Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Brutal kritik från finländska lagledningen mot Kinas coronaregler efter Marko Anttilas bakslag: "Handlar inte om medicin och vetenskap, utan om kultur och politik"

Från 2022
Kinesisk personal i coronaskyddsmundering
Bildtext Vid ankomsten till Peking i torsdags (bilden, hockeylandslaget i bakgrunden) testade Marko Anttila positivt för corona. Efter det har hans testresultat pendlat, som fallet varit för honom de senaste veckorna.
Bild: Lehtikuva

Lejonens profil Marko Anttila sitter fortfarande fast i sin isolering. Helt utan orsak, enligt det finländska OS-lagets ledning som i dag bjöd på en vass och ilsken totalsågning av Kinas covidregler.

Det var bistra och bestämda miner i zoomrutorna när den finländska lagledningen hade kallat till distanspresskonferens i Peking för att kommentera fallet Marko Anttila.

– Han testas på sitt isoleringshotell varje dag. För två dagar sedan såg provresultatet bättre ut, i går var vi tillbaka på ruta ett. Det här drar ut på tiden för Marko, sammanfattar det finländska lagets överläkare Maarit Valtonen och berättar att hockeylandslagets profil nu på nytt måste ge minst två negativa test i rad för att få ansluta till Lejontruppen.

Och orsaken till den påtagliga finländska vreden är att överläkaren anser att de kinesiska åtgärderna är totalt obefogade.

Anttila testade första gången positivt för corona hemma i Finland för 18 dagar sedan, helt utan symptom. Sedan hann han ge de negativa test som krävdes för avfärd till OS. Men vid ankomsten till Kina var covidtestet positivt igen och Anttila fördes av de kinesiska myndigheterna iväg till isolering.

– Vi vet av PCR-metoden att den väldigt enkelt hittar spår av viruset efteråt. Men vi vet också i dag att det inte smittar i det skedet, viruset kan inte utvecklas längre, säger Valtonen.

– Det finns ingen som helst medicinsk motivering till att hålla Marko i karantän. Det handlar inte längre om medicin och vetenskap, utan om kultur och politik. Inställningen till viruset är en annan här, slår Valtonen fast.

Lejonen anländer till Kina.
Bildtext Anttila fick inte många timmar med resten av truppen efter ankomsten till OS.
Bild: Lehtikuva

"Ingen bra reklam för Kina"

Finlands lagledning försöker nu på alla möjliga sätt få Anttila fri, och diskuterar saken med bland andra IOK och IIHF. Dagens presskonferens var också ett led i det spelet.

– En frisk idrottare sitter isolerad, och det är en väldigt tråkig sak. Om idrottare sitter i fängelse utan anledning finns det orsak för kineserna att ta skeden i vacker hand, det här är ingen bra reklam för Kina, dundrar hockeyherrarnas förbundskapten Jukka Jalonen.

– Det är därför vi ordnar den här tillställningen, för att någon ska vakna upp till realiteterna. Det handlar om mänskliga rättigheter, säger Jalonen och påminner om att det finns fler lottomiljonärer än OS-idrottare i Finland och att Anttila förtjänar att få vara med.

Samtidigt passar Jalonen också på att slakta förhållandena som de isolerade tvingas leva i.

– Det går inte att hålla upp sin kondition där. Och skulle någon vara sjuk borde den få behandling och rätt sorts näring. Han är en stor man, han behöver mycket mat. Nu får han ett paket kall spaghetti bolognese. Det här är uselt, dundrar Jalonen.

Lejonen hade corona i januari

Coronareglerna under OS är ett massivt samtalsämne i idrottsvärlden och något som riskerar att överskugga spelen helt. Tränare Jalonen avslöjar att diskussionen kunde ha haft en helt annan dimension också i Finland. Många av Lejonens spelare hade nämligen coronasmittan i januari.

– Skulle spelen ha börjat en vecka tidigare hade vi haft ett helt annat lag här, förklarar Jalonen som också är noga med att påpeka att stämningen i resten av Lejontruppen är mycket god och att allt ser bra ut med tanke på turneringen som väntar.

Jukka Jalonen fotograferad under Helsingfors EHT-turnering 2019.
Bildtext Jukka Jalonen avslöjar att coronasmittan härjade runt i Lejontruppen förra månaden.
Bild: Tomi Hänninen

Den finländska truppens högsta ledare Mika Lehtimäki var också med på distanspresskonferensen och gav sin sammanfattning av läget.

– Jag vill understryka att för den finländska truppen är hälsoläget oerhört viktigt, och vi har lyckats exceptionellt bra på den punkten. Vi har haft en bra plan och idrottarna har följt den noga med exempelvis frivillig karantän de två sista veckorna innan avfärd. Det finländska lagets situation är bland de bättre här, säger Lehtimäki.

– Alla problem vi haft har att göra med de som redan haft corona, det handlar om tolkningar i det skede när idrottaren inte smittar längre. Markos situation är en, backhopparen Niko Kytösaho på hemmaplan är en annan som är frisk men som det inte är smart att ta hit. Här kommer vi snabbt in på idrottarens rättsskydd, att en frisk idrottare inte får tillstånd att tävla, förklarar Lehtimäki.

Fullt möjligt att fuska

Den finländska truppens högsta ledare påpekar också att testningssystemet för covid på plats i OS-bubblan är långt ifrån vattentätt. Det skulle vara fullt möjligt att fuska och låta någon annan person få provstickan uppkörd i halsen i ens eget namn.

– Det skulle hundraprocentigt gå, det finns möjlighet att missbruka systemet. Och med de här reglerna finns lockelsen, säger Lehtimäki.

Och när det handlar om nyckelfrågan för finländsk del, hur går det för Marko Anttila, är svaret lika enkelt som dystert. Ingen vet.

– Många diskussioner har förts åt många håll. Men vi är i en svår sits. Vi vill få bort Marko ur karantänen, men vet inte hur det ska gå till, sammanfattar Maarit Valtonen.

Diskussion om artikeln