Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kolumn: Enni Rukajärvi har visat vägen – nu är det upp till nästa generation att axla ansvaret för att nå framgång

Från 2022
Uppdaterad 06.02.2022 11:53.
Enni Rukajärvi tävlar i OS-finalen 2022.
Bild: All Over Press

Ända sedan Enni Rukajärvi tog skrällsilver i OS i Sotji har hon funnits med bland Finlands starkaste medaljkandidater. Men nu är sviten bruten, en ny generation har gjort entré på de internationella arenorna, skriver Yle Sportens Anki Karhu

Dagens OS-guldmedaljör i slopestyle, Nya Zeelands första guldmedaljör i ett vinter-OS Zoi Sadowski-Synnott, var 16 år och 353 dagar när hon tog sin första OS-medalj: brons i Big air i Pyeongchang 2018.

OS brons som 16-åring, i samma ålder började Enni Rukajärvi träna snowboard på allvar. Ja det tar en stund innan det sjunker in.

Av dagens medaljtrio är det endast silvermedaljören USA:s Julia Marino, som är född på 1990-talet. Inte heller hon är lastgammal, 24 år. Rukajärvi var 23 år när hon tog OS-silver i Sotji.

Och vilket skrällsilver det var! Ingen hade trott att den lilla tjejen från Rukajärvi by i Kuusamo skulle stå på pallen i Sotji 2014, året då slopestyle gjorde debut i OS-sammanhang. Då hette segraren Jamie Andersson från USA med 95,25 poäng, Enni Rukajärvis bästa åk gav 92,50 poäng.

Enni Rukajärvi poseeraa hopeamitalinsa kanssa
Bildtext Enni Rukajärvi öppnade Finlands medaljkonto i Sotji
Bild: Tomi Hänninen

Jag träffade Rukajärvi första gången när hon kom hem från OS i Sotji, med skadat knä. Ja det var till och med frågan om hon ens kunde tävla i Sotji, då hon hade skadat knäet i ett träningsåk strax före OS och under OS fick knäet en smäll till. Skadan visade sig sedan vara allvarligare än hon först trott.

Då var hon en ganska blyg tjej, lätt omtumlad av all publicitet. Hon gjorde ju bara det hon älskade och om det blev OS-medalj så var det skoj, men inte huvudmålet.

Och det var inga divalater minsann. Minns hur hon tacksamt tog emot erbjudandet att vila en stund på soffan i redaktionens pausrum i väntan på nästa intervju.

Livsstilsåkare och samhällsaktivist

Fyra år senare, i de svåra förhållandena i Pyeongchang blev det brons med 75,38 poäng. Rukajärvi föll i det första åket och var nära att kasta in handduken. Tur nog gjorde hon inte det, utan säkrade bronset i det andra åket.

USA:s Jamie Anderson tog karriärens andra OS-guld i slopestyle med 83,00 poäng, silvret gick till Laurie Blouin från Kanada.

Trots all framgång och OS-medaljer har 31-åriga Enni Rukajärvi ändå hela tiden behållit sin egen stil. Hon åker för att hon tycker att det är roligt och tänker inte så mycket på vare sig placeringar eller medaljer.

Ett par år efter silvret i Sotji bröt hon sitt lukrativa sponsorkontrakt med en stor energidrycksjätte, då hon upplevde att deras värderingar inte överensstämde med hennes egna. Att hon skulle delta i OS i Peking var ingen självklarhet på grund av människorättsläget i landet. Hon har också flera gånger uttryckt sin oro för klimatförändringen och är ambassadör för projektet Protect Our Winters.

Rukajärvi har också hela tiden betonat att hon åker för att hon älskar det. Medaljer, pengar eller placeringar betyder inte så mycket. En livstilsåkare med andra ord.

Rukajärvi tog sig enkelt till final i Peking, men uppvärmningen på finaldagen gick inte som planerat. Hon föll ett par gånger och lyckades inte samla sig till finalen. Och det märktes tydligt.

– Det var en utmanande dag och jag fick samla mig för finalåken. Min koncentration var inte den bästa, sa Rukajärvi.

Rukajärvi föll ytterligare både i det första och tredje åket. I det andra åket fick hon 71,45 poäng som räckte till en sjunde plats.

– Den unga generationen attackerar hårt, konstaterade Rukajärvi efter att ha sett Sadowski-Synnotts galna hopp, som avgjorde guldet.

Carola Niemelä laudan päällä tekee temppua.
Bildtext Rovaniemitjejen Carola Niemelä har brottats med skador
Bild: Lumilautaliitto

Carola Niemelä redo att utmana om fyra år?

På tal om den nya generationen. 31-åriga Enni Rukajärvi säger sig inte ha några planer på att sluta åka, tvärtom. Hon kommer garanterat att fortsätta så länge det känns roligt. Men medaljkandidat, nja och i OS tävlar hon knappast om fyra år.

Mantelbäraren heter Carola Niemelä, som fixade en nationsplats till åt Finland i slopestyle. 22-åriga Rovaniemibördiga Niemelä har varit en del av landslaget sedan år 2018, men ett par större skador har satt käppar i hjulen. År 2020 skadade hon både handleden och knäet, bägge skador krävde operation och lång rehabilitering.

I OS i Peking blev det ingen finalplats för Niemelä, som var 20:e i kvalet med rätt blygsamma poäng 38,43 då Sadowski-Synnott presterade redan 86,75 i kvalet. Schweiz Ariane Burri knep den sista finalplatsen med poängen 65,55.

En annan möjlig mantebärare är Eveliina Taka, född 2002 och likaså hemma från Rovaniemi.

Problemet? Bägge tjejerna har en bit kvar till Enni Rukajärvis nivå, för att inte tala om världstoppen, men vem vet hur läget ser ut inför OS i Milano 2026.