Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

BK-46 vinner handsbollscupen för tredje året på raken – Cocks föll med sex måls marginal i finalen

Från 2022
Uppdaterad 06.02.2022 17:41.
BK:s handbollslag poserar tillsammans med hejarklacken.
Bildtext BK-46 firade segern tillsammans med sina supporters.
Bild: Bubi Asplund / Yle

Det var inget snack om saken i Karis idrottshall på lördag eftermiddag. Hemmalaget BK-46 ville mera och vann cupfinalen i handboll med sex måls marginal över Cocks.

Slutresultatet blev 36 – 30 (15 – 9).

BK-46 kom väldigt laddat till finalen. Laget spelade aggressivt från start och gav inte Riihimäkilagets spelare utrymme. Speciellt i försvarszon var Karislaget jättestarkt den första kvarten.

Cocks gjorde sitt första spelmål först i den tolfte matchminuten. Före det hade visserligen Piotr Pawel Rybski gjort två mål från sjumetersstrecket.

Jac Karlsson tar emot pokalen av Björn Siggberg.
Bildtext BK:s lagkapten får cupbucklan av Handbollsförbundets vice ordförande Björn Siggberg.
Bild: Bubi Asplund / Yle

Särskilt Nico Rönnberg var på spelhumör i cupfinalen och fick sitt namn antecknat tolv gånger i målprotokollet. Han fick fin uppbackning framåt av Sebastian Säkkinen som gjorde nio mål.

BK-målvakterna Rony Léven och Mikael Heinonen delade delvis på ansvaret i målburen och gjorde det bra. Några fina parader med jämna mellanrum tände BK-spelarna till stordåd i matchen.

Och den ungefär 30 personer starka hejarklacken hjälpte till att föra BK-46 till sitt 14:e cupguld.

Nico Rönnberg var bäst i finalen

Nico Rönnberg valdes till matchens bästa spelare och gav fullt beröm åt sina lagkamrater efter matchen.

– Det här var en fin laginsats av oss. Jag är stolt över laget, säger Rönnberg.

Gästernas Roni Syrjälä var besviken över förlusten.

– BK var bra i dag och vi fick inte vårt spel att löpa. Det här var vår första match på en månad och vi är inte riktigt samspelta, säger Syrjälä.

BK:s Markus Viitkar kastar sig in i målgården och skjuter.
Bildtext BK:s Markus Viitkar gjorde en bra match mot Cocks.
Bild: Patric Westerlund / Yle

BK:s unga Jonathan Ekman fick känna på hetluften i finalmatchen och gjorde också ett mål. Han är glad över det, men konstaterar att konkurrensen i laget är hård.

– Det är fint att få spela och träna med killarna i BK. Jag försöker lära mig av dem och försöker göra samma saker som dom gör, säger Ekman och hänvisar till stjärnspelarna Nico Rönnberg, Jac Karlsson och Oscar Kihlstedt.

Hemmalagets tränare Andreas Rönnberg var också väldigt stolt över sitt lag.

– Vi förlorade stort och fult mot Dicken tidigare och efter det har vi diskuterat mycket inom laget. Nu hoppas jag att vi håller det här och att vi fortsätter jobba framåt.

Andreas Rönnberg hettar till

Då snacket går till övre slutserien i handbollsligan som börjar 9.2, hettar Andreas Rönnberg till.

– Jag vet inte vad man ska säga om Handbollsförbundets ensidiga beslut att inleda slutserien före alla grundseriematcher är spelade, säger han och hänvisar till matchen mellan Cocks och HC Tallinn som blev framskjuten på grund av coronasmitta i det estniska laget.

Förbundet beslutade att slutserien kör i gång och att den matchen spelas senare. Vidare bestämde förbundet att utgångspoängen till slutserien bestäms efter att den framflyttade matchen är spelad.

Det betyder enligt Andreas Rönnberg att Cocks kan taktisera och påverka serietabellen genom att – om det gagnar Cocks – förlora matchen avsiktligt.

