Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Gick raka vägen från karantän till guldspurt – lagkompisarna fick fira "Guden Johannes" med regndans i stället för kramar

Från 2022
Uppdaterad 05.02.2022 18:47.
Norge firar seger i mixed stafett.
Bildtext Johannes Thingnes Bø avgjorde stafetten – och återupptog därefter sin karantän.
Bild: Getty Images

En mer tidstypisk OS-seger är svår att tänka sig. Norge vann mixedstafetten i skidskytte efter en makalös insats av ankaret Johannes Thingnes Bø. En guldhjälte som resten av tiden sitter i karantän.

Snacka om att huvudpersonen saknades.

Elva medaljörer radade i tur och ordning upp sig i pressrummet vid skidskyttestadion i Zhangjiakou efter mixedstafetten.

Men den tolfte, den viktigaste av alla, dök aldrig upp.

Johannes Thingnes Bø som avgjorde hela thrillern till Norges fördel hade redan försvunnit till samma ställe varifrån han kom till tävlingen. Tillbaka in i coronakarantänen.

Den yngre brodern Bø har varit i kontakt med coronasmittade kombinerade åkaren Jarl Magnus Riiber och tvingas därför sitta isolerad på hotellet i de kinesiska bergen.

Men tävla får han, så länge som han testar negativt själv. På presskonferenser är han däremot inte välkommen, så hans talan fördes i stället av storebror Tarjei Bø, tredjelänk i den norska stafettkvartett som tog hem OS-guldet knappt före Frankrike och det ryska laget, med hela tättrion inom 1,5 sekunder.

– Även om det var svårt för Johannes att mest bara vara på hotellrummet så tror jag han laddade batterierna den vägen. Det kanske var bättre för honom att vara i karantän så han fick koppla av och spara energi, säger Tarjei Bø efter guldet.

"Mest spännande stafetten i mitt liv"

Med Johannes betecknad som coronarisk gällde det för det norska laget att hålla känslorna i styr efter målgång. Inga riktigt stora kramkalas tillåtna här inte.

– Jag minns inte alls vad som hände, förklarar Tarjei Bø om de dramatiska slutsekunderna.

– Men jag kommer ihåg att en av ledarna gav mig ett munskydd innan jag rusade in i målområdet. Och så fick jag påminna mig att inte krama honom. Så det blev en regndans runt guden Johannes i stället. Det förtjänade han efter den fantastiska etappen.

Norska skidskyttelaget i gruppkram.
Bildtext Det norska laget lyckades – nästan – undvika att kramas efter målgång.
Bild: Sergei Bobylev/TASS/All Over Pre

Var det inte svårt att hålla dig från att kasta dig om halsen på honom, undrade en svensk journalist.

– Det är klart. Det är inte så många gånger i livet som du tar OS-guld. Och nu är han dessutom min lillebror och min kompis och det var den mest spännande stafetten jag varit med om i mitt liv. Så klart jag hade lust att bara kasta mig över honom, förklarar Tarjei Bø.

"Stället inte gjort för skidskytte"

Den klart bästa sammanfattningen av mixedstafetten som inledde skidskyttet i OS kom annars från det franska silverlagets ankare Quentin Fillon-Maillet.

– Det var ett väldigt kul lopp att titta på och ett väldigt jobbigt lopp att tävla i, konstaterade Fillon-Maillet med ett snett flin på presskonferensen.

Citatet var mitt i prick. Vilket man inte med bästa vilja kan säga om skotten i snålblåsten i Zhangjiakou.

3+13 låter som säsongens slutsaldo för en finländsk NHL-back som ansluter till Finlands VM-lag i ishockey i maj. Den här lördagen blev det siffrorna som står i parentes bakom det vinnande norska laget, som i antal straffrundor och extrapatroner.

– Det är en modern och snygg arena och det ser säkert bra ut på tv. Men det största problemet är att det här stället inte är gjort för skidskytte. Vinden är för stark. Men det är samma sak för alla nationer, sammanfattar Tarjei Bø.

– Vi är vana vid att kämpa i motgång. I dag visade vi att kan klara vilka motgångar som än kommer emot, säger Bø.

Tappade gevärets sikte

För det var inte bara skyttet som strulade för Norge under en kylslagen kväll med 14 minusgrader på termometern. Guldet var ett smärre mirakel med tanke på allt som Marte Olsbu Røiseland råkade ut för på öppningssträckan.

Först gick staven av, och det tog ett tag innan hon fick en ny. Och sedan tappade hon baksiktet på sitt gevär. Det hittades lyckligtvis och lades på hennes skyttematta, och Røiseland fick snällt skruva fast det igen innan hon kunde börja skjuta.

– Det var en kaotisk första runda, väldigt mycket hände. Men jag gjorde mitt bästa. Jag försökte bara tänka på det jag kan påverka, och ta en meter i taget. Jag är mycket nöjd över att jag kunde göra mitt för laget och det är otroligt att vi fick det här guldet i dag, säger Røiseland.

Marte Olsbu Røiseland skidar.
Bildtext Marte Olsbu Røiseland hittade sitt baksikte på skyttemattan.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Trots kaoset växlade Røiseland efter öppningsetappen över som etta, till Tiril Eckhoff. Som i sin tur hade en mardrömsetapp med nio (!) bommade skott, och tog OS-guld trots att hon bara var 14:e snabbast på sin sträcka.

– Det positiva är att jag har väldigt bra lagkamrater. Dagens medalj är till hundra procent på grund av att jag är med i ett fantastiskt lag. Jag hade otur med vinden men är en erfarenhet rikare inför framtida tävlingar, säger Eckhoff efter ännu en stortävlingsmedalj.

"Får vara med via Facetime"

För sedan tog bröderna Bø över i spåret samtidigt som solen gick ner över skidskyttestadion. Och ju mörkare den kinesiska kvällen blev, desto mer lyste Johannes Thingnes Bø som norrmännen nu tackar för ännu ett OS-guld.

Ska sanningen fram lyckades inte segerlaget helt och hållet hålla sig från att omfamna spurthjälten, så ett och annat coronaprotokoll hann säkert brytas.

Men när den allra värsta norska euforin lagt sig var en sak säker. På kvällens guldfest lyser Johannes Thingnes Bø med sin frånvaro.

– Han får vara med via Facetime och så får vi andra tre ha en liten fest, säger Tarjei Bø och ringar in hela OS 2022 i en mening.

Vinter-OS i Peking, mixedstafett

1. Norge 1.06.45,6 (3+13)

2. Frankrike +0,9 (3+11)

3. ROC +1,5 (1+13)

4. Sverige +41,0 (0+13)

5. Tyskland +1.05,5 (2+18)

-------------

11. Finland +3.21,1 (1+12)

Diskussion om artikeln