Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Vem är egentligen Joe Rogan? – Spotify nobbar stora artister för att kunna behålla den superpopuläre poddvärden

Från 2022
Joe Rogan.
Bildtext Joe Rogan tros vara en av världens rikaste komiker. Hans förmögenhet beräknas till 100 miljoner dollar.
Bild: MediaPunch / BACKGRID/All Over P

Joe Rogan och hans podcast har åter en gång låtit tala om sig – på grund av sitt vaccinmotstånd. Tidigare har podden vållat skandal genom att låta en gäst förneka skolmassakern i Sandy Hook, eller förmå miljardären Elon Musk att röka gräs.

Och i förra veckan hamnade online-musiktjänsten Spotify i blåsväder. Då valde den att hellre sända Rogans podcast än musikveteranen Neil Youngs låtar.

Young hotade att ta bort sin musik från tjänsten, om den inte slutar streama podden The Joe Rogan Experience, som förmedlat falsk information om vården av covid-19 och om vacciner.

Spotify beslöt att behålla den 54-årige Rogan. Största delen av Neil Youngs musik försvann från tjänsten.

Många andra musiker ville visa Young sitt stöd, och meddelade att de skulle avlägsna sin musik från Spotify. Men också Rogan fick mängder av stöd.

Musikerna är också gramse på att Spotify betalar dem mindre i ersättning än vad Rogan får. Tjänsten har tecknat ett flerårigt avtal om Rogans podd, till ett värde av hundra miljoner dollar.

Men vem är han, Joe Rogan – mannen bakom världens mest lyssnade podcast?

Joe Rogan ja David Hasselhoff. Hasselhoffilla kypärä ja siinä kamera.
Bildtext I början av 2000-talet var Joe Rogan programvärd för reality TV-programmet Fear Factor. Skådespelaren David Hasselhoff var en av deltagarna.
Bild: NBC / Courtesy Everett Collection / AOP

Kampsport, ståuppkomik och TV

Joe Rogan började syssla med kampsporter som 13-åring. Senare blev han instruktör vid universitetet i Boston.

I 1990-talets slut kom Rogan också att börja göra intervjuer till kamsportorganisationen UFC:s matcher. År 2002 började han dessutom göra matchreferat, vilket han alltjämt håller på med.

Rogan är fortfarande en flitig utövare av olika kampsporter, som jujutsu, och därtill tränar han entusiastiskt med kettlebells.

Sin karriär inom show business inledde Joe Rogan som ståuppkomiker. Han gjorde framträdanden på 1980- och 90-talen i Boston och New York.

År 1984 flyttade han till Los Angeles och började jobba med TV. Han sågs i komediserierna Hardball och NewsRadio.

Än mer berömmelse fick Rogan som programledare för reality TV-serien Fear Factor åren 2001-2006. De medverkande i serien skulle klara av olika fysiskt eller psykiskt krävande uppgifter.

Rogan har sagt att han fick mycket goda inkomster från TV-jobbet, men att ståuppkomiken trots det var hans passion. Han har fortsatt med ståuppframträdandena sedan dess, och hans humorprogram kan till exempel ses på strömningstjänsten Netflix.

– Jag talar under mina föreställningar om allt möjligt. Humor, liv och sex, sa han i en intervju i Boston Globe år 2008.

Lihaskimppu Cyril Gane Joe Roganin haastateltavana.
Bildtext Joe Rogan har i över 20 år kommenterat kampsport och intervjuat deltagare. Här talar han med Cyril Gane i Anaheim i januari 2022.
Bild: Louis Grasse / STELLA Pictures / ddp/abaca press / AOP

Superpopulär podd

År 2009 började Joe Rogan göra en podcast kallad The Joe Rogan Experience. Detta var åratal innan poddar på allvar slog igenom i medievärlden.

Radio- och videopodden sändes i mer än tio år på Youtube. Avsnitten samlade en miljonpublik. Snart nog blev podden världens mest lyssnade.

I september 2020 fick Spotify ensamrätt till Rogans podcast. Musiktjänsten betalade hundra miljoner dollar för ett mångårigt kontrakt.

Rogans podcast besöks av musiker, komiker, politiker och experter inom olika branscher. Samtalen kan räcka i upp till fyra timmar.

Rogans egna yttranden i podden har väckt ont blod genom åren. Han har till exempel beskyllts för rasism, sedan han jämfört en stadsdel med svart befolkning med Apornas planet, och för transfobi sedan han kommenterat idrottaren och reality tv-stjärnan Caitlyn Jenner. Men Rogan har också beklagat det han sagt.

Det har också blivit debatt kring de kontroversiella gäster Rogan bjudit in, ofta med högerextrema åsikter.

Dit hör den högerkonservativa webbplatsen Breitbarts medarbetare Milo Yiannopoulos, och hans långvarige vän, konspirationsteoretikern Alex Jones. Vid två olika tillfällen har Jones sagt i podden att skolmassakern i Sandy Hook år 2012 var en bluff. I skjutningen dödades 20 barn.

Gillar cannabis och psykedelika

De flesta av Rogans gäster är det inget underligt med. Men under coronapandemin har podden ådragit sig allt mer kritik.

Hundratals läkare och vetenskapsmän tog kontakt med Spotify, eftersom de tycker podden sprider falska uppgifter om coronaviruset. Till exempel har mRNA-vaccinerna kallats för genterapi, och hela pandemin benämnts masspsykos.

Joe Rogan
Bildtext Varje avsnitt av Joe Rogans podcast har miljontals lyssnare. Podden har sänts sedan 2009, från och med 2020 via Spotify. Rogan har understrukit att Spotify inte har inflytande över dess innehåll.
Bild: Startraks / Shutterstock / All Over Press

Efter det ståhej som Neil Youngs besked vållade, har Spotify lovat att hädanefter lägga en innehållsvarning i början på alla de poddar där det talas om coronaviruset.

Joe Rogan är en långvarig förespråkare av cannabis och psykedelika. Han har ofta berört ämnet, till exempel i sina ståuppframträdanden.

Han stöder både medicinskt och rekreationellt bruk av cannabis. Och han har öppet skildrat sina upplevelser av att bruka psykoaktiva DMT, som kan jämföras med LSD.

År 2018 skapade Rogans podd rubriker, när han fick sin gäst, världens rikaste person Elon Musk, att röka marijuana och berätta om sin barndom.

Detta är en översättning av Ville Vedenpääs artikel Joe Roganin podcast aiheutti protestivyöryn – näin hänestä tuli niin vaikutusvaltainen, että Spotify antaa nyt suurtenkin artistien mennä. Översättningen är gjord av Mikael Schulman.