Karislaget BK-46 vann handbollscupen för 14:e gången

9:10

Som läget är nu har både Dicken och BK-46 två startpoäng i slutserien, Cocks har en poäng och Grankulla IFK noll. Beroende på hur den framskjutna matchen slutar får antingen BK eller Dicken ytterligare en poäng.

– Cocks kan välja vem som får den där ena poängen och troligtvis går den till Dicken eftersom Cocks åker till Tallinn med sitt akademilag.

– Det här är ett värdelöst beslut av Handbollsförbundet och jag förstår inte varför det inte ens blir någon debatt över det här. Det verkar som om jag är den enda i hela Handbollsfinland som är upprörd, säger Rönnberg.

Handbollsförbundet svarar på kritiken

Handbollsförbundets tävlingschef Taneli Tiilikainen svarar på kritiken i ett e-postmeddelande.

"Matchen mellan HC Tallinn och Cocks var sista matchen i grundserien så lagen känner till läget i grundserien fast matchen skulle ha spelats på det ursprungliga datumet. Matchen ska spelas så fort som möjligt."

"Vi vill inte i det här skedet använda det spelrum för matchflyttningar som vi ännu har och därför senarelades inte starten på slutserien", säger Tiilikainen.

Rönnberg säger att han inte vet om BK-46 som förening kommer att besvära sig eller reagera mot beslutet att inleda övre slutserien med en grundseriematch ospelad.

BK:s hejarklack hejar på sitt lag.
Bildtext BK-46:s hejarklack höll stämningen hög i cupfinalen.
Bild: Patric Westerlund / Yle

Piotr Pawel Rybski var Cocks bästa målskytt med nio fullträffar. Sex av målen kom från sjumetersstrecket. Riihimäkilaget saknade sin kapten och bästa målskytt Teemu Tamminen. Han har genomgått en handledsoperation och är inte i spelskick.

Matchen dömdes av Jan-Erik Leandersson – Mikael Lindroos inför femtio åskådare.

Resultat

Herrarnas cupfinal:

BK-46 – Cocks 36-30 (15-9)

BK-46: Nico Rönnberg 12, Sebastian Säkkinen 8+1, Jac Karlsson 3+2, Linus Sjöman 3, Markus Viitkar 2, Robin Sjöman 2, Oscar Kihlstedt 1, Miska Henriksson 1, Jonathan Ekman 1.
Cocks: Piotr Pawel Rybski 3+6, Davor Basaric 5, Vitalie Nenita 4, Nikola Kedzo 3, Sandro Samardzic 2, Srdjan Mijatovic 2, Onur Ersin 2, Bojan Zupanjac 1, Roni Syrjälä 1, Vitalii Shitsko 1.

Damernas FM-serie:

Dicken-PIF 31-22 (13-10)
Dicken:
Matilda Peitsaro 7, Emilia Valkamo 6, Anna Broman 5, Anna Westerlund 3, Ella Valkamo 3, Linn Wentzel 2, Jessika Gammals 2, Tove Salokivi 1, Ida Lökström 1, Daniela Hudd 1

PIF: Patricia Anckar 10, Joanna Yli-Suvanto 3, Ella Lepola 3, Ella Nyberg 2, Nelli Snellman 1, Jessica Ranta-aho 1, Iida Maijala 1, Antonia Ahlbäck 1

GrIFK-SIF 27-18 (10-11)
GrIFK:
Johanna Hilli 7, Sandra Laitinen 4, Carolina Rehnberg 3,Stella Bruncrona 3,Greta Wirén 2, Mathilda Sandblom 2, Emma Wickström 1, Cecilia Schalin 1, Anette Rakkolainen 1, Emily Johansson 1, Corinna Jensen 1, Louise Heinonen 1

SIF: Mariela Lönnqvist 6, Natalie Jürgens 5, Madeleine Lindholm 3, Nora Wunsch 2, Nea Puijola 1, Sofia Joutjärvi 1

Diskussion om artikeln