att hinna vara med på invigningen. En ceremoni där den finländska fanan bars av just Filppula som den här säsongen tog omvägen till Peking.

När han i höstas lämnade NHL trodde nog många att veteranens OS-chans försvann, men i stället gick det tvärtom och i en trupp utan NHL-spelare var Filppula given efter starka tag i hans schweiziska klubblag Genéve-Servette.

– Målet den här säsongen var bara att njuta så mycket som möjligt av att spela och fokusera på klubblaget, erkänner Filppula som nu får en mycket stor roll i Lejontruppen.

– Jag vill spela så bra som möjligt åt bägge hållen, det har alltid varit mitt mål, att kunna hjälpa laget både framåt och bakåt, säger Filppula där han står bredvid träningsrinken.

Kedja med Pesonen och Pakarinen

Finländska hockeyvänner förväntar sig också poäng från Filppulas klubba. Senast han deltog i OS, i Vancouver 2010, blev det 3+0 på sex matcher.

– Jag själv har åtminstone höga förväntningar. Speciellt om jag får spela mycket och spela powerplay och har bra kedjekompisar.

Utgående från det första träningspasset blir Filppulas yttrar i den kommande turneringen Harri Pesonen och Iiro Pakarinen.

Ingen dum idé. Pakarinen spelade tillsammans med Filppula också i tre matcher i EHT-turneringen i Helsingfors i höstas medan Pesonen, också han till vardags i Schweiz, kan passa utmärkt på Filppulas andra kant.

Finländsk hockeyspelare åker skridsko något nedböjd.
Bildtext Iiro Pakarinen spelade tillsammans med Valtteri Filppula i landslaget i höstas.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

Som helhet såg de finländska kedjorna och backparen ut som följer:

Anfallskedjorna:

Markus Granlund–Sakari Manninen–Teemu Hartikainen

Joonas Nättinen–Miro Aaltonen–Niko Ojamäki

Harri Pesonen–Valtteri Filppula–Iiro Pakarinen

Saku Mäenalanen–Hannes Björninen–Leo Komarov

Backparen:

Petteri Lindbohm–Sami Vatanen

Mikko Lehtonen–Juuso Hietanen

Atte Ohtamaa–Ville Pokka

Niklas Friman–Valtteri Kemiläinen

"Ska slåss om segern"

Att laguppställningen ser ut exakt så där i premiären mot Slovakien på torsdag är inget dumt tips.

Om Toni Rajala kommer med i truppen kan han ta Joonas Nättinens plats och om Marko Anttila blir virusfri gör han anspråk på en ytterplats i fjärdelinan.

Oavsett ett gäng som är tillräckligt starkt för att gå riktigt långt i Peking.

– Vi har ett bra lag. Vi ska slåss om segern. Finland har lyckats bra på senare tid och vi ställer inte siktet lägre nu. I landslagssammanhang har jag inte vunnit något och det är ett stort mål också på det personliga planet, säger Valtteri Filppula efter den långa karriärens första träningspass på kinesisk is.

Diskussion om artikeln