Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Johaugs show i Kina: Norskan fullständigt överlägsen då hon tog efterlängtade OS-guldet – Niskanen var nära medalj

Från 2022
Uppdaterad 05.02.2022 11:35.
Programmet är inte längre tillgängligt

Alla var maktlösa då Therese Johaug skruvade upp farten. Norskan var överlägsen i OS-skiathlonen – för Kerttu Niskanen blev det en fjärdeplats. Jag gav allt men det var tre åkare som var bättre idag, säger Niskanen till Yle.

De olympiska spelen i Kina fick sin första vinnare – och det var verkligen en lågoddsare. Therese Johaug körde över motståndet i damernas skiathlon och såg till att det aldrig blev en duell mot Frida Karlsson.

Johaug satte in stöten direkt efter skidbytet och var fullständigt överlägsen i Zhangjiakous stentuffa terräng. När norskan skar mållinjen som överlycklig vinnare uppfyllde hon också sin dröm – hon tog karriärens första OS-guld.

– Det är fantastiskt. Jag har inte vunnit ett OS-guld tidigare och det har varit en dröm sedan jag var ett barn. Det var tufft där ute med hård vind men jag försökte fokusera på min egen taktik.

– Den senaste veckan har varit speciell för oss, vi kom hit först i onsdags och jag visste inte hur banan eller vädret skulle vara, säger Johaug till Yle.

Segraren var i total särklass, bakom henne var det betydligt mer spännande.

Då åkarna gav sig ut på sista varvet gjorde fyra stycken sällskap. Krista Pärmäkoski blev avhakad när det byttes till fristil, men Kerttu Niskanen gjorde upp om silver och brons tillsammans med Karlsson, Teresa Stadlober och Natalia Neprjajeva.

Niskanen försökte trötta ut konkurrenterna

Niskanen grinade ordentligt, men gjorde ett gott försök att trötta ut de andra. Men kvartetten höll ihop länge och trots utmärkt glid lyckades Niskanen inte öppna det blåvita medaljkontot i Kina.

I motlutet in mot stadion tvingades Niskanen ge sig – mot Neprjajeva och Stadlober. Niskanen blev fyra i OS-premiären.

– Placeringen är bra men visst grämer det att det inte blev medalj. Jag gav allt men det var tre åkare som var bättre idag. Jag tror att formen är bra och det är viktigt.

– Vi har haft en tävlingspaus och alla har undrat hur det skulle gå. Det var en bra start på OS för mig, säger Niskanen.

För svensk del blev det ett magplask. Karlsson gled i mål som femma och såg riktigt besviken ut.

För Krista Pärmäkoski blev det en sjunde plats i den första tävlingen i Peking.

– Det var ganska hård fart hela tiden och på fristilsdelen var det en ordentligt kamp. Jag försökte åka så snabbt som jag bara kunde. Det var också ganska utmanande förhållanden men det avgjorde inte tävlingen, säger Pärmäkoski.

Johanna Matintalo föll på den klassiska delen och tappade lite mark, men lyckades åka upp tätklungan relativt snabbt. Matintalo gjorde sedan ett stabilt lopp och gick i mål på tolfte plats.

– Jag fick en helt bra placering till slut. Jag åkte ganska aggressivt efter mitt fall. Jag fick ändå bra signaler och det är bra med tanke på mina huvuddistanser, säger Matintalo.

OS i Peking, längdåkning

Skiathlon, damer:
1. Therese Johaug, NOR 41.00,6
2. Natalia Neprjajeva, RUS + 30,2
3. Teresa Stadlober, AUT + 30,5
4. Kerttu Niskanen, FIN + 36,1
5. Frida Karlsson, SWE + 42,5
---
7. Krista Pärmäkoski, FIN + 58,4
12. Johanna Matintalo, FIN + 2.22,8
22. Anne Kyllönen, FIN + 3.59,9

Diskussion om artikeln